CCR da un nou termen Guvernului, la solicitarea lui Traian Basescu: 21 august

Marti, 14 August 2012, ora 19:11
34617 citiri
CCR da un nou termen Guvernului, la solicitarea lui Traian Basescu: 21 august
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a decis marti sa ii mai acorde un ragaz Guvernului pana pe 21 august pentru a trimite toate datele necesare luarii unei decizii referitoare la referendum. Tot marti, Curtea a decis ca erata trimisa la Monitorul Oficial a fost legala.

CCR amana decizia privind referendumul pentru 21 august, la solicitarea lui Basescu

CCR se va pronunta pe referendum cu majoritatea de 2/3 ceruta de propria lege

CCR asteapta numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente

CCR: Erata este legala si nu influenteaza decizia pe referendum

Asadar, pana pe 21 august, Guvernul trebuie sa comunice listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie si conform legii 370/2004, se arata intr-un comunicat al CCR.

Potrivit comunicatului CCR, scurtarea termenului de pronuntare pe rezultatele referendumului a fost decisa in urma cererii lui Traian Basescu, dar si pentru oprirea situatiei de instabilitate politica.

"Plenul CCR a luat in discutie cererea de preschimbare a termenului de judecata (n.r. privind referendumul), cerere formulata de presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu. In vederea asigurarii solutionarii cu celeritate a cauzei, pentru a evita prelungirea situatiei de instabilitate politica ce se rasfrange direct asupra economiei, plenul CCR a dispus preschimbarea termenului de judecata de la 31 august, la 21 august", se arata in comunicatul CCR.

Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.

Curtea Constitutionala s-a reunit marti, la ora 10.00, intr-o sedinta extraordinara, in conditiile in care magistratii constitutionali se afla in vacanta pe perioada verii.

Sedinta a fost convocata pentru a se discuta neintelegerile aparute in legatura cu adresele trimise la Guvern si la Monitorul Oficial pentru referendumul din 29 iulie.

Luni seara, premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare CCR in care se cerea sa se precizeze explicit ce date i se cer Guvernului legat de listele electorale in baza carora s-a organizat referendumul.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT principalele evenimente si declaratii:

19:20 - Curtea Constitutionala a Romaniei mai arata in comunicat ca judecatorul-raportor Stefan Minea care a trimis erata catre Monitorul Oficial "a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii" si nu poate influenta decizia pe care o va lua CCR in perioada urmatoare pe referendum.

"In Hotararea Curtii Constitutionale nr.3 din 2 august 2012 s-a omis a se preciza temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei", se arata intr-un comunicat al CCR .

19:10 - CCR precizeaza ca se va pronunta pe referendum cu majoritatea de doua treimi ceruta de propria lege de functionare.

19:05 - Comunicatul Curtii mai arata ca CCR a cerut Guvernului sa comunice, pana la 21 august, listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie si conform legii 370/2004.

"Plenul Curtii Constitutionale intrunit, in temeiul art.50-51 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, pentru a examina Scrisoarea Primului-ministru al Guvernului Romaniei, a hotarat, cu majoritate de voturi:

Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv", se arata intr-un comunicat al CCR.

"Acolo unde aceasta operatiune nu s-a executat, urmeaza a se realiza in termenul acordat de Curte", se mai arata in comunicatul citat.

18:55 - Judecatorii CCR au mai decis ca erata a fost trimisa legal.

18:50 - CCR confirma, intr-un comunicat oficial, ca presedintele suspendat Traian Basescu a cerut oficial Curtii Constitutionale sa devanseze termenul privind luarea unei decizii de validare sau invalidare a referendumului.

18.20 - Potrivit unor surse citate de Romania Tv, CCR a devansat termenul dupa o solicitare a lui Traian Basescu.

17.25 - Sedinta s-a incheiat dupa 7 ore. Presa informeaza pe surse ca CCR a amanat o decizie pana pe 21 august, cerand Guvernului sa trimita informatiile necesare.

Urmeaza ca in foarte scurt timp magistratii sa precizeze intr-un comunicat oficial ce anume solicita de la Guvern.

16.13 - Judecatorii sunt in sedinta de mai bine de 6 ore. Inca nu se stie daca vor lua sau nu in aceasta seara decizia finala pentru referendumul din 29 iulie.

14.30 - Romania TV informeaza ca, potrivit unor surse, 6 dintre cei 9 judecatori stiau despre continutul eratei, acestia fiind informati telefonic de catre presedintele Augustin Zegrean, atat cu privire la continut cat si la modalitatea de trimitere la MOf.

Singurii care nu au stiut ce se intampla au fost judecatorii Predescu, Toader si Gaspar.

14.02 - Sedinta a fost reluata. Surse din interior au declarat pentru presa ca se discuta invalidarea referendumului cu un minim de 5 voturi, adica majoritatea simpla cu care se ia orice decizie la Curte.

Conform Constitutiei, pentru validarea referendumului ar fi nevoie de cel putin 6 voturi.

13.18 - Curtea a decis ca erata trimisa la Monitorul Oficial de judecatorul CCR Stefan Minea a fost legala, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Conform eratei cu pricina, romanii din strainatate trebuie luati in calcul la stabilirea cvorumului necesar pentru validarea referendumului.

12.50 - Intr-un comunicat de presa, Parchetul General precizeaza urmatoarele: "La data de 09.08.2012, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Curtii Constitutionale adresa prin care ne-am exprimat disponibilitatea de a-i pune la dispozitie listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original, utilizate la Referendumul national din data de 29.07.2012, astfel cum au fost ridicate, conform procedurilor derulate in cadrul dosarului cu acest obiect, aflat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

12.40 - Judecatorii CCR au luat o pauza.

11.15 - Conform Digi 24, Parchetul general a trimis la Curte doar o informare legata de procesele verbale ale sectiilor de votare. Parchetul nu a trimis listele electorale permanente la CCR, asa cum eronat a aparut in presa, iar Curtea nici nu a cerut acest lucru.

Toate listele electorale valabile la referendumul din 29 iulie se afla la Parchetul de pe langa ICCJ. Ele au fost ridicate pentru cercetarile care se efectueaza cu privire la fraudele care au avut loc la referendum.

10.50 - Toni Grebla, senator PSD, nu crede ca CCR ar putea lua azi o decizie, pentru ca nu are toate actele necesare, acte "pe care instanta insasi a considerat ca sunt absolut necesare solutionarii cauzei in care este investita".

Intrebat daca CCR ar putea da un verdict mai devreme de 31 august, senatorul PSD a spus ca "posibilitatea de preschimbare a termenului are acoperire in procedura", dar avand in vedere ca au fost solicitate documente, ar trebui sa se astepte primirea lor.

10.40 - Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat ca atata vreme cat pragul de prezenta cerut, de 50% plus 1, nu a fost indeplinit, CCR nu poate lua o alta decizie decat invalidarea referendumului. "Nu vad alta solutie legala decat confirmarea rezultatelor decise de Biroul Electoral Central", a spus aceasta.

In plus, europarlamentarul sustine ca, potrivit legii, listele electorale permanente sunt la Ministerul de Interne, iar acesta este in subordinea premierului. "Ponta minte in continuare cand spune ca nu are listele electorale permanente pe baza carora s-a desfasurat referendumul. Le are, dar nu vrea sa le dea Curtii Constitutionale", acuza Macovei.

10.31 - Judecatorul CCR Iulia Motoc a declarat ca CCR ar putea discuta si chiar lua astazi o decizie finala cu privire la referendum, informeaza Digi 24.

Conform legii, pentru ca referendumul din 29 iulie sa fie declarat valid si presedintele Traian Basescu sa fie demis este nevoie de votul a 6 judecatori, in toate celelalte cazuri referendumul este declarat invalid.

10.30 - Sedinta a inceput, urmeaza sa se stabileasca ordinea de zi. Sunt prezenti toti cei 9 judecatori. Conform Romania TV, Parchetul general detine toate listele electorale, dar nu le-a trimis CCR.

10.15 - Conform B1 TV, care citeaza surse din CCR, magistratii au primit toate documentele necesare pentru a lua o decizie cu privire la referendum. Informatiile au fost trimise de la Parchetul General, nu de la Guvern.

Luni, Parchetul General a ridicat o serie de documente de la Autoritatea Electorala Permanenta si de la Evidenta Populatiei. De asemenea, Parchetul ridicase in urma cu cateva zile copiile tuturor listelor electorale permanente. Toate documentele necesare au fost puse marti la dispozitia Curtii, au declarat surse CCR.

09.15 - Si ceilalti judecatori constitutionali au fost la fel de zgarciti in declaratii. "O sa ne intalnim si o sa vedem astazi", a raspuns Aspazia Cojocar la intrebarea jurnalistilor daca se va lua sau nu decizia mult asteptata in legatura cu referendumul.

09.03 - Primul sosit la sediul CCR a fost presedintele Augustin Zegrean. "O sa lamurim astazi toate problemele ce au ramas in suspensie", le-a spus acesta jurnalistilor, fara sa precizeze daca astazi s-ar putea lua in discutie inclusiv validarea sau invalidarea referendumului.

Cat priveste erata, "a fost trimisa in conditii strict legale. Eram in concediu. Judecatorul de serviciu este cel care semneaza in locul presedintelui", a declarat presedintele CCR.

Expert EFOR: CCR ar trebui sa ia azi o decizie. Nu mai e cale de intors - Interviu Ziare.com

O erata controversata

In 2 august CCR a decis amanarea pana pe 31 august a luarii unei decizii in legatura cu validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie. La guvern a fost trimisa o adresa in care se cerea altceva decat aparuse in comunicatul remis de CCR presei, expresia "listele actualizate" fiind inlocuita cu "actualizarea listelor".

Au urmat cateva zile in care Guvernul a anuntat mai intai ca va face un mini-recensamant, dupa care s-a razgandit si a adoptat un memorandum prin care prefectilor si primarilor li se cerea sa ofere date cu privire la 9 categorii de persoane, acestea urmand sa fie scazute din cvorumul necesar pentru demiterea presedintelui.

Memorandumul a fost puternic contestat de PDL care a anuntat ca primarii vor intra in ilegalitate in cazul in care vor oferi alte liste electorale decat cele valabile inainte de 29 iulie.

In 6 august, Curtea a transmis o erata, cerand Monitorului Oficial sa indrepte o eroare materiala aparuta in decizia pe care o luase in 2 august. Mai exact, se cerea completarea textului cu un paragraf in care se preciza ca listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.

Erata a fost publicata in Monitorul Oficial, dar ulterior a fost contestata de 3 dintre cei 9 judecatori ai CCR, care au spus ca ei nu au aflat de ea decat din presa.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a fost sesizat cu privire la falsificarea unor inscrisuri oficiale transmise de Curtea Constitutionala catre Guvern. O persoana fizica a inaintat PICCJ o plangere penala sub aspectul comiterii infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale, ca urmare a transmiterii de adrese contradictorii de Curtea Constitutionala catre Guvern, au precizat sursele citate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sedinta CCR referendum, #erata CCR referendum , #referendum demitere