Crin Antonescu vs Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Iulie 2012, ora 13:44
14285 citiri
Crin Antonescu vs Traian Basescu (Opinii)

Invocand cu insistenta demisia in ipoteza revenirii lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni dupa referendumul din 29 iulie, Crin Antonescu a incercat sa personalizeze la maximum confruntarea de duminica viitoare.

Este, probabil, consecinta unei lectii invatate in 2007 cand, spun multi comentatori, referendumul i-a dat castig de cauza lui Traian Basescu si pentru ca de partea cealalta nu exista o contrafigura puternica, iar oamenii voteaza intotdeauna mai degraba oameni si mai putin idei si principii.

Din pacate asa este, iar personalizarea de acum mi se pare o forma de deturnare a atentiei de la esenta acestui referendum. Pentru ca nu este vorba despre o banala alegere intre doi oameni. Ar fi bine si simplu sa fie asa. Sa nu uitam ca in urma unei eventuale demiteri a presedintelui Basescu, Crin Antonescu nu devine cu siguranta presedinte decat pentru trei luni, dupa care alegerile prezidentiale pot aduce la Cotroceni un alt titular.

Alegerea este cu mult mai complexa si ea este intre doua tipuri de Romanii. O Romanie care se misca incet, ezitant, cu multe contradictii, spasme si inconsecvente, cu multe imperfectiuni, dar se misca pe orbita europeana, in directia Bruxelles-ului, si o Romanie care cade de pe aceasta orbita odata cu negarea unor principii fundamentale ale statului de drept si ale democratiei, in, cel mai probabil, orbita Moscovei. Este o alegere dictata de fapte, nu de oameni, si care ar fi sunat la fel indiferent daca protagonistii evenimentelor s-ar fi numit Iliescu, Constantinecu, Ionescu sau Popescu.

Dar, pastrand totusi termenii alegerii asa cum au fost ei impusi practic opiniei publice, ce e de ales? Daca ascultam actuala putere si pe propagandistii ei e o alegere intre vrajba lui Traian Basescu si armonia lui Crin Antonescu. Intre presedintele jucator Traian Basescu si presedintele constitutional Crin Antonescu. Intre austeritate si opulenta. Daca facem alegerea visceral si nu rational, ea este simpla.

Dar un dram de luciditate si ratiune in acest puseu febril colectiv cred ca este esential. Si fara a nega limitele si vinovatiile lui Traian Basescu (despre care am scris - "Vinovatia lui Traian Basescu", ziare.com, 22 iulie), nu cred ca varianta Crin Antonescu reprezinta o solutie reala.

Este clar ca ramanerea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni in coabitare cu o majoritate si o guvernare USL nu poate insemna pace. Dar nu stiu daca asta este neaparat un lucru rau. Coabitarea nu e treaba usoara nici in democratii consolidate precum Franta, iar in democratia noastra primitiva este si mai complicata. Dar atunci cand puterea are o majoritate parlamentara confortabila ce-i permite, dupa cum am vazut, orice decizii si cand se arata capabila de atacuri asupra puterii judecatoresti, dupa cum reproseaza atat CCR cat si Comisia Europeana, atunci nu e oare intelept sa ai o contrapondere macar prin presedinte?

E bine sa fie toate cartile intr-o mana sau coabitarea ofera acea cenzura reciproca esentiala in democratie? Nici presedintele nu va mai beneficia de puterea deplina a unei majoritati parlamentare si a unui guvern favorabil, dar nici parlamentul si guvernul nu vor putea face chiar tot ce le trece prin cap. Fara asigurarea acestui echilibru, singura opozitie eficienta si singura posibililitate de cenzurare a puterii va ramane practic la Bruxelles, dupa cum am constatat in ultimele zile.

Pe de alta ma indoiesc ca dl. Antonescu este o personalitate pacifista. Ma indoiesc ca accederea domniei sale in functia de presedinte va aduce liniste si armonie. Am observat ca nimic nu il irita mai tare decat opozitia la opiniile si deciziile sale, in partid, in presa, la Bruxelles. Opozantii din PNL au fost inlaturati intr-un mod nu foarte democratic. Din TVR au disparut urgent emisiunile neplacute si realizatorii care nu se uitau la el ca la soare.

Ce se va intampla atunci cand Victor Ponta va lua decizii care nu-i vor conveni? Chiar domnia sa recunostea ca se intampla sa aiba opinii diferite de ale premierului. Acum ii leaga dusmanul comun. Dar cand el va disparea? Pana cand actuala Constitutie nu va fi modificata, va ramane o dualitate in cadrul functiei executive, un teritoriu vag delimitat intre presedinte si premier, oricand teren de confruntare.

In plus, exista o probabilitate foarte mare, in virtutea regulilor de baza ale politicii, ca fara un adversar important, puterea actuala sa inceapa sa se macine in interior din nevoia fireasca de competitie. Insusi Crin Antonescu spunea ca in perspectiva anihilarii PDL, PNL si PSD se vor instala fiecare pe jumatatea sa de scena politica si vor deveni adversari. In pace si armonie, se-ntelege.

Traian Basescu este un presedinte jucator, model demonizat de Crin Antonescu. Dar ce ce fel de presedinte este actualul interimar? Cel care arunca foc spre Bruxelles, cel care incearca sa schimbe deja un sef de serviciu secret, cel care face declaratii electorale explicite de la tribuna administratiei prezidentiale si participa la mitinguri electorale, invocand sfidator posibilitatea ca aceste participari sa fie ilegale. Nu este tipul de coportament pe care i-l reprosa presedintelui?

Va aduceti aminte cat de discret in functia de presedinte interimar a fost Nicolae Vacaroiu? Modelul prezidential al lui Crin Antonescu este insusi Traian Basescu, dar cu tuse mult mai groase, pentru ca eu una nu-mi amintesc, spre exemplu, ca Traian Basescu sa fi participat la vreun miting electoral in afara celor care-l vizau direct (alegeri prezidentiale, referendum).

In ceea ce priveste austeritatea si bunastarea, sa nu ne amagim. Ultima perioada a costat Romania cat inca nici macar nu poate socoti inca. Cand o tara primeste verdict explicit de neincredere de la Bruxelles, nu se poate astepta la nimic bun in plan economic. Suntem, dupa cum spunea presedintele CE, pe marginea prapastiei, mai dependenti ca niciodata de finantarea FMI, UE si BM. Fara ele austeriatea va deveni un cuvant bland. Iar ele depind de o monitorizare stricta careia un presedinte de tip Victor Orban, ultranationalist si foarte agresiv cu CE numai bine nu-i face.

Investitorii straini sunt in expectativa, multi si-au retras banii, leul e in picaj, in timp ce toate monedele din zona se intaresc. De la inceputul scandalului politic, bursa a pierdut 11%. Isi imagineaza cineva ca in aceasta situatie mai putem spera la majorari salariale, dependente, potrivit acordului cu FMI, de situatia economica? Iar daca mergem in acelasi ritm, deficitul nu va putea fi acoperit decat prin majorari de impozite, adica scenariul impozitului progresiv, pana la 30%, pe care USL se pregateste sa-l discute cu FMI.

E o vorba veche cu lacul si putul sau, daca vreti, cu dracu' si tac'su. O fi valabila si acum?

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#referendum demitere Traian Basescu, #Crin Antonescu Traian Basescu referendum demitere , #referendum demitere