Cutremurul care va zgudui Romania pe 29 iulie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 19 Iulie 2012, ora 13:30
15730 citiri
Cutremurul care va zgudui Romania pe 29 iulie (Opinii)

Indiferent de cum vor vota romanii la referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, evenimentul va avea consecinte importante atat pentru viata politica, cat si pentru societatea romaneasca.

La fel de lipsit de importanta va fi si cati cetateni se vor prezenta la urne, pentru ca asta va legitima sau nu actiunea in forta a USL, dincolo de sensul voturilor exprimate. Este insa important ca acest referendum are loc. El a fost rezultatul unui blocaj politic de proportii si ar trebui, in consecinta, sa detoneze clasa politica.

Daca se va inregistra o prezenta scazuta, mult sub pragul necesar pentru validarea referendumului, iar voturile nu il vor sanctiona pe Traian Basescu intr-o majoritate covarsitoare, atunci USL va fi practic mort. Am convingerea ca in acest caz Crin Antonescu va pleca cu sufletul impacat spre casa.

Celalalt lider, Victor Ponta, va disparea si el din prim plan, imediat sau cel mai tarziu la toamna, insa zilele-i vor fi numarate. Si nu doar din cauza uriasei probleme a plagiatului. Ramasa apoi fara lideri, USL se va dezmembra brusc si majoritatea parlamentara se va reorganiza dupa alegeri - este destul de previzibil si cum.

PNL se va alatura PDL, iar PSD va ramane din nou in Opozitie sa isi linga ranile dupa un nou esec garantat de un alt lider fara viziune si prea repede varsator de sange in numele Puterii.

Va fi o lectie pentru intreaga clasa politica sa nu se mai repeada asupra prazii inainte de a avea cel putin girul multimii si sa nu isi mai faca socotelile inainte de a avea cifrele reale ale pietii sub ochi. Poate abia atunci vor intelege si politicienii nostri ca a-ti face agenda dupa o televiziune, indiferent de cata putere a ajuns sa concentreze in audiente, poate fi o greseala fatala.

In celalalt caz, daca nu se vor prezenta peste noua milioane de romani la vot, dar majoritatea covarsitoare a voturilor va fi impotriva lui Traian Basescu - acesta este cel mai negru scenariu posibil, insa va fi si rezultatul care va responsabiliza cel mai mult politicienii.

Pur si simplu un astfel de vot ii va obliga pe principalii actori sa devina mai maturi, sa renunte la demagogie si sa isi asume consecintele morale ale realitatii pe care au creat-o.

Desi este imposibil de spus ce va face, avand in vedere declaratiile contradictorii de pana acum si inconsecventei sale proverbiale, Traian Basescu va fi obligat sa tina cont de rezultatul referendumului, chiar daca va alege sa se intoarca la Cotroceni. Fie si doar pentru a-l trimite acasa pe Crin Antonescu si a alege singur momentul si conditiile in care sa demisioneze, presedintele va ramane mereu cu eticheta de castigator la "masa verde", de presedinte nedorit, dar care se tine cu dintii de scaun.

In acest scenariu, este previzibila o iesire imprevizibila din scena a presedintelui jucator, una care sa lase totusi cat mai multi morti in urma sa (evident din tabara USL) si un posibil urmas care sa plece in cursa pentru tronul de la Cotroceni din pole-position.

Chiar daca vom ajunge intr-un astfel de absurdistan, referendumul va fi un castig pentru intreaga societate. Ii va invata pe politicieni ca, oricat de jucatori si nemuritori se considera, pur si simplu a trecut vremea cand excesele repetate si derapajele constante raman nesanctionate.

Poate va fi primul pas spre cea mai importanta lectie pe care poporul o va fi dat clasei politice - cand actiunile lor devin paralele cu interesul public, ele pot si vor fi sanctionate mai devreme sau mai tarziu. In strada, in prima faza, iar apoi la vot.

Asa s-a implementat democratia si in Occidentul care astazi pare sa isi fi uitat propria lectie a trecutului. Mai ramane un singur lucru, chiar daca rezultatul referendumului il va trece sub tacere si ii va incuraja pe castigatori sa isi ascunda mizeria sub presul votului popular.

Plagiatul lui Victor Ponta. Fie si in cazul in care peste 9 milioane de romani ii vor spune lui Traian Basescu sa se duca pe mare, fie si daca va vota pentru demitere un procent incredibil de mare, societatii tot ii va mai ramane de implinit o sarcina.

Va trebui sa-i demonstreze lui Victor Ponta ca nu are cum sa construiasca o ALTFEL de politica atat timp cat spera ca o greseala a trecutului sa-i fie iertata in numele complicitatii cvasi-totale a sistemului care a facut-o posibila.

Dupa demiterea lui Traian Basescu nu va mai avea absolut nicio scuza sa nu isi prezinte demisia. Altfel, Victor Ponta pur si simplu va demonstra ca nu a inteles nimic din lectia pe care istoria o ofera chiar sub nasul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#rezultat referendum demitere Traian Basescu, #Victor Ponta plagiat demisie, #Crin Antonescu referendum demitere Basescu , #referendum demitere