Basescu, invincibilul? (Opinii)

Luni, 27 August 2012, ora 22:02
7583 citiri
Basescu, invincibilul? (Opinii)

In sfarsit, seria a doua a epopeii demiterii lui Traian Basescu din functia de presedinte ales al Romaniei a luat sfarsit. In chip fericit pentru domnia sa si pentru sustinatorii sai si intr-un mod mai putin agreabil pentru cei care au pus la cale actiunea.

Cum, necum ... bine ca s-a ispravit, altminteri riscam toti sa ajungem la balamucul unde ar trebui, in fapt, internati multi dintre actorii piesei care tocmai s-a savarsit.

Ne putem acum intreba daca batalia poate fi considerata drept o victorie a celui revenit in Olimp. Ar merita acesta epitetul de mai sus? Intr-o buna masura, este o izbanda. Basescu s-a dovedit inca o data biruitor, a parut, cel putin in aparenta, invincibil in raport cu multii si semnificativii sai adversari, printre care mai ales cei mult invocati sapte milioane si ceva de electori care au votat pentru demitere.

Victoria a fost, orisice s-ar spune, remarcabila, el avand a se lupta, cum se spune, singur cu toata lumea. Cu partidele, cu mass-media, cu pensionarii, cu bugetarii cu fostii purtatori de uniforme, vizibile si mai putin vizibile, cu derutatii, cu alientii, cu vandutii, cu cei cumparati, cu sudistii, cu esticii, cu tot "boborul" din orasele si indeosebi satele patriei.

A castigat, dar nu e totusi cazul sa fie si triumfator. Pentru ca glontul i-a vajait pe langa ureche. Pentru ca, spre deosebire de data precedenta, de aceasta data poporul, (nu "boborul"), sau cel putin o mare parte a acestuia, n-a fost alaturi de el. Ceea ce ar trebui sa-l doara. Si sa-l puna pe ganduri. Chiar daca vina nu ii poate fi atribuita in totalitate. Chiar daca a fost in general animat de bune intentii.

Cateva milioane de voturi impotriva (chiar daca nu vor fi fost ele chiar 7,4 milioane, in realitate) si nu indirect prin preferinta acordata unui alt candidat, ca in cazul alegerilor, reprezinta o mare palma pe obrazul unui presedinte care tine la pretuirea norodului.

Presedintele (de aceasta data fara atributul agasant de "suspendat") a avut si o buna doza de noroc. Prin contextul legislativ existent si conturat prin interpretarile favorabile ale CC, prin suportul ferm al Vestului, nu neaparat in favoarea sa, cat in beneficiul normelor statului de drept peste care, in zelul lor demolator, contestatarii s-au grabit sa calce cu voiosie.

Adversarii sai au fost in mare masura pripiti, imaturi, inepti, ilogici si nesocotiti. Au gresit prin afrontarea normelor si legilor, prin inabilitate, printr-o gresita evaluare a reactiei partenerilor nostri de aliante. Pana intr-acolo incat au pus sub semnul intrebarii apartenenta noastra la arealul de-acum consacrat.

Am avut prilejul cu aceasta ocazie ecoul unor slogane rasuflate de pe vremea impuscatului despre suveranitate, despre neamestecul in treburile interne, despre poporul roman care face si drege si care nu admite ca strainii sa-i sufle in ciorba. Unii dintre noi, tot mai multi, ne-am ingrozit cand am simtit vajaitul nu prea discret al crivatului ce sufla din directia inamicului secular.

Ce ar trebui sa faca Traian Basescu acum?

Sa evite notele triumfaliste, pentru ca nu e cazul de prea multa bucurie.

Sa-si reprime tentatiile de revansa, pentru ca atmosfera nu trebuie inveninata inutil si, nota bene, pentru ca pana la urma si adversarii au consimtit, e adevarat, cu greu, de voie sau de nevoie sa respecte normele de drept initial contestate. Pentru ca, asa cum ar spune si "Conu Iancu", toti suntem romani, toti patrioti, mai mult sau mai putin onesti, si se cade sa ne iubim.

In locul sau as adopta o atitudine oarecum spasita si concilianta, as admite ca am comis si erori, as ierta erorile adversarilor si m-as stradui sa intronez reconcilerea si pacea de obste.

Sunt naiv si credul? Probabil!

#Basescu revine Cotroceni, #referendum esuat Basescu, #demitere esuata Basescu, #decizie CCR Basescu , #referendum demitere
Comentarii