Basescu si Puterea, in asteptarea loviturii de baros (Opinii)

Sambata, 11 August 2012, ora 08:54
8242 citiri
Basescu si Puterea, in asteptarea loviturii de baros (Opinii)
Foto: nasul.tv

Pentru cine isi aminteste, in Romania interbelica cele doua mari partide istorice - PNT si PNL - organizau alegerile toamna, dupa recolta, mizand pe o buna stare de spirit a taranilor.

Cand armele celui de-Al Doilea Razboi Mondial au tacut, odata cu "asezarea" lumii, moda proceselor electorale din Statele Unite si URSS a ajuns si la noi.

Sortii si-au jucat (ne)sansa in 19 noiembrie 1946, dupa o cumplita seceta, cand Romania acelui an se afla intr-o situatie deosebita, pentru ca, desi avea o constitutie "democratica"- aceea din 1923 cu unele modificari- nu dispunea de Legislativ.

Ultima reprezentanta nationala fusese aleasa in 1937, fiind dizolvata de catre Carol al II-lea, la putin timp, prin instaurarea regimului sau personal. Astfel, dupa 23 august 1944, Guvernul juca rolul de legiuitor unic, conducand prin decrete. Viitoarele ordonante de urgenta probate excesiv mai ales de PDL-ul d-lui Boc.

Blocul Partidelor Democrate, o alianta de stanga ce alcatuia Guvernul Groza (PCR, PSD, Frontul Plugarilor, PNL-Tatarescu), a adoptat o campanie bazata pe strategii de intimidare si abuzuri electorale impotriva incontestabililor decani ai popularitatii de pana atunci: PNT si PNL.

Istoricii afirma ca taranistii castigasera suficiente voturi pentru a forma singuri Guvernul ori, in cel mai rau caz, impreuna cu alte formatiuni anticomuniste. Ei bine, nu s-a intamplat asa. Amalgamul stangist de care pomeneam a invins prin malversatiuni zdrobitoare (379 de locuri), PNT - 32 si PNL doar 3.

Ce a urmat este cunoscut. Molima rosie a calcat pe grumaz democratia vreme de foarte multe decenii. Regatul Romaniei a fost ingropat pentru totdeauna.

Istoria se repeta?

Dupa atata amar de ani, canicula din 2012 a trimis tara intr-un desert politic si, implicit, economic. Totul sta incremenit, la bunul plac al vantului ce pustieste.

Din cauza unei confruntari aprige, blestemate, in care se platesc polite parca pe termen nelimitat.

Armiile implicate in conflict sunt compuse, ca si cele din '46, din aliante. Una clar definita - USL. Cealalta, disipata aparent in palcuri razlete, nominalizate institutional.

In aceeasi distributie figureaza un sef caruia i s-au luat sceptrul si coroana republicana, dar este inconjurat de vasali devotati de gen top secret prin fisa postului.

Martor la duel, o institutie cuprinsa de ambiguitati in regulamentul sau de impartire a dreptatii - Curtea Constitutionala. In statutul sau de legiuitor suprem, prin loja eminentelor din Olimpul ce consfinteste ordinea si statul de drept, s-au ivit fisuri, note distonante.

Trei judecatori din echipa celor propusi de USL acuza un document-cheie adoptat de colegii lor din tabara Basescu-PDL. Cel putin la nivel declarativ, presedintele suspendat se afla in divort de partidul caruia i-a fost consort politic.

Dincolo, multe voci din PSD sunt nemultumite de Victor Ponta, suspectandu-l de slabiciune in cazul intrevederii sale cu ambasadorul american la Bucuresti, Gitenstein. O unda de iritare strabate PNL, ca efect al nervozitatii ce pare sa-l fi cuprins pe insusi liderul liberal, Crin Antonescu.

Romania, in fundatura politica

Pe masura ce sorocul deciziei finale privitoare la validarea sau invalidarea referendumului din iulie se apropie, "razboiul civil" se acutizeaza. Stadiile catapultelor pamfletare si ale muschetelor cu aprindere prin amnar verbal au ramas in urma. Se joaca acum cu macetele pe masa.

Observatorii europeni au tras fermoarele corturilor de campanie din care emiteau opinii mai mult sau mai putin partizane. Asadar, camp liber de bataie. Intr-o parte, un Traian Basescu, candva tras la edec de o multime in 2007. Astazi, o majoritate revazuta si adaugita, ce-l doreste pe uscat, la dana zero.

Vizavi, oponenti politici inversunati, indicandu-i acelasi doc al marinarilor scapatati. De la ironii si fraze cu spini s-a ajuns la ura viscerala. Politic si numai, Romania a intrat intr-o fundatura. O viroaga spre care s-a indreptat cu capul inainte.

Stop masina si toate motoarele inapoi sunt comenzi uitate si de neconceput. Totul ramane in asteptarea loviturii de ciocan cu efect de baros, prin intermediul careia Curtea Constitutionala isi va spune, sper, ultimul cuvant.

Pana atunci, o arsita aidoma celei din 1946 parjoleste ultimele vlastare ale politetii, ideilor de reconciliere, planurilor de revigorare economica. Nota de plata veni-va mai tarziu si deosebit de incarcata.

Amatorilor de ramasaguri le propun o cota mare intr-o imaginara casa de pariuri: 1 la 7,5 milioane. Scurt prilej de vorbe si de ipoteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Basescu lupta USL, #CCR decide razboi Basescu, #CCR decizie referendum Basescu , #referendum demitere
Comentarii