Wikileaks: Basescu l-a presat pe Boc sa-l numeasca pe Baconschi ministru

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 14:20
4098 citiri
Wikileaks: Basescu l-a presat pe Boc sa-l numeasca pe Baconschi ministru

Presedintele Traian Basescu insusi l-ar fi presat pe premierul Emil Boc sa il aleaga pe Teodor Baconschi in functia de ministru de Externe in locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat anterior, dar caruia ii lipsea familiaritatea cu presedintele, potrivit unei cablograme Wikileaks.

Intr-o nota clasificata, din 15 ianuarie 2010, ambasada SUA vorbeste despre numirea lui Teodor Baconschi in functia de ministru de Externe.

"Presedintele Traian Basescu insusi l-a presat pe premierul Emil Boc sa il aleaga pe Baconschi pentru acest post in locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru functia de ministru de Externe in doua formule guvernamentale anterioare care au fost respinse sau care nu au fost luate in calcul de Parlament inainte de alegerile prezidentiale din decembrie", se arata in nota, citata de Mediafax.

Ambasada SUA mai mentioneaza ca, "in timpul ceremoniei de investire, presedintele Basescu a spus ca a ales un diplomat 'experimentat' pentru functia de ministru de Externe pentru a transmite un semnal puternic ca aceasta pozitie nu este pentru politicieni".

Diplomatii americani au notat ca si Bogdan Aurescu este un diplomat de cariera, "dar ii lipseste experienta de ambasador si familiaritatea cu Basescu, ceea ce l-a favorizat pe Baconschi".

Diplomatii americani mai noteaza ca presedintele Traian Basescu stie "la prima mana" calitatile diplomatice ale lui Baconschi, cu care "a lucrat indeaproape".

Nota diplomatica citata, semnata de ministrul consilier Jerri Guthrie Corn, face o trecere in revista a carierei lui Baconschi, precizand ca Andrei Plesu este cunoscut ca "principalul sau mentor".

"Alegerea de catre presedintele Basescu a unui diplomat de cariera in care are personal incredere este un indiciu puternic a determinarii sale de a tine politica externa in afara influentei partidelor politice. Cu aceasta alegere, presedintele isi reafirma rolul de forta calauzitoare a politicii externe a Romaniei, dupa un an de interferenta politica din partea fostului partener de coalitie, in prezent in opozitie, Cristian Diaconescu de la PSD", mai noteaza documentul.

Citește și:
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Un fost legionar, numit cetățean de onoare la Sighetu Marmației: „Un model de demnitate și moralitate”
Ultimul supraviețuitor al organizației de tineret a Mișcării Legionare din România, Petru Codrea, a fost făcut cetățean de onoare de către primăria din Sighetul Marmației, orașul natal...
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan a demontat afirmația lui Lucian Bode, potrivit căreia teza de doctorat a actualului ministru de Interne nu ar fi secretizată. Șercan a explicat că...