Chiuariu: USL va cere CCR sa aplice forma care nu impune cvorum la referendum

Luni, 30 Iulie 2012, ora 18:00
6641 citiri
Chiuariu: USL va cere CCR sa aplice forma care nu impune cvorum la referendum

Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a declarat luni ca USL se va adresa Curtii Constitutionale pentru a aplica ordonanta in vigoare la momentul declansarii referendumului, astfel incat se nu se tina cont in validarea acestuia de prezenta la urne.

"Practic, USL atrage atentia Curtii Constitutionale ca aceasta este solutia, potrivit articolului 15 din Constitutie, care spune ca legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile", a declarat Tudor Chiuariu pentru Mediafax.

Deputatul liberal sustine ca procedura suspendarii presedintelui a fost declansata in baza OUG 41/2012, potrivit careia seful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum, modificarile survenite neaplicandu-se retroactiv.

Chiuariu a invocat Decizia 420, din 3 mai 2007, a Curtii Constitutionale, in care s-au luat in discutie modificari ale Legii referendumului, respectiv aplicarea retroactiva.

Vocea Rusiei: USL mai are sanse sa-l demita pe Basescu, dar trebuie sa actioneze in forta

Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) numarul 41, prin care s-a modificat Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost publicata in Monitorul Oficial 452 din 5 iulie 2012.

OUG prevedea : "Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum", derogarea permitand demiterea presedintelui fara conditionarea prezentei la vot.

In 6 iulie 2012, plenul Parlamentului a decis suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. In 17 iulie a fost publicata in Monitorul Oficial Legea de modificare a Legii referendumului potrivit careia demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

Legea fusese contestata la Curtea Constitutionala, care, in 10 iulie, a decis ca legea este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum e cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta sa anuleze Ordonanta de Urgenta 41/2012 privind organizarea referendumului din 29 iulie tot printr-o ordonanta de urgenta, nu prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care sa modifice legislatia. Cererea figura si pe lista celor 11 solicitari primite de guvernul Ponta de la Comisia Europeana.

OUG nu a fost abrogata, iar Camera Deputatilor a adoptat, in 18 iulie, proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta 41/2012 privind organizarea referendumului, fiind mentinuta forma adoptata in plenul Senatului, cu extinderea intervalului orar de votare. Proiectul nu mai contine prevederi referitoare la prezenta la urne si include programul de vot 7.00 - 23.00, text despre Curtea Constitutionala a stabilit ca este constitutional.

Legea de aprobare a OUG a fost promulgata de Crin Antonescu in 24 iulie, fiind publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial, iar referendumul a fost organizat in conformitate cu aceasta forma a legii, lucru pe care Tudor Chiuariu nu il considera un impediment in sustinerea afirmatiilor sale.

Citeste si:
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Ciucă l-a rugat pe premierul Greciei să susțină România pentru a fi admisă cât mai repede în Schengen
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 7 iulie, la Atena, că l-a rugat pe prim-ministrul grec şi echipa sa să sprijine demersul României de a fi cât mai curând admişi în spaţiul...
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Premierul Ciucă invitat la inaugurarea gazoductului dintre Grecia și Bulgaria. ”Se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat”
Șeful guvernului de la București se află joi, 7 iulie, în vizită de lucru în Grecia, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Conform programului...