WikiLeaks: Ambasada SUA - Basescu e un interlocutor sincer si de incredere

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 15:40
4130 citiri
WikiLeaks: Ambasada SUA - Basescu e un interlocutor sincer si de incredere
Foto: Napoca News

O telegrama a ambasadei SUA la Bucuresti, obtinuta de site-ul WikiLeaks, arata ca diplomatii americani il considerau pe Traian Basescu drept "sincer si de incredere", in 2004.

"Basescu, un vorbitor fluent de engleza, e de multa vreme un interlocutor sincer si de incredere al ambasadei. Intr-adevar, una dintre fiicele lui a studiat la o universitate americana, iar Basescu s-a plans ca mediul academic din Romania nu prea recunoaste diplomele americane, in unele situatii", se arata in documentul american publicat de Kamikaze.

In acelasi mesaj, trimis in 15 decembrie 2004, la scurt timp dupa victoria prezidentiala a lui Basescu, americanii mai remarca si faptul ca succesul acestuia a fost o surpriza, dar vestea e buna pentru SUA, in conditiile in care acesta e filoamerican.

Cu toate astea, diplomatul care a trimis telegrama aminteste si de unele episoade in care a criticat fie companii americane, fie aspecte ale interventiei americana in Irak.

"Orientarea in general pro-americana a lui Basescu nu l-a impiedicat pe acesta sa critice, in timpul campaniei sale electorale, acordarea de catre Guvernul PSD a unui contract, prin negociere cu sursa unica, companiei Bechtel.

In trecut, Basescu si-a facut auzite rezervele in legatura cu interventia din Irak din 2003, condusa de SUA. Ulterior, el si-a exprimat insa, privat si public, sprijinul puternic pentru continuarea trimiterii de trupe de catre Romania in Irak si Afganistan, chiar invocind o potentiala crestere, de care Romania ar fi in stare", se arata in cablograma.

#Basescu WikiLeaks interlocutor sincer, #Basescu ambasada SUA incredere , #presedinte