Regulile dupa care s-a organizat si va fi stabilit rezultatul final al referendumului din 29 iulie sunt foarte clare si ele au fost explicit prezentate anterior, in diverse forme, de Curtea Constitutionala, a explicat pentru Ziare.com Laura Stefan, reprezentant al Expert Forum (EFOR).
Aceasta reaminteste ca, potrivit legii, cvorumul necesar pentru validarea referendumului se stabileste ca fiind 50% plus 1 din numarul celor inscrisi pe listele electorale, iar ministrul de Interne Ioan Rus a anuntat public ca acest numar este de 18.292.514. In plus, toate comunicatele BEC se raporteaza la aceasta valoare, prin urmare cvorumul necesar pentru ca referendumul sa fie validat de Curtea Constitutionala este de peste 9 milioane de alegatori, orice ar sustine in aceste zile reprezentantii USL.
In ceea ce priveste obligativitatea de a exista acest cvorum, negata acum de liderii USL in ciuda declaratiilor anterioare si cerintelor Comisiei Europene, Laura Stefan reaminteste ca CCR a respins recent o sesizare a PDL cu privire la desfasurarea referendumului, iar in motivarea deciziei magistratii se precizeaza clar ca regulile care se aplica la acest referendum sunt: cvorum si decizie data de jumatate plus 1 din numarul celor care se prezinta la vot.
"Discutia este inchisa", considera Laura Stefan unul dintre cei 17 experti alesi de Comisia UE pentru a evalua periodic politicile si progresul luptei anticoruptie in statele membre.
In opinia sa, referendumul se va incheia cu o decizie a Curtii Constitutionale care va spune explicit, la fel ca in 2007, daca Traian Basescu se intoarce sau nu la Cotroceni, iar parlamentul nu va putea decat sa se conformeze, in caz contrar magistratii Curtii putand sa cenzureze o hotarare neconforma a forului legislativ.
Cum comentati argumentele USL in baza carora se va cere Curtii Constitutionale sa valideze referendumul desi nu s-a atins pragul de prezenta necesar?
Prima idee nastrusnica este a domnului senator Sova, care ne spune ca nu suntem cati suntem, suntem mai putini. Legea se refera insa la oamenii inscrisi pe listele electorale si la ei s-a facut si raportarea BEC-ului.
Sunt datele comunicate de domnul ministru Rus. Eu cred ca aceasta chestiune a fost transata de la bun inceput. Daca va amintiti, a mai fost atunci o disputa referitoare la numarul de cetateni din Romania si ministrul de Interne l-a contrazis pe domnul Ponta, care nu a mai comentat dupa acel moment, spunand ca suntem peste 18 milioane.
Rus: Numarul total al cetatenilor cu drept de vot este de 18.292.514
Din perspectiva asta lucrurile sunt clare. Sigur, unii lideri USL vor incerca sa lupte pana in ultimul moment, dar observati ca sunt din ce in ce mai singuri, inclusiv in propriile partide.
Fostul ministru liberal al Justitiei Tudor Chiuariu a adus un argument suplimentar, spunand ca se aplica OUG 41, valabila in ziua declansarii suspendarii si care nu prevede cvorum. Ce parere aveti?
Ce sa va spun, aplicarea normelor de drept in timp este o chestiune care se invata in anul intai de drept. E vorba despre o norma de procedura, se aplica imediat.
Atunci cand a acceptat modificarea legii in timpul jocului, Curtea a spus ca legea se aplica pentru acest referendum. Va amintiti ca PDL a facut o sesizare a cerut sa se constate ca noile reguli nu se aplica la acest referendum, in incercarea lor de a ramane pe legea anterioara ordonantei, care ii avantaja. Si Curtea a respins respectiva contestatie, spunand ca sigur ca se aplica si la acest referendum.
Curtea a spus foarte clar ca regulile care se aplica la acest referendum sunt: cvorum si se decide cu jumatate plus 1 din numarul celor care se prezinta la vot.
Daca cei de la USL s-ar fi gandit sa modifice altfel legea si sa spuna "din cetatenii cu drept de vot din Romania" sau sa gaseasca o alta formulare, era o discutie, dar atata timp cat legea este foarte clara si vorbeste despre un cvorum de 50% plus 1 din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale discutia este inchisa.
Chiuariu: USL va cere CCR sa aplice forma care nu impune cvorum la referendum
Ce se intampla daca CCR da un aviz la fel de ambiguu ca cel consultativ dat la inceputul suspendarii presedintelui, pretextand ca exista controverse publice legate de numarul de alegatori?
Eu cred ca Curtea va spune ca Traian Basescu se intoarce sau nu se intoarce la Cotroceni. Asa cred.
Dar vedeti ca si in 2007 toata lumea a strigat ca avizul Curtii este ambiguu, ca nu a spus daca valideaza sau nu invalideaza referendumul, dar Curtea atat a putut sa spuna si atunci: "Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni". Asa cred ca va fi si acum, Curtea va analiza si va spune ce urmeaza.
Ce e important este ca orice ar face Parlamentul dupa aceea este cenzurat de CCR, pentru ca exista decizie in acest sens, cea prin care spune ca "pasii de urmat" sunt cei din Constitutie si daca urmeaza alti pasi CCR va putea cenzura acea hotarare. Lucrurile sunt cam inchise.
Iar in ceea ce priveste repetarea votului, cred ca a fost destul de clar domnul Ponta, ieri. A spus ca nu vor mai face un nou referendum.
E trist ca tanara generatie din politica nu stie sa piarda. Asta e problema. Dar mai sunt lupte electorale, nu s-a terminat lumea! Si mie mi se pare ca in acest moment chiar exista posibilitatea generarii unei discutii utile in societate despre stanga si dreapta si poate ca am putea avea niste alegeri in toamna bazate un pic mai mult pe ideologie.
Cum va explicati faptul ca toate aceste interpretari si rastalmaciri ale legilor si Constitutiei au loc sub conducerea unui lider de partid, Victor Ponta, care este de formatie jurist? Dansul a terminat Facultatea de Drept, nu Arhitectura, sa zicem, sau Medicina.
Lucrurile sunt foarte clare pentru mine si, din nou, e vorba despre tanara generatie de politicieni. Au crezut ca au gasit ei cheia, stiu ei cum sa dea lovituri de stat frumoase si curate, ca sa nu se prinda nimeni ce se intampla.
Si, intr-adevar, calea urmata a fost una destul de inteligenta. Sigur, neconstitutionala, o lovitura de stat, dar totusi extrem de inteligenta din punct de vedere juridic. Au incercat sa faca lucrurile astfel incat sa inchida toate golurile in rationament. De exemplu, l-au dat la o parte pe Avocatul Poporului si s-au asigurat astfel ca ordonantele lor nu mai pot fi atacate.
A fost un asalt asupra institutiilor statului si regulilor constitutionale, un asalt dus de juristi. Din nefericire pentru ei si din fericire pentru noi, institutiile au rezistat. Dar eu cred ca va exista si un cost politic.
Credeti ca liderii europeni mai sunt atenti la ce se intampla in Romania, urmaresc in continuare evolutiile politice dupa incheierea referendumului?
Sunt foarte, foarte atenti. Din punct de vedere al interesului extern pentru Romania, eu cred ca acesta este in continuare foarte viu. De altfel, e interesanta reactia de luni a Comisiei Europene.
Au mai dat declaratii si popularii europeni. Sigur, ei sunt apropiati de PDL, dar Hannes Swoboda nu e. E si mai important daca spune cineva din familia ta politica.
Comisia Europeana a urmarit cu atentie desfasurarea referendumului din Romania
Liderii europeni avertizeaza Romania: Incetati cu disputele politice!
Swoboda: Referendumul din Romania nu poate fi validat. Lupta politica trebuie sa inceteze
Eu cred ca interesul pentru Romania este major, mai ales daca ne aducem aminte ca in scrisoarea presedintelui Barroso se preciza ca toate aceste fineturi constitutionale nu tin. Presedintele CE a spus foarte clar: abrogati ordonanta, mentineti cvorumul. Deci nu cred ca aici se mai poate juca ceva. Interesul exista, chiar daca e vara, vorbim despre administratii care lucreaza si pe timp de vara, nu e ca in Romania.
Comunicarea electorală este crucială în campania din 2024. Publică mesajul tău pe Ziare.com pentru a ajunge la milioane de români care accesează site-ul lunar. Ofertele pot fi solicitate la publicitate@ziare.com