Basescu: Atentie! Poporul nu trage in mine!

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 20:52
6281 citiri
Basescu: Atentie! Poporul nu trage in mine!
Foto: B1 TV

Presedintele suspendat, Traian Basescu, atrage atentia ca, prin prezenta la vot, romanii nu vor face decat sa fie de acord cu modalitatea in care a fost "decapitat statul". Mai mult, Basescu s-a declarat convins ca "poporul nu trage in mine".

"In '89, a decis Iliescu si cu Roman si a tras Stanculescu. Acum a decis Crin si Ponta si trebuie sa execute poporul focul. Atentie! Poporul nu trage in mine!", a spus Traian Basescu joi seara, invitat la B1 TV.

"Eu am evaluarea exacta la cum este privita Romania acum si neincrederea uriasa in capacitatea Romaniei de a functiona ca stat democratic. Dupa ce toata lumea a crezut ca ne-am luat drumul bun, s-a trezit cu o lovitura de stat intr-un stat UE si NATO", a afirmat Basescu.

Presedintele suspendat s-a adresat tuturor romanilor, nu numai simpatizantilor sai: "singurii care ne pot salva eticheta de stat subred sunt romanii. Niciodata din '90 si pana acum prestigiul Romaniei nu a stat in mana romanilor cum sta pe 29.

Daca romanii vor infirma prin refuzul lor la chemarea celor 256 de parlamentari care au votat abuziv suspendarea presedintelui, aceiasi care au votat si destituirea presedintelui Senatului, Avocatului Poporului, Camerei Deputatilor, acest act nu mai poate fi cenzurat acum decat de romani. Romania este o tara in care romanii impun democratia", a adaugat presedintele suspendat.

Oferta pentru USL

Traian Basescu a mai declarat ca in situatia in care prezenta la referendum va fi de "48-49%" nu-i ramane altceva decat sa le repropuna lui Crin Antonescu si Victor Ponta sa discute revizuirea Constitutiei in schimbul demisiei lui.

"La un procentaj in care vin 48, 49% si diferenta este foarte mare, nu am decat solutia sa le propun politicienilor, ca de altfel si romanilor sa le reinnoiesc propunerea pe care am facut-o lui Antonescu si lui Ponta inca de la sfarsitul anului trecut. Le retrimit scrisoarea 'mai oameni buni haideti sa discutam revizuirea Constitutiei cu punerea in aplicare a referendumului din 2009 si cu scurtarea mandatului meu in asa fel incat odata cu alegerile legislative, care poate nu vor mai putea avea loc in noiembrie in conditiile astea'. Trebuie sa aiba loc cel mai tarziu in februarie 2013. Odata cu legislativele revenind la mandat de patru ani pentru presedinte eu demisionez cu 30 de zile inainte in asa fel incat sa puteti suprapune din nou mandatele", spus presedintele suspendat.

Cu toate acestea, presedintele suspendat crede ca trebuie sa le spuna din nou romanilor ca nu trebuie sa valideze lovitura de stat. "Acesta este mesajul extraordinar pe care electoratul il poate da pe 29. Nu sunt convins ca il va da , ca cei care sunt anti-Basescu ma cred. Eu am responsabilitatea a ceea ce spun si stiu care sunt evaluarile aliatilor nostri din Uniune si NATO", a continuat acesta.

Basescu a povestit cum a ajuns la decizia de a cere romanilor sa nu voteze duminica, desi primul sau impuls a fost sa-i cheme la urne. "Nu aveti dubii ca primul impuls a fost: ok, la razboi ca la razboi, e in temperamentul meu. Pe urma mi-am dat semaa ca nu asta e drumul la un referendum cu prag. La un referendum cu prag batalia este pe neparticipare. In al doilea rand, nu eu i-am chemat pe romani la vot, ci 256 de parlamentari care au considerat ca pentru a pune mana pe justitie trebuie sa-l indeparteze pe presedinte. Foarte bine, daca romanii sunt de acord cu voi, aduceti-i voi la vot!", a explicat presedintele suspendat.

"Dincolo de mecanismul acesta, mai este o realitate: referendumul din 29 nu mai este despre Basescu, este despre Romania. Romania n-a mai fost asa de mult in atentia presei de peste ocean si Europa de la mineriada, ceea ce e un semnal de mare gravitate... Am o singura dorinta si de-asta am incercat sa conving: sa nu intre Romania intr-o situatie extrem de dificila. Asta depinde de votul de duminica", a atras acesta atentia.

Presa straina, prezenta la Bucuresti, nu trebuie sa ajunga sa scrie despre o eventuala frauda

In opinia lui Basescu, ar fi extrem de daunator ca presa straina prezenta in numar surpinzator de mare la Bucuresti pentru referendumul de duminica sa scrie, luni, ca in Romania s-a fraudat referendumul. "Imaginati-va o Romanie in care poporul valizeaza lovitura de stat, cum va fi privita in afara? Discutam despre alta Romanie ...e decredibilizata si trebuie sa o ia de la capat. Sansa Romaniei de a merge inainte este respingerea de catre populatie a loviturii de stat prin neprezentare. Daca populatia agreeaza modul in care a fost decapitata conducerea statului, mai avem de invatat democratie".

"Vor fi reactii... N-am vazut atata presa straina ca acum la niciun rand de alegeri, tot occidentul a inteles ca este un test pentru democratie. Consilierii mei au avut un briefing cu ei azi si asta era marea lor problema, fraudarea. Si Al Jazeera e la Bucuresti! A fi o tara in care ete nevoie sa-ti trimita observatori OSCE este o tara incapabila sa asigure un proces electoral, e de neconceput in 2012, de-asta am hotarat sa incercam sa prevenim ,vorbind inainte sa nu se produca... Daca te trezesti cu titlul in Washington Post 'Frauda la Bucuresti', Romania e inchisa! Doamne-fereste ca luni sa avem titluri in presa internationala de genul referendum fraudat, ar fi dezastrul cel mare al Romaniei", a continuat acesta.

Iesirea din politica, dupa un esec la referendum

Traian Basescu a repetat ca se va retrage din politica, intrucat isi doreste sa faca si altceva si orice alta pozitie in politica romaneasca i se pare nepotrivita. "Este ultima mea emisiune inainte de referendum. Raspunsul este categoric nu mai raman in politica, imi doresc sa fac si altceva daca nu voi mai avea onoarea sa conduc statul roman pana in 2014, mi se pare ca orice altceva in politica este nepotrivit".

Cu toate acestea, spune Basescu, lupta nu s-a incheiat inainte de duminica: "PDL trebuie sa fie in strada. Apelul meu la toti cei care nu vin: 29 e o zi cruciala. Cei care nu vin la referendum si pot sa fie si ei in strada, sa se plimbe, sa spuna nu, sa fie in preajma sectiilor de votare atat cat este legal, sa se stie ca cetatenii Romaniei nu vor un referendum fraudat si nu accepta o schimbare ilegitima".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu referendum demitere , #referendum demitere