Inevitabilul decont al referendumului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Iulie 2012, ora 17:30
14358 citiri
Inevitabilul decont al referendumului (Opinii)

Orice esec politic trebuie decontat. Regula aceasta tine de igiena oricarui partid politic, pentru ca frustrarile neeliberate se inflameaza si cangreneaza.

Va aminiti probabil cel mai recent exemplu: alegerile din 2009. Ametit de socul initial al infrangerii, PSD a incercat sa se replieze pe un mesaj de frauda. Si astazi, daca-i intrebi, fruntasii social democrati sustin ca, de fapt, Mircea Geoana a castigat alegerile furate de Traian Basescu pe la Paris. Dincolo de acest exercitiu de autocalmare, decontul nu a intarziat si Mircea Geoana a platit scump ceea ce, nu-i asa, a fost victoria sa furata.

Si dupa referendumul de duminica, USL clameaza tot o victorie furata, dar nu la Paris, ci, daca vreti, pe la Bruxelles, acela care l-a obligat sa respecte decizia CCR privind cvorumul de prezenta la scrutin. Referendumul a fost practic castigat, spune Victor Ponta. Nu, a fost pierdut. Asa cum Mircea Geoana nu putea castiga decat daca depunea juramantul de presedinte, si orice altceva s-a numit infrangere, asa si USL nu putea sa castige decat daca Traian Basescu pleca de la Cotroceni. Revenirea lui Traian Basescu in functia din care a fost suspendat va fi o infrangere, indiferent cum ar numi-o liderii USL. Si ea trebuie decontata politic.

Si exista erori multe de platit. In primul rand faptul ca actiunea a fost pornita in cel mai prost mod cu putinta si in cel mai prost moment cu putinta. In afara de obsesia lui Crin Antonescu de a ajunge presedinte macar trei saptamani si de panica puscariabililor in frunte cu Dan Voiculescu, nu exista niciun motiv rational sa declansezi o asemenea procedura pe viata si pe moarte in mijlocul verii si al perioadelor de concedii, in vacanta parlamentara si fara sa ai pregatita infrastructura legislativa pentru securizarea reusitei demersului.

Liderii USL au incercat sa compenseze aceste inconveniente majore printr-o incercare de holdup politic, neluand in calcul cat de feroce si unitara va fi reactia internationala. E greu de inteles pentru cei care au gustat din guvernarea de tip Nastase, dar in UE nu merge politica cu cagule pe fata. Regulie ultime trebuie respectate sub cele mai severe sanctiuni.

Asa ca fara a putea beneficia de miscarile legislative impuse prin ordonante de urgenta date pe genunchi in timpul suspendarii si fara sa poata anihila CCR dupa cum planuise, USL a fost rapus de conditiile in care a incercat sa-l matraseasca pe Traian Basescu. Si cu un pret fabulos: imaginea Romaniei facuta tandari, neincrederea UE si a investitorilor, prabusirea monedei nationale. Guvernul Ponta trebuie sa curete acum aceasta mizerie pe care a provocat-o tocmai in an electoral, tocmai cand se angaja la masuri populiste costisitoare pentru care si-a diminuat considerabil sansele de a mai obtine finantare. Si este posbil ca aceste cioburi sa fie platite bob cu bob la alegerile parlamentare din toamna, dupa ce fierbinteala suspendarii se va fi calmat si vor ramane doar consecintele ei uriase, mai ales in plan economic.

Cine va plati? Nu Dan Voiculescu. El este intangibil, inamovibil si daca-l va ajunge vreodata ceva este exact ceea ce a vrut sa anihileze prin acest holdup politic, adica justitia. Pentru Victor Ponta si Crin Antonescu e cu mult mai complicat.

Liderul PSD are pozitia cea mai delicata pentru ca el este cel care a impus pana la urma, sub presiunea Bruxelles-ului nu de buna voie desigur, revenirea la cvorumul obligatoriu si eliberarea CCR din chinga politica. Nu stiu daca puscariabilii din partid, pentru care Moscova este o optiune perfecta cat timp le garanteaza libertatea, ii vor ierta acest pas inapoi decisiv. Este foarte probabil ca in partid si in USL sa-i fie imputat esecul si faptul ca nu a mers pana in panzele albe cu referendumul fara cvorum asa cum voiau si liberalii, si mare parte si social democrati in frunte cu prietenul lui Dan Sova.

Sansele lui Victor Ponta de a face fata acestui decont sunt cu atat mai mici cu cat el este macinat si de scandalul de palgiat, care-l vulnerabilizeaza mai ales in plan extern. In plus, este premier si situatia economica intr-o vara secetoasa, cu un curs in picaj si scumpiri inevitabile la orizont, dupa ce ai mai si contrariat marii finantatori internationali, nu-l favorizeaza. PSD s-ar putea sa-l faca tap ispasitor pentru a lua cu sine tot decontul politic. Teoretic, asta nu e va intampla inainte de alegeri, caci astfel de miscari atat de aproape de scrutin sunt sinucidere curata. In plus, PSD are nevoie sa organizeze alegerile si nu are niciun interes sa declanseze o criza guvernamentala din care sa iasa fara premier, dupa modelul pierderii sefiei Senatului. Dar totul depinde de trendul din sondaje. Daca el va deveni periculos, soarta lui Victor Ponta ar putea fi transata mai repede.

Cine sa-i ia locul lui Victor Ponta este o alta intrebare grea pentru un PSD cu multi baroni puternici si in competitie. Probabil ca singura varianta viabila este Sorin Oprescu, dar asta ar insemna sa-i sacrifice primarului general legenda de independent care-i va fi necesara la prezidentiale.

Nici pentru Crin Antonescu situatia nu e roz pentru ca nici el nu se intoarce la carma partidului ca un invingator, ci ca un infrant. Daca invingea, nu mai revenea cel putin 3 luni si apoi 5 ani de-acum incolo. PNL fierbe. Ne-a aratat-o clar scrisoarea lui Andrei Chiliman la adresa lui Daniel Chitoiu. Exista o aripa tot mai satula de autoritarismele si drapajele lui Crin Antonescu, condusa de Andrei Chiliman si din care fac parte liberali vechi si grei. In plus, partidul a fost impanat cu fosti democrat liberali care, precum Sorin Frunzaverde, privesc acum cu drag spre Vasile Blaga.

Razboiul cu Andrei Chiliman este inevitabil, Crin Antonescu l-a anuntat deja. Daca va merge pana la capat, si la felul sau de a fi este probabil sa o faca, si va incerca sa-l excluda pe Andrei Chiliman, are in fata doua variante: fie ruperea partidului, fie inlaturarea din functie, pentru ca dl. Chiliman, de-abia reconfirmat electoral, il poate rasturna intr-o confruntare unu la unu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#referendum demitere Traian Basescu, #USL referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere