Cvorumul la referendum, micsorat pe baza unei hotarari BEC?

Joi, 09 August 2012, ora 18:11
9549 citiri
Cvorumul la referendum, micsorat pe baza unei hotarari BEC?

In contextul disputelor pe tema listelor electorale permanente valabile la referendumul din 29 iulie, in mass-media este reamintita o hotarare emisa de Biroul Electoral Central pe 28 iulie in care se precizeaza ce legi sunt aplicabile in cazul demiterii presedintelui suspendat.

"Biroul Electoral Central hotaraste: In cazul referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, in masura in care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel", se arata in decizia Biroului Electoral Central.

In baza acestei hotarari, sustinatorii demiterii presedintelui suspendat afirma ca romanii din diaspora trebuie eliminati din calcularea cvorumului necesar pentru validarea referendumului.

Aceeasi opinie a fost exprimata si de presedintele interimar Crin Antonescu, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni. In schimb, presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat miercuri ca in cazul referendumului pentru demiterea unui presedinte listele electorale permanente sunt cele care se iau in calcul si la investirea unui presedinte, adica toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla.

Pe 4 august, Biroul Electoral Central si-a suspendat activitatea pana cand Curtea Constitutionala va lua o decizie cu privire la validarea referendumului.

Rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie au fost publicate pe site-ul oficial al Biroului sub semnatura judecatorului Gabriela Bogasiu, presedintele BEC.

Procesele verbale, semnate de toti cei sase judecatori din BEC, arata ca "numarul persoanelor inscrise in lista pentru referendum" este de 18.292.464, iar "numarul participantilor" la referendum a fost de 8.459.053, reprezentand 46,24%.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...