De ce n-au votat maghiarii la referendum: Nu este problema noastra, nu ne bagam!

Marti, 31 Iulie 2012, ora 18:57
5000 citiri
De ce n-au votat maghiarii la referendum: Nu este problema noastra, nu ne bagam!

Comunitata maghiara, in special din judetele Harghita si Covasna, a participat intr-o mica masura la referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, deoarece a considerat ca aceasta nu este o problema a maghiarilor, au afirmat liderii UDMR.

Printre motivele pentru care etnicii maghiari au decis in mare parte sa nu participe la votul din 29 iulie s-au numarat si atitudinea reprezentantilor USL fata de problemele secuimii, dar si problema UMF Targu Mures.

Judetele cu cea mai redusa prezenta la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu sunt Harghita - 11,56% si Covasna - 20,6%, care sunt majoritar maghiare, dar si Satu Mare, Mures si Arad, in care comunitatea maghiara reprezinta un procent important din totalul populatiei.

"Antonescu urla impotriva secuimii, Ponta spunea ca pentru el secuimea nu exista"

Deputatul UDMR de Harghita, Antal Istvan, este de parere ca modul in care au reactionat Crin Antonescu si Victor Ponta fata de secui, dar si felul in care a fost tratata problema legii Educatiei, la Targu Mures, i-au determinat pe oameni sa nu se implice in aceasta confruntare electorala.

"De ce a fost prezenta mica la vot in judetul Harghita? Pai intrebati-l pe domnul Crin Antonescu, cand urla impotriva secuimii si pe domnul Ponta, cand, la Toplita, acum un an de zile, spunea ca pentru el secuimea nu exista. Eventual, daca binevoia domnul presedinte interimar sa faca o vizita, cel putin, in judet, acum, si sa dea mana cu doi-trei secui, probabil ca se duceau oamenii.

In plus, in momentul in care era vorba sa se respecte o legislatie in tara romaneasca, legea Educatiei, s-au dus la Targu Mures si acolo au folosit cateva expresii care au fost foarte jignitoare la adresa oamenilor si din aceasta cauza ei au zis Domne', nu este problema noastra, nu venim noi sa decidem cine este mai bun. Sa decida cei care au creat aceasta situatie in tara", a declarat parlamentarul UDMR, pentru Ziare.com.

Korodi: Comunitatea maghiara nu a vrut sa aleaga intre doua pozitii cu acuzatii nedrepte

Antal Istvan a marturisit ca i-a indemnat pe etnicii maghiari sa mearga la vot, fara insa a le recomanda una dintre cele doua variante aflate pe buletinele electorale.

"Le-am spus: Mergeti, e un drept al fiecaruia, participati si votati cum va este mai bine. Noi, UDMR, nu am spus nici A, nici B. Dar asta a fost reactia lor fireasca. (...) In Parlament, am spus ca nu luam partea niciunuia, dar mergem si participam. Si am participat si am votat fiecare cum vroia. Exact acelasi lucru am propus si oamenilor.

Nu erau multumiti nici cu domnul actualul presedinte, dar nu erau multumiti nici cu cei care au preluat puterea si primul lucru al lor a fost sa nu respecte legislatia in Romania. Cam asta au facut si, din aceasta cauza, UDMR a spus Domnule, fiecare voteaza cum doreste. Atat. Si asta a fost rezultatul, ce sa facem?", a mai spus deputatul UDMR.

Acesta considera ca neparticiparea masiva a comunitatii maghiare la referendum nu inseamna ca l-a sustinut in vreun fel pe Traian Basescu, ci ca a fost doar un semnal ca exista probleme nerezolvate.

"A fost un semnal si pentru unii, si pentru altii, ca noi suntem o comunitate puternica si avem niste probleme care nu sunt inca rezolvate. Si asteptam si de la unii si de la altii sa stea si sa fie corecti fata de aceasta comunitate, indiferent daca face parte UDMR din guvernare sau nu face parte, pentru ca drepturile minoritatilor sunt niste drepturi care odata si odata trebuie respectate si asa se va respecta si Constitutia pana la urma. Aceasta populatie a considerat ca nici unii, nici altii, din pacate, nu doresc sa aiba o colaborare in sensul in care sa fie linistita comunitatea ca nu se mai amestece nimeni in viata lor", a explicat Antal Istvan.

Deputatul UDMR de Harghita a mai afirmat ca nu este normal sa nu se stie cati cetateni cu drept de vot are Romania, adaugand ca atat PDL cat si USL trebuie "sa fie corecti, sa respecte Constitutia si sa terminam cu aceasta tensiune".

Unele luari de cuvant nationaliste ale unor lideri USL i-a tinut pe unguri acasa

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a explicat ca etnicii maghiari nu au mers la vot in judetele Harghita si Covasna din mai multe motive, printre care si cel potrivit caruia liderii USL au avut unele luari de cuvant pe care le-a catalogat drept "nationaliste". Totodata, acesta crede ca votul ungurilor nu a influentat rezultatul referendumului.

"Ei (maghiarii - n. red.) nu au simtit problema aceasta ca fiind foarte importanta pentru ei. UDMR a facut un apel la ei sa mearga la vot si sa voteze conform constiintei lor. Au spus Nu este problema noastra. Basescu pleaca, dar cine va veni in loc si ce va face?.

Aceastea au fost problemele, unele luari de cuvant nationaliste ale unor lideri USL i-a tinut pe unguri acasa. Din fericire insa, nu ungurii au determinat rezultatul votului. Ar fi fost o mare greseala ca, fie intr-un sens, fie in altul, votul ungurilor sa fi determinat demiterea sau pastrarea in functie a presedintelui. A influentat, dar numarul de voturi date de comunitatea maghiara nu ar fi fost suficient ca sa il demita pe Traian Basescu. Numarul ungurilor care voteaza este 640.000 maxim", a declarat Frunda, pentru Ziare.com

Kelemen Hunor: Nu acceptam ca maghiarii sa fie declarati vinovati pentru referendum

Duvaz: Boicotul PCM - Tokes - Viktor Orban a prins mai bine decat indemnul UDMR

Senatorul UDMR considera ca ar fi rea intentie din partea USL sa considere ca maghiarii l-ar fi sustinut pe presedintele suspendat Traian Basescu, prin neparticiparea la referendum.

"Cei mai multi membri ai comunitatii maghiare au spus Asta este batalia politica a partidelor romanesti si nu ne bagam. Eu personal nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Cred ca trebuia sa avem o pozitie ferma intr-un sens sau altul si sa ne asumam aceasta responsabilitate.

Cei mai multi unguri nu au simtit treaba asta. Au spus ca asta este batalia USL cu PDL, nu e treaba noastra. Si au spus ca daca noi ne bagam, oricum noi vom fi vinovati. Si de asta nu s-au bagat oamenii, aceasta este perceptia generala. In niciun caz nu poate fi interpretat ca sustinere a lui Traian Basescu de catre comunitatea maghiara", a precizat parlamentarul UDMR.

Nimeni nu este obligat sa mearga in concediu sau sa-si tina ziua de nastere cu presedintele Romaniei

Acesta a dezvalui ca a fost la vot, alaturi de alti parlamentari UDMR, precum Laszlo Borbely, Marko Bela sau Kelemen Hunor, in general toti formatorii de opinie sau lideri ai Uniunii. Totodata, Frunda crede ca validarea referendumului de catre Curtea Constitutionala va fi pur formala.

"Curtea Constitutionala nu are alte mijloace, nici de interpretare, nici de supozitie, nici de argumentare decat constatarea: a existat un prag valid sau nu. In situatia in care nu a exista un prag valid, se constata invalidarea referendumului si cu asta punct. Si se merge mai departe, ceea ce nu va fi o fericire si nu va fi bine pentru Romania, dar asta va fi.

Va trebui gasit un Modus vivendi, o modalitate de convietuire, chiar daca iti place, chiar daca nu. Nu esti obligat sa mergi in concediu sau sa iti tii ziua de nastere impreuna cu presedintele Romaniei, dar esti obligat ca lucrurile care sunt de atributia lui constitutionala sa le discuti si sa gasesti solutii cat mai bune pentru cetateni", a mai spus senatorul UDMR.

Etnicii maghiari, nemultumiti de presedintele in functie, dar si de guvernarea social-liberala: "Li s-a pus pata"

Deputatul UDMR Laszlo Borbely considera ca alegatorii maghiari nu au avut de ales la referendum, ei fiind nemultumiti atat de activitatea presedintelui in functie, numindu-l aici pe Traian Basescu, cat si de guvernarea social-liberala.

"Comunitatea maghiara nu a avut probabil o oferta viabila in acest caz. Pe de o parte, a fost activitatea presedintelui in functie, de care multi sunt nemultumiti, din varii motive. Pe de alta parte, a fost o reactie clara fata de unele declaratii si de guvernarea social-liberala, care mai ales din atitudinea fata de UMF Targu Mures, s-a pus o pata clara din acest punct de vedere si ungurii nu au uitat acest gest al guvernarii social-liberale. Ei de aceea au spus Mai bine nu mergem, pentru ca nu suntem decisi ce sa facem si mai bine nu mergem la vot", a spus Laszlo Borbely, pentru Ziare.com.

Borbely: UDMR nu a spus oamenilor sa nu mearga la vot

Tokes le-a multumit maghiarilor care n-au venit la vot si lui Viktor Orban

Deputatul UDMR a subliniat ca liderii partidului nu au spus niciodata populatiei maghiare, dupa 1990, sa ramana acasa sau sa nu participe la vot, "dar pentru ca sunt aceste dileme prezente si in cadrul UDMR, am spus ca fiecare sa voteze conform constiintei".

"Din cate stiu, liderii UDMR s-au dus la vot, deci si-au exprimat pozitia, dar aceasta este pozitie de principiu si trebuie sa dea de gandit partidelor romanesti. Atunci cand e vorba despre un asemena moment, sa aiba o pozitie clara, principiala, si sa tina cont de unele solicitari ale comunitatii maghiare care sunt firesti si legale", a mentionat Borbely.

Acesta a precizat ca comunitatea maghiara nu se delimiteaza de problemele pe care le are Romania in fruntea statului, dar in aceasta situatie, "probabil foarte multi nu au reusit sa decida ce fel de vot sa dea si a fost un fel de abtinere, din acest punct de vedere".

"In primul rand, noi totdeauna nu numai ca dorim sa participam la orice fel de luare de decizii si daca este posibil sa influentam aceste decizii, ci este un drept de baza, fundamental, democratic pe care l-am castigat in '90. Punctul nostru de vedere este foarte clar (...), ne pregatim pentru alegerile parlamentare si speram cat de curand sa fie o perioada mai linistita, dar suntem destul de sceptici in aceasta perioada, din acest punct de vedere", a mai afirmat deputatul UDMR.

Referendum 2012 - 46,23% prezenta la vot - rezultate partiale BEC la 99.97% din sectii

Biroul Electoral Central a anuntat luni, la ora 14.00, rezultatele partiale ale referendumului din 29 iulie, urmand ca miercuri sa anunte rezultatele finale. Cifrele date publicitatii corespund datelor centralizate din 99,97% din sectiile de votare.

Astfel, dupa centralizarea datelor din 18.544 de sectii din totalul de 18.548 (mai putin 4 sectii, 3 din Olt si una din strainatate), s-a stabilit ca din totalul de 18.288.757 de alegatori inscrisi in liste la aceste sectii deja centralizate s-au prezentat la referendum 8.455.336 de cetateni, adica 46,23%.

Dintre acestia, 7.400.508 (87,52%) au votat "Da", 943.031 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.797 de voturi (1,32%) au fost voturi nule.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#maghiari vot referendum, #prezenta vot maghiari, #UDMR vot referendum, #vot referendum Traian Basescu, #Borbely vot maghiari, #Frunda vot maghiari , #referendum demitere