Ce urmeaza dupa Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 21 August 2012, ora 12:32
5574 citiri
Ce urmeaza dupa Traian Basescu (Opinii)

Cumva, mai devreme sau mai tarziu, astazi, maine sau poimaine, "dosarul" Traian Basescu se va fi rezolvat. Fie printr-o decizie a CCR, fie de la sine, Traian Basescu va pleca de la Cotroceni.

Paradoxal, desi a fost trimis poporului pentru a fi judecat, soarta presedintelui suspendat atarna de hotararea a noua judecatori. Mai exact, depinde de cei despre care acelasi Traian Basescu spunea ca au facut cel mai mare rau unei tari din Europa, pentru ca se cred dumnezei. Si asa si sunt, basca mai si pun sau dau jos presedinti.

Si, totusi, ambele tabere vor trebui sa se supuna deciziei Curtii Constitutionale. Dincolo de ea, nu mai exista nimic. Oricare ar fi ea, chiar si de-ar fi doar sa paseze problema Parlamentului, si sustinatorii si adversarii presedintelui suspendat trebuie sa respecte hotararea celor noua judecatori ai CCR.

Un alt paradox este ca, desi Curtea Constitutionala s-a compromis de-a lungul timpului, luand decizii contradictorii in aceleasi spete si dand dovada in chiar judecarea "cazului Basescu" de partizanat politic, noi toti va trebui sa ne supunem si sa avem deplina incredere in orice va fi hotarat de membrii CCR. Si asa trebuie sa fie.

Trebuie cumva sa ajungem cu totii la punctul zero, de unde sa reconstruim. Trebuie sa inventam locul de unde plecand sa recladim tot ceea politicienii, in primul rand, au distrus si au compromis de-a lungul timpului.

Astazi, prin accelerarea si distorsionarea realitatii din ultimele doua luni, toata lumea a sfarsit prin a distruge si ultima caramida a credibilitatii. Si, in lupta lor oarba pentru putere, au facut praf toate institutiile, pana la ultimul factor de decizie. Cine se poate lauda ca s-a strecurat si a scapat neatins de patima verii?

In incercarea disperata si nebuna de a scapa de Traian Basescu, USL s-a manjit de sangele de care nu aveam nevoie in ultimul rand intr-un astfel de context international. Calcand direct proportional cu forta cu care adversarii se agatau de putere pe legi si principii, pe oameni si institutii, liderii USL si-au depasit in nefacute predecesorii.

Unde PDL doar bajbaise in ilegalitate si neconstitutionalitate, Guvernul Ponta a pasit apasat. Unde pedelistii doar testasera limitele democratiei, noii guvernanti au lovit cu parul partile moi ale firavului stat de drept.

Au participat cu totii la acest dezmat politic. Si acum, treptat, cu voia sau fara voia lor, toti va trebui sa iesim din terenurile mlastinoase in care ne-am scufundat. In cazul in care Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, singurul lucru pe care il va mai putea face, avand totusi in spate peste 7,4 milioane de voturi impotriva si 80% neincredere, va fi sa isi negocieze o iesire cat de cat onorabila, care sa-i spele rusinea celei de-a doua suspendari.

In cel mai bun caz, furia declansata de revenirea lui Basescu la Cotroceni se va exprima la alegerile parlamentare din toamna printr-un vot si mai clar pro-USL si anti-PDL & restul adunaturilor intru aceeasi ideologie reformatoare.

Oricum ar da-o, Traian Basescu nu va putea decat sa isi aranjeze o iesire decenta din istorie, eventual una care sa-l consemneze definitiv in memoria natiunii. De guvernat, de salvat ceva sau de pastorit si mediat intru echilibru tara, dupa un asemenea spectacol al incrancenarii in functie, in cazul lui Traian Basescu nici nu mai poate fi vorba.

De partea cealalta, cu sau fara Crin Antonescu ramas la Cotroceni, USL are nevoie urgenta de alegeri pentru a-si spala pacatele si mizeriile infaptuite in ultima perioada. Daca Traian Basescu este praf in tara la capitolul imagine, Guvernul USL cu Victor Ponta in frunte are imaginea externa spulberata.

Doar alegerile parlamentare din toamna si reconfigurarea care va urma - alti oameni, alte echipe - ar mai putea salva ceva din ceea ce s-a facut una cu pamantul intr-o vara.

Pe scurt, intreaga clasa politica trebuie sa se reintoarca la popor. Problema e ca si poporului trebuie sa-i fie redat sentimentul ca el decide in tara asta, si nu o mana de oameni, fie ei din tara sau strainatate.

Citeste si:
Ciucă: Suntem în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR
Ciucă: Suntem în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, 3 decembrie, în deschiderea şedinţei de Guvern că Executivul este în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a...
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la...