Coabitare sau echilibru fragil? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 August 2012, ora 13:40
8411 citiri
Coabitare sau echilibru fragil? (Opinii)
Foto: RFI

Europa incearca sa calmeze spiritele in Romania, dand semnale clare ca s-a saturat de nabadaile clasei politice de la Bucuresti.

Si poate ca mesajul cel mai clar a fost transmis de chiar liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, care nu poate fi suspectat de vreo legatura de familie ideologica cu Traian Basescu, dimpotriva, s-a aratat de partea lui Victor Ponta pe cand acesta infrunta furtuna pe care o provocase la Bruxelles.

"Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu nu a fost validat datorita unei prezente la vot de 45,92 % , procentaj care se afla sub conditia de 50%+1. (...)Nu exista castigatori in referendumul din Romania. Acum, toate partidele politice trebuie sa colaboreze pentru a se asigura ca nu va fi Romania cea care pierde. Fortele politice trebuie sa actioneze responsabil pentru tara si sa inceteze disputele interne care pot pune in pericol credibilitatea Romaniei si pozitia sa in Europa", a declarat Hannes Swoboda.

Ce asteapta liderii UE de la politicenii romani? Evident ca nu sa se ia in brate, plangand de emotia regasirii. Politica inseamna peste tot in lume competitie, rivalitate, lupta, invinsi si invigatori. Asadar nu o armonie paradisiaca ar trebui sa se reverse peste politica romanesca. Ci responsabilitate, masura si civilizatie. Europa asteapta ca politicenii romani sa respecte regulile jocului democratic, ale decentei, legislatia si sa nu transforme lupta politica intr-un fel de razboi atomic dupa care sa nu ramana piatra pe piatra.

La Bucuresti insa acestea sunt inca notiuni straine. Victor Ponta practica nestingherit dublul limbaj. Pe de-o parte, pentru agentia AFP se arata oarecum spasit si conciliant: "Mi-am invatat lectiile din aceasta perioada. Nu voi cauta confruntarea cu Traian Basescu. Toata lumea va pierde daca vom continua lupta". Pe de alta parte, lupta continua feroce, pentru ca USL face o ultima incercare disperata de a forta demiterea presedintelui prin presiuni asupra CCR sa valideze referendumul. Argumentul invocat este un fel de adeverinta de la Comisia Nationala de Statistica potrivit careia nu ar mai fi decat vreo 16 milioane si jumatate de cetateni romani cu drept de vot si aceasta cifra trebuie luata in calcul pentru validare.

Nu contest cifra, doar ca numarul votantilor la care se raporteaza validitatea referendumului nu vine de la INS. Vine de la Ministerul de Interne. De acolo pleaca listele catre BEC, care stabileste oficial numarul de votanti. Cu trei zile inainte de referendum, BEC anunta oficial numarul de votanti - 18.288.755, cu 200 de mii mai mic decat la locale. Numarul alegatorilor se schimba in permanenta, nu in functie de referendum, ci pentru ca in fiecare zi oameni ies de pe liste, pentru ca mor, sau intra pe liste, pentru ca implinesc 18 ani. Asadar era treaba Ministerului de Interne sa actualizeze listele inainte de referendum si nu e decat vina lui ca nu a facut-o. Daca se schimba acum baza de calcul, inseamna ca toata datele oficiale ale BEC sunt aruncate in aer. Adica o nebunie intreaga.

In plus, datele INS, pe care le invoca USL, sunt inca provizorii. Ele vor deveni definitive si oficial valabile, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2013, dar chiar si atunci numarul alegatorilor tot de la Ministerul de Interne va veni. Pana acum schimbam regulile jocului in timpul jocului. Acum le schimbam si dupa ce el s-a incheiat? Mi se pare de o infinita ipocrizie sa invoci in favoarea ta propria ta eroare. Daca PSD avea grija sa puna la punct listele de cand a luat puterea, in vederea alegerilor locale, astazi discutia nu exista. Dar atunci n-a stricat sa mai voteze si cate un mort, nu-i asa? Incercarea aceasta de a rasturna un rezultat defavorabil, dar cert, cel putin in opinia celor de la Bruxelles, numai a lectie invatata nu arata.

De partea cealalta, Traian Basescu vorbeste apasat despre reconciliere. Bine zice, cand zice presedintele ca "cele trei saptamani de batalie politica ce sunt de ajuns trebuie sa faca, sa genereze o schimbare imediata de atitudine a tuturor politicienilor, inclusiv a mea. Ii chem pe politicieni la incetarea oricarei dispute pentru ca tara se prabuseste sub aceasta disputa. E timpul ca fiecare - ne place sau nu ne place - sa actioneze institutional".

Dar, in acelasi timp arunca declaratii despre dosare penale si pedepse pentru cei care au organizat lovitura de stat. Daca s-a intamplat ceva penal, evident ca vinovatii trebuie sa plateasca. Sunt ultima care sa sustina contrariul. Dar nu e treaba presedintelui sa ridice securea. N-are decat sa faca sesizarile de rigoare la organele abilitate si sa astepte rezultatul. Putina moderatie n-a omorat pe nimeni si oricum e mai utila decat gazul turnat peste foc.

In aceste conditii, la ce ne putem astepta si la ce se poate astepta si Bruxelles-ul de la politicienii romani in perioada urmatoare? E posibila o coabitare intre puterea USL si Traian Basescu? Teoretic, ar trebui sa fie. Ar trebui sa conteze lectia usturatoare a referendumului primita de ambele tabere, una prin numarul de voturi impotriva, cealalta prin absenteismul de la vot ( ma intreb care ar fi fost procentul de participare daca la tara oamenii n-ar fi fost adusi la vot cu arcanul de catre primari sau daca urnele mobile nu le-ar fi invadat curtile celor care totusi nu s-au dus la ele?).

Practic am mari indoieli, cu atat mai mult cu cat suntem in an electoral si in cateva saptamani urmeaza sa fie numiti sefii Parchetului general si al DNA, adica una dintre principalele mize ale acestei tulburari. Nici sa vrea, ceea ce nu e cazul desigur, USL nu isi poate permite sa rateze singura tinta de calibru pe care o are si asupra careia poate distrage atentia de la esecurile guvernarii. Traian Basescu, la randul sau, nici sa vrea, nu este tipul conciliant si tolerant care sa pareze cu intelepciune atacurile si sa capitalizeze prin rezerva.

Tot ce putem spera este sa avem, de gura Uniunii Europene, un minim echilibru, fragil, in care limitele sa nu mai fie grosolan incalcate, asa cum s-a intamplat in absolut dementa luna iulie. Mai mult de atat cred ca, pana la alegeri cel putin, nu se poate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coabitare Traian Basescu Victor Ponta, #disputa Traian Basescu Victor Ponta, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere