Absenta la vot, un drept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Iulie 2012, ora 14:31
7509 citiri
Absenta la vot, un drept (Opinii)

PDL nu boicoteaza referendumul. Termenul care inseamna, potrivit DEX, o interdictie si un blocaj total este gresit folosit cat timp democrat liberalii nu interzic si nici nu pot interzice prezenta nimanui la vot si cat timp partidul va avea reprezentanti in sectiile de votare.

Indemnul de a nu merge la vot adresat de PDL simpatizantilor sai este doar o strategie electorala, probabil singura eficienta, adica singura cu sanse reale de a evita demiterea presedintelui. Si nu este nimic ilegal, cu atat mai putin neconstitutional in aceasta strategie, cat timp PDL nu impiedica efectiv pe nimeni sa mearga la vot, ci lanseaza doar un indemn pe care fiecare dintre simpatizantii sai il poate urma sa nu.

Sigur ca PSD este nemultumit de aceasta strategie a democrat liberalilor, tocmai pentru ca este eficienta. A facut de altfel totul sa o preintampine prin eliminarea cvorumului de prezenta in conditii care au aruncat in aer Comisia Europeana. Dar strategia aceasta a neprezentarii la vot nu le este deloc straina cel putin social democratilor. La referendumul din 2009, convocat de presedinte pentru reducerea numarului de parlamentari si trecerea la unicameralism, Adrian Nastase insusi anunta ca nu merge la vot si recomanda sustinatilor PSD sa nu se prezinte nici ei la urne.

"Nu particip si nu votez la referendum. Acest referendum constituie o frauda morala, o sfidare la adresa spiritului legii", scria pe blogul sau in 2009 Adrian Nastase. In 2007, Ion Iliescu, mare critic acum al strategiei PDL, proceda exact la fel in privinta referendumului pentru introducerea votului uninomial: "Eu, personal, nu voi vota la referendum. Asta o spun de pe acum. Si indemn chiar la boicotarea acestuia". Erau si acestea atitudini neconstitutionale?

Cinstit vorbind, dupa ce USL a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a facilita demiterea presedintelui, inclusiv prin metode declarate neconstitutionale de insasi CCR si a acceptat sa faca un pas inapoi doar sub o presiune externa teribila, o fi de condamnat PDL ca se foloseste de singura strategie care o poate avantaja? Si apoi, pentru orice observator lucid, exista destul de multe semne ca scrutinul va fi marcat de nereguli importante, ca sa nu zicem chiar de fraude, pregatite si prevestite de chiar prevederile legale.

La ce altceva te poti gandi cand anexa ordonantei de urgenta la care Victor Ponta nu reunta nici mort prevede, de exemplu, ca numarul stampilelor de vot din fiecare sectie nu mai este mentionat in procesul verbal sau ca numarul alegatorilor de pe listele suplimentare nu mai este nici el mentionat in procesele verbale? La ce sa te gandesti cand afli despre sectii de vot prin baruri si hoteluri detinute de social democrati? Si, in ultima instanta, votul este un drept nu o obligatie, iar absenteismul nu este neaparat o forma de indiferenta, ci si una de protest.

Ceea ce mi se pare cu totul nepotrivit in aceasta poveste este atitudinea lui Traian Basescu insusi, care incearca sa fie si cu slanina in pod si cu sufletul in Rai, dar nu reuseste decat sa transmita un mesaj contradictoriu. Initial Traian Basescu spunea ca se va disocia de PDL daca partidul va recomanda neparticiparea vot. Apoi a invocat la randul sau posibilitatea neprezentarii din cauza suspiciunilor de frauda. Pentru ca dupa anuntul PDL sa revina si sa spuna ca personal va merge la vot, iar sustinatorii sai sa faca dupa cum le dicteaza constiinta. Mai tarziu ca el va merge la vot, dar electoratul sa stea acasa.

Acum din doua una, ori presedintele se teme in mod real de frauda si/sau socoteste ca prin neprezentarea la vot a electoratului are cele mai bune sanse sa evite demiterea si atunci ar trebui sa iasa cu o pozitie clara si ferma, asumata, transformand votul "NU" in absenta de la vot, dupa modelul PDL. Ori socoteste ca riscul de frauda nu este consistent si/sau nu doreste o victorie la masa verde si atunci are datoria unei pozitii transante in favoarea prezentarii la vot.

Invartitul acesta in jurul cozii sugereaza ca presedintele doreste ca o parte din electoratul sau sa nu mearga la vot, garantand scaderea prezentei sub cvormul legal, dar si ca scorul nevalidat sa nu fie totusi zdrobitor in favoarea demiterii. Pot intelege aceasta dorinta, dar, cum spuneam, si cu slanina in pod si cu sufletul in rai nu merge, iar presedintele ar trebui sa aiba o atitudinea coerenta si transanta.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#boicot referendum demitere Traian Basescu, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere