AFP: Romania dezorientata se pregateste de un referendum crucial

Joi, 26 Iulie 2012, ora 18:09
4381 citiri
AFP: Romania dezorientata se pregateste de un referendum crucial

Presedintele roman, Traian Basescu (centru-dreapta), isi va afla duminica viitorul politic, in cadrul referendumului privind demiterea sa, convocat de majoritatea de centru-stanga, punctul culminant al unui "razboi" care a provocat ingrijorare in Europa si in Statele Unite, comenteaza AFP.

In cadrul unor declaratii de o severitate rara la adresa unui stat membru, Comisia Europeana si-a exprimat la mijlocul lui iulie preocuparea in legatura cu posibila incalcare "sistematica" a normelor statului de drept in Romania.

Referendumul de duminica, menit sa puna capat celei mai grave crize politice din Romania dupa caderea dictaturii comuniste in 1989, va fi validat numai daca 50 % plus unu din cei 18,3 milioane de alegatori se vor prezenta la urne. Acest prag este dificil de atins intr-o tara in care electoratul nu isi poate ascunde resentimentele fata de o clasa politica implicata in nenumarate scandaluri de coruptie, iar aceasta fara a lua in calcul cei trei milioane de romani cu drept de vot din diaspora, care insa nu intentioneaza sa faca acest lucru, noteaza AFP.

Basescu (61 de ani), care s-a bucurat in trecut de o mare popularitate, a castigat un prim referendum in acest sens in 2007, dar acum are o cota de incredere mult diminuata mai ales in urma masurilor dure de austeritate impuse in 2010, doi din trei romani declarandu-se in favoarea plecarii sale, precizeaza AFP.

Pentru a-si relua functia si a-si duce mandatul pana la capat (2014), dupa ce a fost suspendat de Parlament, presedintele a ales o strategie controversata, incurajand absenteismul. Sustinatorii sai, din cadrul Partidului Democrat Liberal (PDL, aflat in opozitie), au facut apel la boicotarea referendumului, calificandu-l drept o "mascarada" si temandu-se de fraude, adauga AFP.

PDL denunta totodata "seria lunga de nereguli si abuzuri" comise de Uniunea Social-Liberala (USL, majoritatea), care a lansat procedura de destituire, prevazuta de altfel in Constitutie.

In cadrul "razboiului deschis" declansat la inceputul lui iulie, USL a inlocuit presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, a revocat mediatorul si a adoptat doua ordonante de urgenta care limiteaza puterile Curtii Consitutionale, atacandu-i pe judecatori.

In urma presiunilor din partea mai multor institutii europene, care au denuntat "incalcarea statului de drept", Guvernul condus de social-democratul Victor Ponta a facut un pas inapoi, acceptand impunerea unui prag minim de participare, in vederea validarii referendumului, conform recomandarilor Curtii Constitutionale.

Bombardati cu mesaje contradictorii din ambele parti, romanii se declara "dezorientati".

"As vrea sa votez impotriva destituirii, dar acum nu mai stiu ce sa fac, intrucat votul meu risca sa contribuie la validarea referendumului" si la demiterea presedintelui, declara o pensionara din Bucuresti.

"Cred ca este important sa avem dreptul de a ne exprima, indiferent daca spunem 'da' sau 'nu'", afirma un inginer in varsta de 54 de ani.

"Ceea ce conteaza este sa scapam de Basescu. Din cauza lui o ducem asa, in saracie", declara un vanzator din piata.

"Pacat ca Basescu nu a avut curajul sa cheme oamenii la vot. Multi romani, socati de ceea ce s-a intamplat, ar fi votat, nu pentru el, ci impotriva celorlalti", explica analistul Alina Mungiu Pippidi.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#referendum demitere Basescu AFP, #AFP Romania referendum , #referendum demitere
Comentarii
Poza Alecsa25
Alecsa25
rank 5
Poza ETC
ETC
rank 1
De la Merkel/Basescu/Macovei nu astept democratie