CCR a decis: Basescu este suspendat legal - Antonescu, presedinte interimar

Luni, 09 Iulie 2012, ora 22:00
14109 citiri
CCR a decis: Basescu este suspendat legal - Antonescu, presedinte interimar
Foto: ghimpele.ro

Curtea Constitutionala a dezbatut luni o parte dintre sesizarile aflate pe ordinea de zi, printre care inlocuirea presedintilor celor doua camere parlamentare, suspendarea si interimatul la presedintie.

CCR a declarat neconstitutionala restrangerea dreptului ei de a controla hotararile Parlamentului.

In schimb, Curtea a dat dreptate in intregime USL: Crin Antonescu este presedinte al Senatului, Valeriu Zgonea este presedinte al Camerei Deputatilor, Traian Basescu este suspendat, iar Crin Antonescu este presedinte interimar.

Curtea Constitutionala se va reuni si marti pentru a discuta sesizarile ramase, adica Legea Referendumului si revocarea Avocatului Poporului.

Sedinta Curtii a inceput la ora 14.00 si s-a incheiat in jurul orei 21.45, CCR dezbatand doar 5 puncte din cele trecute pe ordinea de zi, informeaza B1TV.

Traian Basescu a fost prezent luni, timp de o jumatate de ora, la sedinta Curtii, spunand ca doreste sa isi expuna personal argumentele in privinta modului in care s-a derulat procedural suspendarea, in opinia sa acesta fiind un moment "istoric". La intrare, Traian Basescu le-a spus jurnalistilor ca isi doreste ca magistratii Curtii sa aiba o viziune de ansamblu asupra actiunilor intrprinse de Parlament si de Guvernul Ponta saptamana trecuta.

La iesire, Traian Basescu nu a mai facut declaratii.

Curtea Constitutionala a avut de judecat luni mai multe sesizari.

Conform ordinii de zi, s-a discutat mai intai despre Hotararea Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga, apoi sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a lui Vasile Blaga, formulata de 28 senatori apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Au urmat sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si o sesizare similara referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea Robertei Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, formulata de 58 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Pe locul 5 pe ordinea de zi a figurat cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, iar pe locul 6 constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

Ultimele puncte s-au referit la sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea Referendumului, formulata de un numar de 71 deputati apartinand Parlamentar al Partidului Democrat Liberal, sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de un numar de 26 senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal, iar ultimul subiect s-a refereit la sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr.32 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, formulata de un numar de 58 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Greii” europeni care vin Congresul de la București din 6-7 martie. Printre cei prezenţi va fi cancelarul Austriei, Karl Nehammer
”Greii” europeni care vin Congresul de la București din 6-7 martie. Printre cei prezenţi va fi cancelarul Austriei, Karl Nehammer
Deputatul european Siegfried Mureşan a anunţat luni, 4 martie, că 11 şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi...
Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, din plenul Camerei Deputaţilor, că este aici să vorbească despre o aşa numită...
#Curtea Constitutionala Basescu suspendat, #Curtea Constitutionala Antonescu interimar , #referendum demitere