Pe ce se bazeaza Traian Basescu? (Opinii)

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 17:17
4395 citiri
Pe ce se bazeaza Traian Basescu? (Opinii)
Foto: presalocala.com

Aici nu e vorba de presedintele Traian Basescu, ci de omul Traian Basescu, in masura in care cele doua laturi pot fi despartite. Fiindca un presedinte constitutional nu infiinteaza partide politice, nu participa la actiuni de partid, nici la campanii electorale.

De asemenea, un presedinte nu face afirmatii hazardate, nici gratuite precum cele de la Cluj. Omul Traian Basescu o face adesea, insa in spatiul public nu ni se precizeaza despre care latura e vorba.

Intre om si politician

"Fara a face politica", zice omul Traian Basescu, "Romania a facut pasi inapoi din vara anului 2012". Ce vrea sa insemne sintagma: "fara a face politica"? Adica Traian Basescu a devenit un biet analist politic, jurnalist, sociolog sau istoric obiectiv si independent, iar afirmatia domniei sale nu are a face cu activitatea de guvernare?

Ba din contra. Participarea sa la activitatea unei fundatii, Miscarea Populara, alaturi nu doar de membrii acesteia, ci si de parlamentarii, primarii, activistii, oamenii de influenta ai Partidului Miscarea Populara nu este nici ea altceva decat politica. In caz contrar, ar insemna ca PMP nu este partid politic, ci organizatie culturala sau de binefacere.

Iar cuvantarea tinuta de Traian Basescu cu respectiva ocazie este una eminamente politica, specifica tuturor campaniilor noastre electorale. De fapt, presa si reactiile din spatiul public arata ca, de aproape 10 ani, cetatenii s-au obisnuit cu acest tip de abuzare a Constitutiei, cu atat mai mult cu cat o facuse si "batranul edec", Ion Iliescu.

Unii vad pagube, altii, castig

Cat despre afirmatia "Romania a facut pasi inapoi din vara anului 2012", ea este una nu doar hazardata, ci si gratuita. Din punct de vedere economic, luna de luna si an de an, INS publica date din care rezulta ca suntem pe crestere a productiei, a exporturilor si a consumului, si nu pe "crestere negativa", ci pe bune. Iar restantele sociale datorate bugetarilor si pensionarilor dupa taierile de salarii si pensii din mai 2010 au fost aproape integral recuperate, ba chiar in 2014 s-a beneficiat de usoare cresteri de pensii si salarii.

Ce s-a intamplat in 2012? Doua evenimente politice majore: suspendarea presedintelui votata de catre 7,4 milioane de concetateni si anulata de catre CCR si pierderea alegerilor de catre sustinatorii lui Traian Basescu.

Justitia a fost oprita sa functioneze, sa judece procese in 2012 si 2013? Nu s-a vazut nicio informatie in presa despre asa ceva.

De ce nu vorbim si de pasii inainte?

Iar daca citim cu atentie monitorizarile inaltilor comisari europeni cuprinse in celebrele de acum MCV-uri observam ca an de an s-au facut si pasi inainte. Ca au existat incercari ale Legislativului de a statua reguli neconstitutionale este adevarat, dar niciuna din aceste reguli nu a trecut de CCR si de promulgarea presedintelui. Ceea ce se intampla pana si in democratiile pe care ni le luam noi de model.

Mai departe, presedintele, nu omul, afirma ca "evenimentele de la noi din vara lui 2012, cele din decembrie 2013, atacurile la institutii practicate de actuala majoritate la procurori, la justitie, la judecatori au fost de natura sa ne descalifice pentru acest lucru, si au pierdut romanii, au pierdut enorm, in primul rand ca credibilitate, dar si economic".

Numai altii sunt de vina?

Daca in numele CSM, al ICCJ s-au exprimat astfel de critici, a se observa ca niciunul dintre procurori si judecatori, luandu-ne dupa datele aparute in presa, nu s-a plans de atacurile majoritatii parlamentare, iar presedintele nu prezinta cazurile pe care se bazeaza cand face afirmatia. Sa acceptam ca acele plangeri nu ar putea fi date publicitatii.

Partea cea mai curioasa a discursului presedintelui Traian Basescu este insa aruncarea vinei doar asupra majoritatii USL, nu ca nu ar avea destule vini, dar procedeul e unul eminamente politic si electoral. Altfel, ar fi marturisit ca si domniei sale ii revine o parte din vina. Contrafactual discutand, sunt de remarcat doua situatii:

1. Daca nu ar fi fost Traian Basescu presedinte, ci altul, ar mai fi fost suspendat?

2. Daca presedintele Traian Basescu sau altul s-ar fi integrat perfect in paradigma constitutionala, ar mai fi fost suspendat?

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Basescu PMP, #Basescu fundatia Miscarea Populara, #Basescu referendum demitere , #referendum demitere