Ziare.com

Basescu contesta Legea referendumului la Curtea Constitutionala: nu vrea prag de validare de 30%

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 12:32

   

Basescu contesta Legea referendumului la Curtea Constitutionala: nu vrea prag de validare de 30%
Presedintele Traian Basescu a contestat, sambata, Legea Referendumului, printr-o sesizare trimisa presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Presedintele contesta pragul de participare de 30% pentru validarea unui referendum, stabilt in Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului si sustine ca singura varianta constitutionala este cea a unui prag de validare de 50% plus unu.

Legea de modificare prevede ca "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente" si "Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente".

In motivarea contestarii, presedintele Traian Basescu sustine ca cele doua prevederi sunt neconstitutionale deoarece contravin dispozitiilor Art. 1 alin (3) din Constitutia Romaniei, dar si prevederilor Art. 2 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei.

Stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente incalca prevederile Art. 2 alin. (1) din Constitutie deoarece premisa unei manifestari democratice a suveranitatii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majoritatii cetatenilor, constand in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, se arata in motivarea sesizarii.

Intr-un stat democratic, toti cetatenii care sunt afectati de o decizie trebuie sa aiba posibilitatea de a participa la luarea deciziei, fie in mod direct, fie prin reprezentanti alesi, iar decizia finala trebuie sa reflecte vointa majoritatii cetatenilor, se mai arata in motivare.

In finalul sesizarii, Traian Basescu solicita constatarea neconstitutionalitatii legii, afirmand: "Consideram ca un cvorum de participare prea restrans va conduce la adoptarea unor decizii majore aplicabile tuturor cetatenilor si va face posibila exercitarea suveranitatii nationale de o minoritate a populatiei, incalcandu-se principiile democratiei".

Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat o data

Reamintim ca in 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Presedintele Traian Basescu a cerut, in 11 iulie, Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30% si cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, pe motiv ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.

Senatul a respins, in 3 septembrie, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Si Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea, iar Curtea a decis ca actul normativ este constitutional in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Textul integral al cererii depuse de presedintele Romaniei:

In temeiul dispozitiilor Art. 146 lit. a) din Constitutia Romaniei si ale Art. 15 din
Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez urmatoarea

SESIZARE DE NECONSTITUTIONALITATE asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in data de 29 mai 2013, a fost contestata la Curtea Constitutionala in data de 4 iunie 2013.

Prin Decizia nr. 334 din 26 iunie 2013 cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, Curtea Constitutionala a constatat ca prevederile legii "sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii".

La data de 16 iulie 2013, presedintele Romaniei a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, in temeiul Art. 77 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in sensul respingerii acesteia de catre Parlament intrucat noua varianta de reglementare a cvorumului de participare la referendum, aleasa de legiuitor, nu asigura o reprezentativitate suficienta de natura a conferi deciziei adoptate forta care sa reflecte vointa si suveranitatea poporului.

In urma reexaminarii, la data de 10 septembrie 2013, Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, a respins argumentele invocate in cererea de reexaminare si a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, pe care, in data de 12 septembrie 2013, Parlamentul a retransmis-o presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii.

Motivele sesizarii sunt urmatoarele:

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, transmisa presedintelui Romaniei spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor Art. 1 alin (3) din Constitutia Romaniei, republicata, potrivit carora "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate", precum si prevederilor Art. 2 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei, republicata, prin care se stipuleaza urmatoarele: " (1) suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum. (2) niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.".

Potrivit noilor prevederi ale legii trimise la promulgare, rezultatul referendumului depinde de indeplinirea cumulativa a doua conditii: una referitoare la numarul minim de cetateni care trebuie sa participe la referendum pentru ca acesta sa fie valabil si una privitoare la numarul de voturi valabil exprimate, care determina rezultatul referendumului.

In acest sens, noua lege introduce, sub aspectul conditiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel putin 30% si un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, ambele raportate la numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Aceasta solutie legislativa se regaseste in cazul referendumului privind revizuirea Constitutiei, al referendumului pentru demiterea Presedintelui Romaniei, al referendumului cu privire la probleme de interes national si al referendumului local.

Astfel, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului dispune la Art. I pct. 1 ca Art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente."
Totodata, noua lege dispune la Art. I pct. 2 ca dupa Art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"Art. 5. - (3) Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.".

Constitutia Romaniei imbina regimul juridic al suveranitatii nationale cu caracteristici ale conceptului de suveranitate populara, in special, in ceea ce priveste exercitarea directa a puterii de stat de catre popor, prin modalitatea referendumului.

Referendumul national reprezinta una dintre formele de exprimare a vointei suverane a poporului roman. Dupa cum rezulta din Art. 2 din Constitutia Romaniei, prin prisma jurisprudentei Curtii Constitutionale si a doctrinei relevante, poporul roman este detentorul puterii de stat, iar modalitatile prin care acesta exercita suveranitatea de stat sunt: fie prin organele sale reprezentative, fie pe calea directa a referendumului.

