Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Romania ramane in purgatoriu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 August 2012, ora 12:05
9543 citiri
Romania ramane in purgatoriu (Opinii)

Curtea Constitutionala nu a avut curajul sa ia o decizie in chestiunea referendumului, iar efectul amanarii este ramanerea Romaniei in limbo pana pe 12 septembrie.

Avand in vedrere tot ce s-a intamplat pana acum am mari temeri ca aceasta amanare este efectul unor teribile presiuni exercitate asupra magistratilor constitutionali. Sa fie o intamplare ca inca de acum doua zile se discuta intens, inclusiv la nivelul parlamentarilor, despre prelungirea suspendarii presedintelui? Renumarari de voturi s-au vazut inclusiv in SUA, dar renumarari de alegatori dupa alegeri eu nu stiu sa fi fost undeva.

Si ca sa fiu sincera, nici nu inteleg exact ce anume cere Curtea guvernului atunci cand spune: "Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012". Listele in baza carora "s-a desfasurat referendumului" sunt cele deja folosite, adica cele pe care primarii le-au trimis deja si au dat un total de 18,2 milioane. Curtea vrea sa le vada cu ochii ei si sa faca singura socoteala? Despre ce actualizari vorbeste CCR, despre cele facute pana pe 29 iulie sau despre cele care ar urma sa fie facute de acum pana pe 30 iulie?

Daca CCR cere intr-adevar o actualizare post referendum, nu stiu in ce masura procesul va aduce clarificari si nu va adanci haosul la cote dincolo de suportabil. Avand in vedere ca verificarea cifrelor va fi facuta sub coordonarea guvernului, deci a USL, este de asteptat sa apara o presiune teribila pentru reducerea numarului de alegatori sub limita care sa asigure cvorumul. Crin Antonescu a spus deja ca in Romania nu sunt decat 8 milioane si jumatate de oameni vii.

Am mari suspiciuni ca "vor muri" subit o multime de romani plecati in strainatate, dar care au cetatenie romana si drept de vot. Pe ei care autoritate locala ii va numara? Nu pot sa cred in onestitatea unui demers de o importanta capitala care este dus la indeplinire exclusiv de una dintre partile cu un inters major in rezultatul acestui demers? Cum pot sa cred ca administratia USL, locala si centrala, nu va face tot ce ii sta in putinta pentru a scadea numarul de alegatori pana la numarul carei ii a conveni?

Pe de alta parte, pana in septembrie vor fi verificate si de catre PDL si de Autoritatea Electorala Permanenta listele de votanti din 29 iulie si vor iesi la suprafata toate voturile duble. Si ele pot modifica cifrele de prezenta. Domnul Sova a apucat sa spuna ca prin urnele mobile si pe listele suplimentare au fost cam un milion si jumatate de voturi. Ar trebui ca pana pe 12 septembrie sa aflam si misterele unor prezente la vot de 200%.

Si care poate sa fie finalitatea acestui demers? Daca pe 12 septembrie listele electorale vor fi modificate fundamental, poate fi validat un referendum intemeiat din start pe niste date eronate? D-na Aspazia Cojocaru a declarat deja, intr-o stranie antepronuntare, ca referendumul ar fi trebuit anulat pentru ca s-a intemeiat pe date false. Este exact ceea ce doreste si USL. Cum validarea este cu atat mai dificila daca se dovedeste ca referendumul a avut din start premise eronate, alegerea se va face intre invalidare si anulare. Adica intre reinstalarea lui Traian Basescu si reluarea referendumului pe date noi, bine prelucrate de Guvernul Ponta.

Dar daca listele electorale folosite si la alegerile locale vor fi invalidate, ce se va intampla cu alegerile locale? Vor fi si ele anulate? Asa ar trebui daca si el s-a intemeiat, dupa cum spune d-na Aspazia Cojocaru, pe date false. Pentru ca numarul de consilieri locali si judeteni depinde de numarul de alegatori.

Dar anularea referendumului este doar una dintre mizele amanarii. Sa nu uitam ca luna aceasta expira mandatul procurorului sef al DNA. Procurorul general a decis prelungirea mandatului lui Daniel Morar cu 6 luni. Dar decizia d-nei Kovesi poate fi rasturanta de cuplul Antonescu - Corlatean, spre cosmarul Comisiei Europene. Si mandatul d-nei Kovesi va expira la inceputul lui octombrie si daca ajungem la un nou referendum, eventual cu o noua campanie, pe mana aceluiasi cuplu ajunge si numirea procurorului general.

Dincolo de toate acestea, marea nenorocire este ca pana pe 12 septembrie criza de toate felurile din Romania va continua, tot mai multi investitori isi vor face bagajele, despre altii care sa vina nici nu se mai poate discuta, iar cursul isi va continua picajul pe care BNR il controleaza tot mai greu. Costul prelungirii crizei politice este cu mult mai mult decat Romania poate duce.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CCR decizie referendum Traian Basescu, #liste electorale referendum demitere, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere