Conjuratia penibililor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 28 August 2012, ora 13:54
12475 citiri
Conjuratia penibililor (Opinii)

Nu stiu ce se ascunde in spatele spectacolului dat de USL in Parlament inainte de citirea deciziei CCR. Este posibil sa fi incercat un fel de "Die Hard" in versiune parlamentara damboviteana.

Adica au luptat pana in ultima clipa ca sa "vaza" electoratul antiBasescu cum moare parlamentarul de gat cu statul de drept, de dragul lui. Este posibil sa fi incercat o punere in prim plan a celor doi lideri cam sifonati, care, nu-i asa, s-au dat de ceasul mortii, care din Africa de Sud, care din Italia, sa faca rost de cvorum. Este posibil sa fi fost scoasa la mezat functia de avocat al poporului, pentru care PDL sa fi renuntat la orice pretentii in schimbul cvorumului.

Dar nici nu cred ca mai conteaza foarte tare. Ceea ce conteaza este spectacolul in sine, care ne-a aratat din nou ca, ajunsa pe mana unor iresponsabili penibili, Romania nu este autoguvernabila. Dn motive minore, USL a facut ca Romaniei sa-i mai suiere o data glontul pe la ureche.

Vreme de doua ore, majoritatea din Parlamentul Romaniei a refuzat practic sa se supuna unei decizii a CCR calificata din nou drept ilegala, imorala si netemeinica. Refuzul acesta e dinamita pusa la temeiul statului de drept. Si chiar daca, pana la urma, mai impinsi, mai trasi, cativa parlamentari USL s-au dus la sedinta pentru a implini cvormul, inca un imens rau de imagine a fost facut acestei tari.

Pentru ca o tara in care o hotarare a unei instante este pusa sub semnul intrebarii si terfelita, deopotriva cu judecatorii care au emis-o, o tara in care e nevoie de negocieri si presiuni pentru ca o hotarare judecatoreasca sa fie pusa in practica, si nu de catre niste marginali ai societatii, ci de senatorii si deputatii acelei tari, ei bine o astfel de tara este una in care nu merita sa investesti bani si cu care nu e bine sa faci parteneriate mai solide.

Si cine putea sa fie varful de lance al acestei sedinte penibile, daca nu penibilul sef? Si nu ma refer doar la fondul sustinerilor lui Ioan Ghise, contestate inclusiv de juristii PSD, usor jenati, ci si la situatia domniei sale. Cum poate dl. Ghise sa vorbeasca de forta majoritatii si a votului, cand el a ajuns in parlament de pe locul al treilea, in timp ce castigatorul respectivului colegiu brasovean si cel clasat pe locul al doilea, adica titularii certi ai majoritatii voturilor au ramas acasa?

Si pana la urma, de ce toata aceasta aiureala? Si nu ma refer doar la cea finala, ci la tot ceea ce a inceput odata cu declansarea suspendarii? Ce mama naibii a castigat USL in schimbul faptului ca a facut tandari credibilitatea si imagina Romaniei?

Doar trei lucruri, care puteau fi realizate si fara toate aceste zbateri ale unei veri demente: au schimbat din functie trei oameni, adica pe presedintii celor doua Camere si pe Avocatul Poporului, si au instalat-o la ministerul Justitiei pe Mona Pivniceru.

In rest, desi aveau toate cartile in mana, n-au scapat de Traian Basescu, n-au scapat de procurorii sefi Morar si Kovesi, nici de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, nici de sefa CSM, iar Adrian Nastase tot in puscarie ramane. USL a pierdut in schimb vreo 10 procente, si-a pus in pericol o foarte probabila victorie zdrobitoare la parlamentare si si-au antagonizat toti marii jucatori politici externi, cu exceptia Moscovei desigur. Exceptional bilant!

Ce a impiedicat USL? Un detaliu: statul de drept pe care s-a opintit sa-l distruga, dar care a fost aparat la fel de feroce de la Bruxelles, Berlin si Washington, o rezistenta pe care puterea de la Bucuresti nu a putut sa o anticipeze pentru ca nu intelege, nu concepe insasi notiunea de stat de drept.

Daca tragem linie, vom constata ca, de la un capat la altul, o adunatura de penibili a periclitat Romania si si-au tras cate glonate au putut in propriile picioare, nereusind decat sa se accidenteze grav si sa sporeasca procentele celui dupa care trageau de fapt.

Citeste si:
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
La plecarea unui mare român: Paul Lăzărescu
Sute de mii de români au căzut victimă barbariei comuniste. Eliberat după ani grei de temniță, Paul Lăzărescu a intrat, recent, în eternitate. Ce a însemnat pentru istoria României acest...
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Cum a rămas Victor Ponta fără salariul de 5.000 de euro și Tesla cumpărată cu banii de la partid
Pro România a ajuns să aibâ datorii atât de mari încât Autoritatea Electorală Permanentă a oprit robinetul de finanțare. Formațiunea lui Ponta este prima care ajunge în această...
Comentarii
S C USL Felix SRL
rank 5
Din "cei mai buni fii ai poporului" nu poti face bici care să mai şi
Grasutul
rank 5
Doamna Ene e furioasa pe politicienii romani, altfel nu pot explica