Insa, modul cel mai eficient si clar de consultare directa a vointei populare si, totodata, instrument al democratiei directe, este referendumul. Tipurile de referendum, ca obiect generic al consultarii populare, sunt stabilite de lege in conformitate cu dispozitiile constitutionale, respectiv: referendumul national constitutional, care are ca obiect revizuirea Constitutiei, referendumul national, care are ca obiect demiterea presedintelui si referendumul national initiat de presedinte asupra unor probleme de interes general.

Insa, noile conditii necesare pentru validitatea referendumului sunt de natura sa infranga aceste principii constitutionale pentru motivele pe care urmeaza sa le detaliem.

Stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente incalca prevederile Art. 2 alin. (1) din Constitutie deoarece premisa unei manifestari democratice a suveranitatii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majoritatii cetatenilor, constand in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

In jurisprudenta sa, Curtea Constitutionala a statuat, prin Decizia nr. 731/2012, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 478/2012, ca intrunirea majoritatii absolute care consta in jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente "reprezinta o conditie esentiala pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor, constituind premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului in conformitate cu principiul statuat in Art. 2 alin. (1) din Legea fundamentala. Participarea la referendum a majoritatii cetatenilor reprezinta un act de responsabilitate civica (...) ".

Precizarea din alin. (2) al Art. 2 din Constitutie, potrivit caruia: "niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu" exclude atribuirea sau insusirea puterii de stat de catre o alta autoritate sau persoana, in afara cadrului constitutional. Asadar, atribuirea suveranitatii, prin lege, unui grup format din 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, constituie o incalcare a prevederilor Art. 2 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

Mai mult, caracterul democratic al statului vizeaza participarea cetatenilor la conducerea treburilor publice si presupune ca deciziile sa fie intemeiate pe vointa poporului, de aceea democratia constitutionala implica o guvernare realizata de catre majoritate, in acord cu vointa sa.

Luarea deciziilor prin calea directa a referendumului trebuie sa implice o majoritate de participare a cetatenilor iar reglementarea unui cvorum de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente poate aduce atingere principiilor generale pe care se intemeiaza statul roman, respectiv caracterului democratic, reprezentand o incalcarea a prevederilor Art. 1 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata.

Un argument in plus in sustinerea punctului nostru de vedere este acela ca, potrivit dispozitiilor Art. 90 din Constitutie, presedintele Romaniei "poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national", iar cum exprimarea unei vointe unitare nu este practic posibila, exprimarea vointei unei majoritati cat mai largi reprezinta vointa cea mai apropiata de idealul unei vointe unitare.

Intr-un stat democratic, toti cetatenii care sunt afectati de o decizie trebuie sa aiba posibilitatea de a participa la luarea deciziei, fie in mod direct, fie prin reprezentanti alesi, iar decizia finala trebuie sa reflecte vointa majoritatii cetatenilor.

Luand in considerare ansamblul textelor constitutionale, urmeaza sa observati ca prin notiunea de "majoritate" se intelege partea sau numarul cel mai mare dintr-o colectivitate, respectiv 50% plus unul din numarul total. In acest sens, amintim cu titlu de exemplu urmatoarele articole din Constitutie: Art. 67 care reglementeaza un cvorum legal pentru adoptarea legilor, hotararilor si motiunilor, Art. 76 alin. (1) care se refera la adoptarea cu votul majoritatii a legilor organice si a hotararilor, Art. 81 alin. (2) referitor la alegerea presedintelui Romaniei din primul tur de scrutin.

Invederam faptul ca si la nivel legislativ termenul de "majoritate" desemneaza cel putin 50% plus unul din numarul total. Un exemplu in acest sens se regaseste in Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale la Art. 51 alin. (1). Astfel, Curtea Constitutionala lucreaza legal in prezenta a doua treimi din numarul judecatorilor, iar plenul decide cu votul majoritatii judecatorilor Curtii. Asadar, si in acest caz, majoritatea implica un numar egal cu cel putin jumatate plus unul din numarul total si nu un procent de 30% sau mai mic.

Cu privire la semnificatia termenului de "majoritate", Curtea Constitutionala a retinut, prin Decizia nr. 147/2007, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 162/2007 ca "atunci cand legiuitorul constituant a dorit sa instituie o anumita majoritate de voturi, a facut aceasta printr-un text de referinta (...) ". Amintim cu titlu de exemplu, procedura de punere sub acuzare a presedintelui Romaniei pentru inalta tradare, reglementata de Art. 96 alin. (1) din Constitutie sau procedura de revizuire a Constitutiei, prevazuta de Art. 151 alin. (1) si (2) din Legea fundamentala.

Totodata, mentionam faptul ca, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 334/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407/2013, aplicand regulile interpretarii prin analogie, Curtea s-a exprimat in sensul ca in domeniul dreptului parlamentar aplicarea principiului "majoritatea decide, opozitia se exprima" denota faptul ca opinia majoritara din Parlament este prezumat ca reflecta opinia majoritara din societate, iar dreptul opozitiei de a se exprima este o consecinta a dreptului inalienabil al minoritatii politice de a-si face cunoscute opiniile.

Un asemenea principiu asigura, pe de o parte, legitimitatea guvernarii, iar, pe de alta parte, conditiile pentru realizarea alternantei la guvernare. Pentru aceleasi ratiuni, in cadrul procedurii de consultare democratica a populatiei, se aplica acelasi principiu, insa majoritatea decidenta trebuie sa se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participarii la vot pentru ca hotararea finala sa se bucure de legitimitatea necesara iar un prag de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente nu poate sa confere o asemenea legitimitate.

Revizuirea Constitutiei

In ceea ce priveste referendumul organizat pentru definitivarea procedurii de revizuire a Constitutiei, pastrarea cvorumului de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente este cu atat mai justificata daca avem in vedere ca legea fundamentala a unui stat democrat are ca si trasatura definitorie stabilitatea. Aceasta este o cerinta imanenta a statului de drept.

In Romania, procedura de revizuire a Constitutiei se caracterizeaza prin aceea ca puterea constituanta derivata este tinuta sa respecte vointa Adunarii Constituante, definitivata prin referendumul din 1991.

Membrii Adunarii Constituante au apreciat atunci ca nu se impune proclamarea expresa a unui cvorum necesar pentru aprobarea legii de revizuire a Constitutiei, prin referendum, fiind suficienta o constructie constitutionala care sa se bazeze pe principiile democratice.

In conceptia suveranitatii populare fiecare cetatean este detinatorul unei portiuni de suveranitate, iar vointa majoritatii reprezinta cvorum esential pentru asigurarea caracterului democratic de modificare a vointei puterii constituante originare. A modifica vointa puterii constituante originare, netinand cont de principiile generale, intangibile ale statului roman, prin utilizarea unor instrumente legale inferioare ca forta juridica, aduce atingere Art. 1 si Art. 2 din Constitutie.

Prin Art. 151 din Constitutie, se imbina tehnicile specifice democratiei reprezentative cu cele ale democratiei directe. Astfel, cerinta aprobarii prin referendum popular sintetizeaza vointa suverana a corpului electoral, vointa ce nu poate fi modificata in baza principiului analogiei juridice decat in aceleasi conditii.

Constitutia Romaniei cuprinde o serie de modalitati tehnice de garantare a unui anumit grad de rigiditate a acesteia, de natura sa asigure stabilitatea intregului sistem normativ al unui stat, certitudinea si predictibilitatea sa. De aceea, revizuirea legii fundamentale trebuie corelata atat cu regimul juridic al initiativei legislative populare, cat si cu cel a adoptarii proiectului sau propunerii de revizuire de catre Parlament. In acest sens, legea fundamentala impune un cvorum deosebit de adoptare, tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei.

Avand in vedere faptul ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unul din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente, diminuarea pragului de participare la 30% va conduce la o lipsa de legitimitate a modificarilor aduse printr-o noua lege de revizuire, generand o situatie de instabilitate constitutionala.

Pe de alta parte, validarea unui astfel de referendum la care au participat doar 30% din numarul cetatenilor cu drept de vot este contrara interpretarii sistematice si cu buna credinta a prevederilor Constitutiei, ceea ce incalca atat normele constitutionale cu valoare de principiu in stabilirea sensului notiunii de "majoritate", cat si Art. 2 din Constitutia Romaniei.

Cu toate ca in Constitutie nu se precizeaza expres criteriul valoric in functie de care un referendum poate fi considerat valabil, acesta nu poate fi stabilit in mod arbitrar de legiuitorul ordinar fara a tine cont de ansamblul prevederilor constitutionale. O interpretare contrara, apreciem ca nu poate fi primita deoarece ar conferi legiuitorului ordinar dreptul de a adauga la textul constitutional.

Posibilitatea modificarii legii fundamentale sau a demiterii presedintelui Romaniei, in noile conditii de validitate a referendumului, ar insemna o grava nesocotire a vointei cetatenilor prin al caror vot majoritar a fost adoptata Constitutia sau a fost ales presedintele Romaniei.

Demiterea presdintelui Romaniei

Cu privire la demiterea prin referendum a presedintelui Romaniei, instanta de control constitutional, prin Decizia nr. 147/2007, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 162/2007, referitoare la constitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, a statuat urmatoarele: "in schimb, demiterea prin referendum a presedintelui Romaniei nu are semnificatia unei asemenea competitii electorale.

