Wikileaks: Basescu l-a presat pe Boc sa-l numeasca pe Baconschi ministru

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 14:20
4201 citiri
Wikileaks: Basescu l-a presat pe Boc sa-l numeasca pe Baconschi ministru

Presedintele Traian Basescu insusi l-ar fi presat pe premierul Emil Boc sa il aleaga pe Teodor Baconschi in functia de ministru de Externe in locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat anterior, dar caruia ii lipsea familiaritatea cu presedintele, potrivit unei cablograme Wikileaks.

Intr-o nota clasificata, din 15 ianuarie 2010, ambasada SUA vorbeste despre numirea lui Teodor Baconschi in functia de ministru de Externe.

"Presedintele Traian Basescu insusi l-a presat pe premierul Emil Boc sa il aleaga pe Baconschi pentru acest post in locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru functia de ministru de Externe in doua formule guvernamentale anterioare care au fost respinse sau care nu au fost luate in calcul de Parlament inainte de alegerile prezidentiale din decembrie", se arata in nota, citata de Mediafax.

Ambasada SUA mai mentioneaza ca, "in timpul ceremoniei de investire, presedintele Basescu a spus ca a ales un diplomat 'experimentat' pentru functia de ministru de Externe pentru a transmite un semnal puternic ca aceasta pozitie nu este pentru politicieni".

Diplomatii americani au notat ca si Bogdan Aurescu este un diplomat de cariera, "dar ii lipseste experienta de ambasador si familiaritatea cu Basescu, ceea ce l-a favorizat pe Baconschi".

Diplomatii americani mai noteaza ca presedintele Traian Basescu stie "la prima mana" calitatile diplomatice ale lui Baconschi, cu care "a lucrat indeaproape".

Nota diplomatica citata, semnata de ministrul consilier Jerri Guthrie Corn, face o trecere in revista a carierei lui Baconschi, precizand ca Andrei Plesu este cunoscut ca "principalul sau mentor".

"Alegerea de catre presedintele Basescu a unui diplomat de cariera in care are personal incredere este un indiciu puternic a determinarii sale de a tine politica externa in afara influentei partidelor politice. Cu aceasta alegere, presedintele isi reafirma rolul de forta calauzitoare a politicii externe a Romaniei, dupa un an de interferenta politica din partea fostului partener de coalitie, in prezent in opozitie, Cristian Diaconescu de la PSD", mai noteaza documentul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Wikileaks Romania, #basescu baconschi Wikileaks, #Baconschi ministru Externe , #presedinte