CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%

Marti, 10 Iulie 2012, ora 14:05
22246 citiri
CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea Referendumului sunt constitutionale.

Magistratii au stabilit, insa, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.

Potrivit unui comunicat al CCR, decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanenta", precizeaza sursa citata.

Ce spun Puterea si Opozitia

Presedintele comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a comentat decizia CCR de marti. Pesedistul spune ca listele electorale ar trebui revizuite de fiecare autoritate locala in parte, pentru a se elimina persoanele plecate definitiv din tara sau decedate.

"Fiecare autoritate locala poate face aceste corecturi intr-o saptamana", a declarat Grebla, la Realitatea Tv.

Conform lui Toni Grebla, este pentru prima oara cand este impus pragul de 50 la suta plus unu din numarul celor inscrisi pe listele electorale. Totodata, senatorul PSD a precizat ca listele cu electorii pot fi actualizate in maxim sapte zile, nefiind un proces anevoios.

"Deciziile Curtii Constitutionale trebuie respectate, este in concordanta cu initiativa PSD si PNL si care a fost atacata la Curtea Constitutionala. Este o decizie normala.

Dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial, Parlamentul se conformeaza. USL daca vrea sa-l demita pe Basescu trebuie sa scoata lumea la vot. Listele electorale trebuie actualizate, Internele si cu Statistica trebuie sa se ocupe de acest lucru", a comentat si deputatul PSD Florin Iordache.

Totodata, senatorul PNL Ioan Ghise a lasat sa se inteleaga ca decizia judecatorilor nu poate modifica Ordonanta de Urgenta pe care Guvernul a emis-o in 5 iulie.

"Curtea s-a pronuntat in privinta faptului daca este intemeiata obiectia de neconstitutionalitate ridicata de vreo 70 de deputati pedelisti fata de legea initiata de un senator PSD, privind modificarea legii referendumului. Curtea a respins solicitarea, spunand ca acea lege adoptata in 26 iunie este constitutionala.

A doua idee, dupa 26 iunie a fost data de 5 iulie, cand in baza Constitutiei s-a emis o ordonanta, act normativ, care este in executare. Curtea nu pune conditii, a constatat doar. Deci legea adoptata are valoare constitutionala. Ultimul act normativ in vigoare este ordonanta de urgenta", a afirmat Ioan Ghise, la B1 Tv.

De asemenea, Mircea Dusa, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, sustine ca referendumul se va desfasura in baza ordonantei de Guvern din 5 iulie, conform careia presedintele poate fi demis daca 50% plus unul dintre cetatenii care participa la scrutin voteaza impotriva lui Traian Basescu.

Senatorul PSD Dan Sova a evitat sa comenteze pe marginea declaratiilor facute de Dusa.

"Sa asteptam motivarea deciziei Curtii, sa vedem exact ce spune si vom actiona in consecinta", a comentat pesedistul, adaugand ca ar fi nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Referendumul din 29 iulie se supune regulilor Ordonantei de Urgenta, a precizat si pesedistul Lucian Bolcas, citat de Agerpres.

"Exista doua acte normative diferite: este vorba de o lege care a fost acum supusa controlului anterior promulgarii si, pe de alta parte, o ordonanta de urgenta care reglementeaza desfasurarea referendumului. Referendumul a fost stabilit de Parlament prin hotararea sa fixandu-se data, intrebarea si termenul campaniei electorale anterior pronuntarii Curtii Constitutionale cu privire la lege. Deci, el a fost stabilit de catre Parlament pe baza ordonantei de urgenta.

Este clar ca nu se pot schimba regulile jocului in timpul jocului. Doi, legea nu este activa la aceasta ora, nu se poate aplica, pentru ca ea nu este promulgata. In aceste conditii, activa este Ordonanta de urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial care a fost trimisa Parlamentului spre aprobare si care isi produce din plin efectele fata de legea care nu poate sa-si produca niciun efect la aceasta data", a spus Bolcas.

Pe de alta parte, PDL, prin vocea lui Cezar Preda, a anuntat ca va depune plangere penala impotriva directorului Monitorului Oficial si a secretarului general al Guvernului. Motivul este nepublicarea in Monitorul Oficial a deciziei CCR conform careia hotararea Parlamentului de a restrange atributiile CCR este neconstitutionala.

PDL depune plangere penala impotriva SGG si directorului Monitorului Oficial

De asemenea, Cezar Preda considera ca Guvernul Ponta a acaparat Institutul National de Statisica. Aceasta s-a facut, spune Preda, ca parte a strategiei Uniunii Social Liberale de subminare a institutiilor statului si in contextul referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Si Teodor Paleologu apara decizia CCR de marti. "Orice referendum, pe orice tema, are nevoie de o participare de peste 50% pentru a fi validat. Asta este "logica", logica de ordin constitutional, pe care o contesta cu superioritate prima doamna interimara.

Un referendum de demitere a presedintelui este cu totul altceva decat o alegere intre doi candidati la presedintie (in care il votezi pe unul, pentru ca nu-ti place celalalt)", scrie fostul candidat la Primarie pe Facebook.

Pozitia Guvernului

Guvernul Romaniei considera "fireasca decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului si se angajeaza la respectarea acesteia", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Guvernul se angajeaza sa respecte decizia CCR privind Legea Referendumului

Totodata, Guvernul considera ca "este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata astazi (marti - n. red.) de Curtea Constitutionala".

Lege si ordonanta de urgenta pentru referendum

Un grup de 71 de deputati democrat-liberali au contestat modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Camera Deputatilor a adoptat, in 26 iunie, in calitate de for decizional, cu 187 de voturi "pentru", 56 "impotriva" si 5 abtineri, proiectul care modifica Legea referendumului si instituie demiterea presedintelui, la referendum, prin votul majoritatii celor prezenti la urne.

PDL: USL da o lovitura de stat prin intermediul Monitorului Oficial

Proiectul schimba conditia de validare a referendumului de demitere a presedintelui din intrunirea votului majoritatii alegatorilor inscrisi in listele electorale in votul majoritatii celor prezenti la vot.

Pe data de 5 iulie, Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea Referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti, insa nu reglementa numarul celor care trebuie sa fie prezenti la urne.

Curtea Constitutionala a respins, tot marti, ca "inadmisibila" sesizarea privind neconstitutionalitatea revocarii lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului.

CCR a respins ca "inadmisibila" sesizarea cu privire la Avocatul Poporului

Curtea nu a putut discuta subiectul pe fond, ci a respins sesizarea ca inadmisibila in conditiile in care Guvernul Ponta i-a luat, prin ordonanta de urgenta, dreptul de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#referendum lege constitutionala, #lege constitutionala CCR, #modificari lege referendum , #referendum demitere