Dimpotriva, ea reprezinta o sanctiune pentru savarsirea unor fapte grave prin care Presedintele Romaniei incalca prevederile Constitutiei. Distinctiile referitoare la demiterea Presedintelui Romaniei prin referendum, asa cum rezulta din prevederile pct. 2 al articolului unic al legii criticate, il vizeaza pe presedintele Romaniei care a obtinut mandatul in primul tur de scrutin, pe presedintele Romaniei ales in al doilea tur de scrutin si pe presedintele interimar.

Urmand logica legiuitorului, in primul caz presedintele ar urma sa fie demis cu majoritatea absoluta a voturilor corpului electoral, in al doilea caz, cu majoritatea relativa a voturilor cetatenilor prezenti la scrutin, pe cand pentru situatia prevazuta de art. 99 din Constitutie, privind Raspunderea presedintelui interimar care nu a fost ales prin vot nu ar exista nicio prevedere constitutionala privitoare la demitere. O asemenea interpretare este contrara Art. 1 alin. (3) din Constitutie, potrivit caruia Romania este stat de drept, un asemenea stat opunandu-se aplicarii aceleiasi sanctiuni presedintelui Romaniei, in mod diferit, in functie de modul in care el a obtinut aceasta functie: in primul tur de scrutin, in al doilea tur de scrutin sau ca urmare a interimatului in exercitarea functiei.

Solutionarea rationala a acestei probleme rezulta din interpretarea alin. (3) al Art. 95 din Constitutie, precum si din coroborarea dispozitiilor acestuia cu cele ale Art. 81 alin. (1) si ale Art. 95 alin. (1) din Constitutie. Astfel, in temeiul Art. 81 alin. (1) din Constitutie, este declarat ales candidatul care a intrunit in primul tur de scrutin majoritatea voturilor alegatorilor inscrisi in listele electorale.

Potrivit reglementarii legale in vigoare aceasta majoritate absoluta opereaza si in cazul stabilirii rezultatelor referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei, aplicandu-se aceeasi masura, dupa aceleasi reguli, sefului statului, indiferent de numarul de voturi obtinut sau de modul in care a ajuns sa detina aceasta functie.

Aplicarea aceluiasi tratament juridic presedintelui Romaniei ales in primul tur de scrutin, celui ales in al doilea tur de scrutin sau presedintelui interimar la demiterea din functie prin referendum este ceruta de dispozitiile constitutionale ale Art. 95 alin. (1), care prevad pentru cele trei situatii acelasi tratament juridic. (...) Dispozitiile constitutionale privitoare la majoritatea ceruta pentru alegerea presedintelui in primul tur de scrutin sunt suficiente pentru a permite stabilirea solutiilor de demitere a sefului statului, in toate cazurile, pe calea analogiei, si nu a simetriei juridice".

Se incalca principiile democratiei

Mai mult, schimbarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, relevanta fiind Decizia nr. 731/2012, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 478/2012, fara a interveni vreun element nou, nu se justifica. Consideram ca un cvorum de participare prea restrans va conduce la adoptarea unor decizii majore aplicabile tuturor cetatenilor si va face posibila exercitarea suveranitatii nationale de o minoritate a populatiei, incalcandu-se principiile democratiei.

Avand in vedere considerentele expuse, prin modificarea legii si diminuarea cvorumului de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru validarea referendumului, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului incalca prevederile Art. 1 alin. (3) si ale Art. 2 alin. (1) si (2) din Constitutie prin faptul ca permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara, precum si prin nerespectarea dreptului poporului roman de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a referendumului.

In considerarea argumentelor expuse va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost adoptata cu nerespectarea dispozitiilor Art. 1 alin. (3) si Art. 2 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5121 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Facem exceptie de Base, de constitutie si uniunea impotriva naturii

Ideea de referendum s-a nascut, inclusiv perpetuat, ca urmare a necesitatii de recunoastere a suprematiei interesului public, general, social, impotriva celui partinic; sau gashkar ca tot la subiect ramanem.
Orice comunitate este tributara celor 2 proiectii de forta existenta: cea asimilata interesului public si cea asumata de forta conjuncturala a momentului; ca sa se faca o diferenta clara intre conjunctura si masa, s-a impamantenit conceptul ca referendumul exprima vointa majoritatii redata de nu mai putin de jumatate(din masa existenta) + macar unu, dar musai sa existe un plus adaugat jumatatii.
Absurditatea asocierii referendumului cu alta majoritate decat cea primara nu poate starni decat controverse zambaretze: asemanatoare cu grotescul episodului in care Iliescu multumeste minerilor ca au plantat panselute....

 

USLasii au gindit f. bine in frunte cu Zogonea..si cei doi...

USLasii au gindit f. bine in frunte cu Zogonea..si cei doi...maidanezi. Dar numai este mult si problema maidanezilor se v-a clarifica!!!
Insa de ce nu sinteti de acord cu " Dictatura PsD si pnL"???nu vedeti ca de cind sint ei la Guvernare avem cele mai "frumoase rezultate" la inflatie si la oglinda tarii in afara granitelor??? mai ramine sa vina voiculeScu la putere si atunci..sa vedeti voi cum Visinescu v-a fi iarasi Ministru de Interne!!Atentie tov PDLaci!!!

 

* * *

- foarte bine face !

 

Sustin contestatia Presedintelui

Sunt de acord cu acest demers al Presedintelui! Este abernata si nedreapta atitudinea USL de-a avea un cvorum de participare de cel putin 30%! Ce inseamna asta? O ingradire, o protectie a USL-ului, stiind ca au o masa de vot printre pensionari, astistati social, nostalgici, care indica acest procent de 30%, fiind-ule suficient sa-si atinga scopurile.Sa dea Dumnezeu ca aceasta contestatie a d-lui Basescu pe Legea Referendumului, sa aiba succes!

Habar nu ai!

Doar dai din clanta! Nu trebuie nici un fel de cvorum! Cine vrea se prezinta si voteaza. Daca unul se prezita, sa se faca cum vrea el. De ce trebuie cvorum? Daca pe mine nu ma intereseaza ceva si nu merg sa votez, atunci sa se faca ce au votat cei pe care ia interesat!
In Elvetia populatia este chemata la referendum de 3...4 ori pe an!
Dar in Elvetia daca ai avea parerea asta a ta, despre referendum si cvorum, te-ar da afara din tara!
Inapoiatule!!!!

µ

FĂRĂ CVORUM.

Te intereseaza, te duci la referendum,

Lectiile astea ni le da un presedinte demis !

Unul care a fost ales cu 50.01% (!) din 60% total cetateni cu drept de vot, vrea sa vina 100% din votanti pentru a fi demis..

Vreti cetateni responsabili si prezenti la urne ? Amendatii atunci pe cei care nu se prezinta !!! Ei, asa e ca nu va place ??

Foarte bine, d-nule presedinte.

Dupa mintea us-listilor, ar ajunge daca voteaza doar penalii la un eventual referendum.

.

Greu cu gramatica, Turcescule!

foarte bine face tovarasul presedinte !

dar legea nu trebuia respinsa,ci amendata ! adica : in cazul unui referendum acesta sa fie valid,dar nu daca 30 la suta din polulatia cu drept de vot,isi exprima votul,adica merge la vot...nu ! referendumul sa fie valid,daca 30 la suta din populatie nu merge la vot,adica aia de stau acasa sa decida viitorul tarii,la masa verde ca doar traim in romanika si barosanu face legi,netinand cont de ce vrea prostimea !

Daca cineva-si inchipuie ca domnul Presedinte

... Basescu va inchide ochii si va accepta ca acesti doi aventuriei, Ponta si Antonescu, sa-si bata joc de legile tarii si de viata a milioane de romani, atunci acel cineva ori se inseala ori nu-l cunoaste indeajuns. Sa nu-si inchipuie sustinatorii celor doi ca la Cotroceni va urma Ponta sau Antonescu - exclus! Avem nevoie de un presedinte care sa iubeasca tara si poporul, un presedinte activ, responsabil si nu de lasi sau adormiti.

Bravo lui !

Parlamentul ar trebuii sa se preocupe sa introduca votul electronic si votul prin corespondenta,daca vor ca un referendum sa atinga pragul necesar validarii,nu prin tot felul de smecherii.Nu le convine aceste modalitati de votare,deoarece acolo ar participa oamenii inteligenti si activi si ar scadea rolul pomanagiilor ceace e foarte periculos pentru mafia din politica.

smekerii USL

sa schimbe leile sa le fie lor bine
pe aranjamente .

Romania nu-i Elevetia
plus ca acolo se duc toti la vot .

La ora actuala constiinta civica e la pamant ,
manipularea e la cote maxime
si s-a demonstrat ca multimea e vida .

Cvorum

Orice cvorum inafara de 50%+1 e o aberatie. Ori ai cvorum ori nu. Daca ai cvorum atunci doar 50%+1 are sens deoarece reflecta majoritatea absoluta. Orice alta cifra e arbitrara, scoasa din burta si fara semnificatie. De ce nu 35, sau 29 sau 10%? Ca asa li s-a casunat unora?

Deci ori cvorum de 50%+1 ori daca nu atunci deloc si faci legea cu cine se prezinta la vot.

Desteapta-te romane!

drumul spre democratie nu e doar greu, dar cu poteci spre diktatura!

Fortele obscurantismului komunist apar la fiecare rascruce; batrinele lickele komuniste viseaza la diktatura impuscatului....Ce scurt a fost drumul spre diktatura komunista si cit este de lung si anevoios drumul spre democratie!!!

USL sa scoata cvorumul de tot.

Sa voteze numai ei, cu neamurile si clientii lor, apoi sa pretinda ca rezultatul este vocea poporului, liber exprimata prin referendum.

 

.

CCR va spune că este valabilă doar dacă se aplică peste doi ani!

Omul cu batul prin gard.

Curtea Constitutionala s-a pronuntat: Legea referendumului este costitutionala si se aplica dupa un an de la publicre. El saracul contesta CC nu legea, din lipsa de ocupatie.Omul cu batul prin gard.

Cel mai bun comentariu :

Nosferatu
Rank user: x2

21.09.2013, 15:14

in rest, daca il prea maresti pe basescu, esti punctat..huo..

SESIZARE

Nea Basescu suparat
Toata luna n-a lucrat
Si acum de suparare
S-a gandit nevoie mare
Sa faca o suspendare
Dar cu cvorum mare.

La Multi Ani Crin Antonescu...

Viva Presedintele Romaniei Crin Antonescu...Oleee...

Mai postaci pedelisti.

Ce cvorum vreti voi daca nu va prezentati la vot.Basescu indeamna cetatenii sa nu mearga la vot dar vrea cvorum. Voi de ce boala suferiti?.

@Ioan din Chicago ! Noi,Aredelenii, gandim altfel.

Un referendum cu prag de 30% permite Ungariei si Austriei sa detaseze, legal, Banatul si Ardealul de Romania, formand Principatul TRANSILVANIA, ca stat independent, spre bucuria Ungariei si Austriei.
Doresti asta ?
Haiede spune !
Vrei pasaport de Transilvania ?

Parlamentarii Unguri vor vota legea.Astfel ajung la separarea..

......Ardealului de Romanhia ca Ardealul independent, caci e usor sa obtii 25% la un referendum national.

Legea referendeumului este o sabie cu doua taisuri.

Basescu e om corect si responsabil !

Dragnea stie ca,

La cum se voteaza in Teleorman, e usor sa atingi 30%, asta insemnand 15 % traseisti+5% persoane decedate cu drept de vot+5%minori votanti+5% votanti USL reali = 30%

Mintea intunecata a USL-asilor ne poate costa TRANSILVANIA !

Astfel dictaqtul de la Viena poate fi consfintit chiar de catre prostii din parlamentul 588 al USL.
Dupa aceasta lege ,legal,ungurii pot cere referendum pe independenta sau AUTONOMIA Transilvaniei.
Ar fi bomboana pe tortul lui Jobbic din Ungaria.

@gong 14.33

- pai de 50% e vorba !

Băsescu contestă?

Cacealma. Demagogie. Ipocrizie.

CCR s-a pronunțat că legea e constituțională.

Sa traiasca domnu' Base, absolut tot sa conteste,

Si Curtea apoi s'accepte contestarile aceste!!
Sa traiasca domnu' Base, ca acesta ii e rolu',
Tot ce scoate parlamentu', el sa dea de-a rostogolu'!!

 

CCR trebuie sa aprobe contestarea presedintelui la acea lege !

Legea aceia pune in pericol integritatea Romaniei, da sanse revansarzilor unguri pe autonomie sau independenta Ardealului.

Mai oltenilor, ungurii sint o minoritate in Ardeal

(ei formeaza o majoritate numai in cele doua judete HarCov). Terminati-o cu aburelile voastre securiste.

De ce TREBUIE să conteste?

CCR s-a pronunțat că legea e perfect constituțională.

Trebuie să conteste că așa VREI TU? Eu vreau să nu conteste.

Tu ai scapat de la Scoala de veseli? Vezi ca ti-ai uitat lopa-

tica si te duci de-a busilea-n gandire!

Da, a trmis-o

lui mos Partz (Zegrean-cel mai lacom individ), ala care fuse toata viata lui un amarat de jurist consult la bjatm Bistrita....
Mos Partz asta ar trebui sa se gandeasca ca nu-i vesnic si va trebui sa dea socoata poporului pentru toate escrocheriile pe care le-a facut in functia asta....

 

Sabie cu doua taisuri.

Cam periculos, cu un prag de 30% daca se scoala unora din Transilvania si Banat ca nu mai vor cu mitici de pe Dimbovita? Ce ziceti se aduna 25% pentru?

Corect, se aduna.Asta asteapta secuii,unguri si..

......Jobbic din Ungaria.
Dar fletii din parlamentul nostru judeeca cu genunchiul.

Noroc ca avem presedinte pe d.l Basewcu.

Cu 30% ar putea trece si RM in caz de supunere la vot.

Asa ca sunt "visionari mari" care se gandesc si la un viitor mai "BUN" al Romaniei.

 

Antonescu nu v-a trebui suspendat pt ca..

Antonescu nu v-a trebui suspendat pt ca..nici nu v-a fi ales!!!Deci legea trebuie facuta pt toatele partidele si nu numai in favoarea PDL asa cum se cere sa fie modificata!!!

domnilor, nu va avantati!

ganditi-va ca dupa legea asta o sa fie suspendat Antonescu! eii?

 

Antonescu nu va ajunge presedinte

nici macar la bloc .
Ca sta in lux , in casa cumparata din salariul de bugetar . Iar la lux are portar si slugi , nu mai trebuie sa faca nimic niciodata .
A castigat la pokerul vietii potul cel mare : sa aiba de toate fara sa faca nimic .

Antonescu crede ca v-a fi preseDinte???

Antonescu crede ca v-a fi preseDinte??? daca da mai ales ca sint si citiva postaci care cred asa atunci sa se stie un lucru"Si magarul a crezut ca maninca fin si a mincat paie"

@ioanaiii:"antonescu sa fie suspendat" de la presedintia senatului??

Tu chiar crezi SINCER!?!? ca va fi presedintele Romaniei? Daca da, inseamna ca sunteti doi indivizi pe planeta, care credeti asta: tu si Antonescu' Eu eram convins ca doar Antonescu' crede ca va fi presedinte!

@emigrantul, dottore, b22, cristiana80 & co

Exista functii cheie in cadrul justitiei (CCR, ICCJ, Curti de apel, etc) care sint ocupate inca de fosti juristi si procurori formati si promovati in fosta nomenclatura securista (pentru cei straini de cauza, fostii procurorii au fost reprezentantii si aparatorii nomenclaturii). Intrarea Romaniei in rindul tarilor civilizate (si domnia statului de drept) va apare numai dupa ce justitia va reusi sa se elibereze de influenta acestor persoane controversate. Acelasi lucru este valabil si pentru restul institutiilor de stat (incepind cu BNR, Adrian Vasilescu & co).

@ioanaiiiii, jurista lui peste...prajit,

Constitutia, referendumurile si legile importante nu se fac pentru persoane!!!
Legile importante se fac pentru stabilitatea unei tari, nu pentru anumite formatiuni politice sau persoane jegoase.
Constitutia Marii Britanii, a Statelor Unite a le Americii sunt valabile pentru zeci, sute de ani, sunt predictibile si ofera stabilitate si garantie atat cetatenilor lor cat si in raporturile cu altii.
Analiza excelenta factua in cererea Presedintelui, argumentatiile exceptionale, nu pot fi decat munca unor juristi constitutionalisti de valoare si CC nu poate decat sa fie de acord cu admiterea cererii de neconstitutionalitate!
Altfel CC dovedeste ca are in componenta niste papusi politice, care nu aplica legea, sau prost pregatiti incat nu pot imntelege menirea lor acolo.
Menirea lor acolo este tocmai de a proteja Constitutia si Legile importante de borfasii care vor Legi personale pentru ei sau un grup restrans, nici intr-un caz pentru poporul care-i investestein caeste functii.
Felicitari Presedintelui Basescu pentru lupta dreapta pe care o duce impotriva jefuitorilor de tara prin legi dedicate si in favoarea celor multi si naivi.
Dreptatea trebuie sa invinga, iar USL trebuie sa dispara!!!

Domn Spartacus,sa traiti.

Aveti dreptate cu acele constitutii de sute de ani.Au rezistat ca nici macar Nelson,ala amiralul nu se amesteca ca marinelul fara babor sa schimbe legile dupa paharele consumate.Hai sa fim totusi seriosi,nu schimbi legile cand vrei tu ca l-ai pus pe ochelaristul ala acolo.In momentul de fata parlamentul functioneaza exact degeaba.Pe banii vostri.Scriu ceva pe niste hartii ca e o lege,marinelu le-o da inapoi fara macar sa o citeasca,aia se enerveaza i-o trimit inapoi,si marinalul i-o da Zegreanului ca nu e buna.Zegreanul,unitatea de masura a constitutiei,o arunca la cos cum i-a spus marinalul.Pana la alegerile prezidentiale presedentia,parlamentul,guvernul,plus gasca zegreanului va mananca banii absolut degeaba.
Aud ca ala ochelaristul are si sppist sa-l pazeasca zi si noapte.Similarul lui in Canada sta la bloc si se duce pe jos sau cu bicicleta la munca.

era sa ma faceti sa citesc articolul!

din partea mea, fara cvorum! am mai spus-o de o mie de ori! mai sus am postat in gluma, la ora aia erati in exclusivitate basisti pe aici!cine vrea voteaza, cine nu, accepta ce vor ceilalti, asta e regula! cine nu voteaza nu e interesat, nu poti opri mersul inainte ca unii nu isi misca fundul la sectia de votare!

 

Ponta es Crin pupat caldaram piata "endependentii"

Da' cu paraferna, cu paraferna cum ramane?!

 

Pina in pinzele albe!...

Sintem alaturi si te sustinem! Trebuie luptat pina la capat impotriva ciumii rosii care se instaureaza incet-incet, daca nu ne trezim! Ai fost si ramii un exemplu de lupta impotriva neocomunistilor! Cit curaj si cita vointa! Tot respectul, deopotriva si celor ce te sustin!

 

Dl. Presedinte Basescu are dreptate. Deja ca democratia este

un simulacru in RO, daca mai acceptati ca o mana de prapaditi sa decida pentru voi... nu o sa ajungeti prea departe.
Trebuie ca socialistii astia sa inteleaga ce inseamna referendum sau votare fara dragnaieli.

 

Dar daca accept

sa ma conduca un basescu e mai bine.Nu ma ajuta cu absolut nimic.

MosGerila, ar fi bine daca acesti uselisti ar fi socialisti

Ar fi un pic mai corecti si cinstiti. Nu trebuie sa fii mare scolit sa nu intelegi de ce fruntasii uselisti vor validarea unui referendum cu doar numai 30%.Sa ajute lumea interlopa de a subordona totul, inclusiv pe Presedintele tarii. Shalom

Foarte interesant.

Dl Presedinte,sa ma exprim elegant,trimite o epistola de cateva pagini,domnului ala care joaca rolul de presedinte al Ograzii Const.In care ii explica cu art. de lege ca treaba cu 30 procente e curat neconstitutionala.Ala CAP-istul trebuie numai sa puna stampila si sa semneze.Dupa umila mea parere,cand spalatorul de punte,ca nu-i jurist,chiar daca ar fi nu e treaba lui,are oarece suspiciuni,scrie doar cateva randuri la CCR sa-si dea aia cu parerea despre ce si cum.Parca au niste salarii de te doare freza.Eu credeam ca fiecare lege este verificata constitutional inainte de a se aplica,ca altfel aia 9 trebuie dati afara si chemati la timp partial sa verifice doar sesizarile oamenilor muncii.Economie de bani.
Referitor la cvorum,eu ma asteptam ca presedintele Ro.sa-mi spuna din ce se calculeaza 30-40-50-70-90 la suta.Ca s-a terminat si recesamantul ala de sute de milioane de euroi si habar n-are nimeni cati romani cu drept de vot sunt si pe unde sunt.Vin acum alegerile europarlamentare,Popiescu Johnny din NY ,Vasilescu Angelique din Quebec,au drept de vot sau nu ca-s totusi cetateni romani.Absolut nimeni nu scoate o vorbulita despre listele electorale permanente .Dupa prezidentiale incepe iar nebunia cu furtul voturilor .Si iar ne trezim cu un presedinte pus de SRI.
Dilema e daca se impune obligativitatea votului.S-ar termina toata discutia perfect inutila.Daca votul nu e obligatoriu iarasi e o discutie inutila cu cvorumul.Ca de aia e dilema,ca nu e rezolvabila usor.Asta cu cvorumul e o mare dilema care-l bantuie,ca si aia daca sa se duca omul acasa la nevasta sau sa ramana cu amanta.

 

Si tu ce ai vrea ? Ai vrea sa stea pasiv la terfelirea brumei de

......democratie din Romania de catre niste anarhisti politici avizi si hoti de putere ?

 

nu,vrem ca puterea sa ramana la Basescu,for ever !Numa iel

stie ce sa faca cu ea !!!!....RAU,pentru ca asa traim bine,daca ne face el rau !!!!...Vivat Inegalabilul si inestimabilul,mult prea cinstitul Don Voiculescoooo !!!!

Daca se aproba referenedumul cu 30%,Ardealul

..... si posibil si Banatul,se detaseaza de Romania si astfel visul Ungurilor de a alcatui UNGARIA MARE , se realizeaza.

Prostilor, cap va trebuie caci nu aveti minte nici cat un Secuiu.

As fi total de acord cu afirmatia,

dar de cat timp e presedinte a pazit pepenii pe campuri de s-a trezit asa acum.

Reactie tardiva, deci lipsita de responsabilitatea impusa rangului

Fata de un prag de reprezentabilitate care n-are nimic de a face cu notiunea de referendum si pe care analfabetii polotici romani, tradatori, vor s-o impuna in mod neconstitutional poporului roman.

 

@oarecare

Constitutia legile tarii nu pot fi dezbatute de un "oarecare" IQ.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor