Expert EFOR: CCR ar trebui sa ia azi o decizie. Nu mai e cale de intors - Interviu

Marti, 14 August 2012, ora 12:21
11346 citiri
Expert EFOR: CCR ar trebui sa ia azi o decizie. Nu mai e cale de intors - Interviu
Foto: Arhiva

Sorin Ionita, expert EFOR, considera ca magistratii Curtii Constitutionale ar trebui sa aiba curajul si sa ia o decizie astazi cu privire la referendumul din 29 iulie, pentru ca este clar ca "nu mai e cale de intors".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, reprezentantul Expert Forum (EFOR) subliniaza foarte clar de ce judecatorii constitutionali nu au ce si de ce sa mai astepte, cata vreme Biroul Electoral Central, compus din judecatori profesionisti, a validat cifrele oficiale necesare, iar Ministerul de Interne a oferit si el cifre oficiale cu privire la numarul de alegatori..

Sorin Ionita explica de ce judecatorii Curtii Constitutionale nu au luat o decizie de la bun inceput: "Le-a fost teama, au fost presati politic la modul monstruos".

El afirma insa ca CCR nu se poate deroba de sarcina pe care o are in acest caz, iar de asteptat nu are ce sa mai astepte. "Ideea trimiterii de liste este gresita din start, nu au de ce sa se uite 9 oameni intr-un camion de hartii", a spus acesta, reamintind ca ar fi vorba despre tabele cu peste 18 milioane de CNP-uri.

Totodata, Sorin Ionita atrage atentia asupra faptului ca UE si SUA stau cu ochii pe ce se intampla in Romania, dovada si vizita lui Philip Gordon la Bucuresti, asa ca magistratii CCR ar trebui sa nu ia inca o "non-decizie", adica sa nu mai astepte data de 31 august.

Pe de alta parte, el remarca faptul ca liderii USL, in frunte cu premierul Ponta, nu mai par impresionati de atitudinea partenerilor externi, caci oricum relatiile lor cu acestia sunt "praf si pulbere", asa ca tot ce urmaresc in acest moment este ramanarea cat mai mult la putere.

Sorin Ionita ii critica pe tinerii politicieni din PSD pentru ca sunt "provinciali" si mult mai slabi decat cei din generatia Adrian Nastase, dar si pe Crin Antonescu, care, in opinia sa, a fost in luna sa de interimat un presedinte mai politic decat a fost Traian Basescu in ultimii doi ani.

Ce credeti ca vor discuta astazi judecatorii Curtii Constitutionale?

E incert ce vor face, ori vor discuta fleacuri, ori vor lua o decizie curajoasa. Dar asta nu prea i-a caracterizat pana acum.

Ce cred eu ca ar trebui sa faca e sa discute referendumul pentru ca nu au ce sa discute altceva. Restul, erata, sunt detalii.

Pentru decizia pe referendum, cifrele care au fost validate de BEC sunt clare. BEC-ul e compus din judecatori profesionisti, ei au validat niste cifre oficiale, Ministerul de Interne a dat cifre oficiale. Nu prea e loc de intors.

E clar ca de asta a si aparut amanarea in prima instanta, pentru ca alta decizie nu putea fi luata - ori invalidare, ori amanare. La fel va fi situatia si astazi.

Daca vor, pot sa discute si fleacuri, dureaza cam o ora. Cine a scos paragraful, cine a trimis erata la Monitorul Oficial...? Nu au decat. Si la sfarsit ar trebui sa zica: 'Hai sa votam pe referendum, pentru ca avem toate datele in fata'.

Nu au ce sa mai astepte. Ce liste de la guvern? Presupunand ca guvernul ar da listele, va inchipuiti ce situatie absurda: 18,3 milioane de intrari in tabele cu CNP-uri si semnaturi. Ce sa faca cei 9 judecatori cu ele pana la 31 august? Cererea in sine, in prima instanta, era o aberatie, ca sa nu mai spunem ca guvernul nu a respectat-o, nu le-a dat listele. Si chiar daca le-ar fi dat, ce faceau ei cu ele?

De ce nu au luat magistratii CCR o decizie pe 2 august, daca spuneti ca aveau toate datele inca de atunci?

Pentru ca le-a fost teama, au fost presati politic la modul monstruos. Le-a fost teama sa ia o decizie.

Validare nu putea fi, era prea pe fata, nu aveau niciun temei. Si atunci, singura solutie pe care au gasit-o a fost sa amane. A fost de fapt o non-decizie.

Dar presiunile politice despre care vorbiti s-au mentinut si se vor mentine in continuare.

Se vor mentine, dar nici nu poti sa amani decizia la nesfarsit si ei, trebuie sa realizeze asta.

S-au asezat lucrurile intre timp, a strigat UE, a strigat Washington-ul, toata lumea e cu ochii pe noi, s-a vazut cine preseaza intr-un fel, cine preseaza in alt fel. Sper ca se lamuresc si ei ca nu au cum sa iasa din clinci-ul asta decat printr-o decizie. Nu au cum nici sa se derobeze, nici sa trimita la Parlament, nu prea au ce sa faca in momentul asta.

Poate ca atunci totul s-a intamplat prea repede si au crezut ca isi mai dau timp, ca sa vada ce au de facut. Intre timp s-a vazut ce e de facut, asta e situatia. E ilegal sa scoti oameni din listele permanente si oricum in listele permanente nu figureaza cei pe care guvernul vrea sa ii scoata acum aiurea.

Nu mai ai cum s-o dai la intors in mod legal, de aia si-au si dat demisia ministrii Victor Paul Dobre si Ioan Rus. Dar le-au trebuit cateva zile tuturor sa se prinda ca nu mai au ce sa faca. Acum or sa se prinda si judecatorii CCR.

Mai este o varianta suprinzatoare, cea anuntata de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si anume ca judecatorii din tabara majoritara sa inceapa sa ii suspende pe minoritari.

Da, suspendarea in sine ar urma sa se faca unul cate unul, daca am inteles eu bine de la domnul Zgonea. Il iei pe unul, depinde in ce temei, si toti ceilalti, sau macar o majoritate, ar trebui sa voteze suspendarea lui. Dar se pare ca nu exista o asemenea majoritate in CCR. Domnul Zgonea are o astfel de majoritate in Curtea Constitutionala? Stim doar de 3 oameni din 9. Cum vor reusi sa declanseze procesul de suspendare ?

Valeriu Zgonea arunca bomba: Unii membri ai CCR ar putea fi suspendati

Poate ca mai sunt si altii, dar nu s-au exprimat public. De exemplu, Aspazia Cojocar.

Dansa s-a cam exprimat totusi, desi a folosit un termen netehnic. Nu stim ce a vrut sa spuna, daca referendumul ar trebui validat sau invalidat, cand a vorbit de anulare, mai bine tacea.

Nu stim, dar nu mi-e foarte clar ca pot aduna 5 oameni ca sa il suspende pe al 6-lea, in acest moment.

Daca acest scenariu s-ar putea realiza, oricum ar fi un abuz. Dar, tehnic, ar fi posibil ce spune domnul Zgonea, dar mie mi se pare ca nu acum. Acum nu pare posibil acest "mici puci intern" in Curtea Constitutionala, ca asta ar fi. Care ar fi temeiul? Dar sigur ca nu ar mai conta temeiul...

Vom vedea astazi.

Cine sunt judecatorii CCR care hotarasc soarta referendumului

Ati vorbit despre presiunea UE si vizita emisarului SUA, Philip Gordon, la Bucuresti. Cum comentati faptul ca Victor Ponta a ramas duminica seara la Londra, pentru a vedea finala la baschet din cadrul Jocurilor Olimpice, alaturi de fiul sau, si s-a intors abia luni la amiaza desi oficialul american sosise de ceva vreme in Romania?

Domnul Ponta nu este impresionat de aceasta vizita si cred ca pentru ei nu conteaza foarte mult, asa cum nu au contat nici semnalele Uniunii Europene. Domnul Ponta avusese la inceputul procesului suspendarii o strategie interesanta si corecta, ar fi vrut sa tina guvernul deoparte si sa lase totul in seama Parlamentului si a Curtii Constitutionale, si lucrurile sa mearga singure. Era o idee buna, ar fi disparut multe din acuzatiile ca Executivul incalca echilibrul puterilor in stat. Nu s-a putut. A trebuit sa se implice, si dansul si ministrii, si a iesit ce a iesit.

In continuare insa, mi se pare ca cei care au initiat acest proces sunt la fel ca unii care au omorat deja 3 oameni, ce mai conteaza al 4-lea...Al 4-lea fiind relatia cu UE sau cu SUA, in general cu partenerii externi. Deci, oricum sunt "in cofa".

Relatiile externe ale domnului Ponta, care nu mai departe de trei luni in urma era o tanara speranta a social-democratiei europene - putea avea o cariera- sunt acum praf si pulbere. In momentul acesta, el este inacceptabil chiar si in medii politice socialiste, care s-au dezis de el.

Multe lucruri nu au aparut in public, dar cei mai "friendly" cu el - socialistii francezi sau italieni - in momentul asta se feresc sa fie asociati cu tinerii socialisti romani si asta e o drama pentru oameni ca Ponta, ca Titus Corlatean, care dadeau la un moment dat semne ca vor sa aiba o cariera in fata, inclusiv pe plan european, sa fie cat de cat normali, asa cum PSD era, intr-o anumita masura in epoca Nastase, cand a stiut sa tina acest networking european la un nivel decent si fara sa faca exhibitii.

Trimisul SUA: Suntem ingrijorati. Ne pasa de democratia din Romania

Ponta s-a intors de la Londra cu avionul olimpicilor - a coborat inaintea sportivilor

Unde au gresit acesti tineri politicieni? I-a impins cineva sa faca ce au facut?

Sunt foarte provinciali. Micul secret de care ne-am dat seama acum, dupa catva timp, este ca ei sunt mai slabi decat generatia lui Nastase, a lui Hrebenciuc si a lui Severin in multe privinte, iar una dintre ele este asta, capacitatea de a construi o diplomatie - parlamentara, propriu-zisa sau de partid - in Europa. Sunt foarte slabi. Sova...

Calca in strachini, iar unele greseli sunt complet gratuite, nici macar nu le-au adus puncte acasa.

Trebuie sa privim realitatea in fata: pur si simplu cei din generatia anterioara erau mult mai buni. Erau mai harsiti, aveau savoir-faire. Trebuie sa stii pana unde sa impingi lucrurile, sa mai escamotezi cate ceva.

Astia s-au trezit ca elefantul in magazinul de portelanuri si au daramat tot in Europa.

Asa explic, ca sa ma intorc la intrebarea anterioara, de ce nu prea mai conteaza pentru ei, de ce nu mai e o miza, nici relatia cu UE, nici relatia cu SUA, unde oricum nu au fost primiti, nu au intrari, nu sunt ascultati.

Si atunci unde credeti ca se vor opri?

Nu se vor opri. Senzatia mea este ca pentru ei jocul este pur intern si nu mai conteaza altceva decat ramanerea la putere in Romania cu ajutorul unei mari parti a publicului care este la fel de provinciala ca si ei sau care poate fi manipulata, in sensul ca nu are o mare intelegere pentru ce se intampla dincolo de granite si crede tot felul de baliverne cand li se spun chestii din astea, izolationist-conspirationiste, gen discursul Kremlin-ului din anii '80: ca nu stiu cine ne strica imaginea tarii si noi o remediem si sunt cateva servicii secrete care ne-au stricat noua relatiile si l-au manipulat pe Barroso si cativa tradatori interni...

Este exact discursul lui Ceausescu si al Kremlin-ului din anii '80, care inca prinde la o parte din publicul roman, la cei care nu au apucat sa circule pe afara. Sunt 2-3 milioane de romani care au stat substantial in alte tari si au vazut cum merg institutiile, restul nu, au fost doar ca turisti.

Faptul ca presedintele Crin Antonescu si-a numit ieri consilieri prezidentiali, cu o zi inainte ca CCR sa ia, poate, decizia finala pentru referendum, ar trebui sa ne faca sa credem ca este convins ca va sta o lunga perioada la Cotroceni?

Ar fi ultima critica pe care i-as face-o. Este dreptul dumnealui sa o faca, daca oamenii aia vor sta 2-3 saptamani, e treaba lor, daca vor sta mai mult, asta e. Cel putin in acest caz nu a incalcat nicio lege. A incalcat insa o gramada de alte legi, inainte.

Cine este Cristina Manda, noul consilier prezidential al lui Crin Antonescu

La ce va referiti?

A incalcat Constitutia. Cred ca a fost mai politic in luna care a trecut decat a fost Traian Basescu in ultimii doi ani. Nu asa, ca impresie, ci ca manifestari concrete. S-a dus la sedinte de partid, a tinut discursuri, a intrat in campanie.

Faptul ca si-a numit niste consilieri si i-a dat afara pe cei ai lui Basescu, asta e, ei nu erau functionari publici, deci nu erau protejati de acest statut, puteau fi dati afara.

Anticipati un final al acestei crize?

Eu cred ca astazi Curtea ar trebui sa incheie acest circ cu o decizie clara, pe care sa o ia ei, judecatorii, si sa si-o asume.

Nu uitati ca decizia este daca valideaza acest referendum, iar pentru asta e nevoie de 6 din cei 9. In restul situatiilor, daca nu au o asemenea majoritate ca sa il valideze, referendumul se invalideaza.

Deci totul este sa puna problema pe agenda si eu cred ca se incheie circul.

Vor fi probabil oponenti la ideea de a se discuta referendumul astazi si atunci ramanem cu data de 31 august sau cine stie cu ce.

Dar asta ar trebui se intample astazi, daca tot si-au stricat frumusete de concediu. Pentru ca asta a fost, nu, problema? Ca plecau in concediu.

Daca tot vin, tot se reunesc, decizia e simpla: te uiti la cifrele BEC-ului si nu mai ai ce sa amani. Tot nu are nimeni ce liste sa iti trimita si, presupunand ca ti le-ar trimite pana in 31 august, tot nu ai ce sa faci cu ele.

Ideea trimiterii de liste este gresita din start, nu au de ce sa se uite 9 oameni intr-un camion de hartii precum curca in lemne. Ce sa vada? Mecanismul legal de actualizare a listelor se petrece inainte de oricare scrutin electoral, iar Evidenta Populatiei nu e perfecta, dar nici nu merge chiar atat de prost cum s-a spus zilele acestea.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Curtea Constitutionala decizie referendum, #Sorin Ionita referendum CCR, #liste guvern referendum, #actualizare liste referendum , #referendum demitere