Fenechiu: Institutiile statului care au dreptul sa sesizeze CCR o vor face. Basescu sa nu se bucure

Luni, 30 Iulie 2012, ora 22:57
2887 citiri
Fenechiu: Institutiile statului care au dreptul sa sesizeze CCR o vor face. Basescu sa nu se bucure
Foto: B1 TV

Seful campaniei PNL la referendum, Relu Fenechiu, a declarat luni ca CCR va fi sesizata pe fondul indemnului la boicot de catre "toate institutiile care au dreptul" si in aceste conditii Curtea are o "responsabilitate uriasa".

"Noi trebuie sa procedam in conformitate cu legile in vigoare. Toate institutiile statului care au dreptul sa sesizeze CCR o vor face. CCR are o responsabilitate uriasa in a valida ceea ce aproape 9 milioane de oameni au decis.

Din toate partile ne vin semnale ca romanii sunt total nemultumiti. Nu exista nicio institutie in Romania care sa fi fost validata cu 8 milioane de voturi, niciun presedinte, niciun grup parlamentar", a declarat Fenechiu, intrebat cum anume va fi pus in practica anuntul USL privind depunerea unor sesizari la CCR avand ca obiect vicierea referendumului prin boicotul PDL.

Intrebat care sunt acele institutii care vor sesiza CCR, liberalul a declarat: "O sa vedeti zilele urmatoare". "Vom anunta strategia noastra in urmatoarele zile, dar vreau sa mentionez ca sub nicio forma Traian Basescu sa nu se bucure. Nu s-a intors inca la Cotroceni. Si mai vreau sa ii transmit personal dlui Basescu, alaturi de cei 8 milioane de cetateni, ca nu va mai face baie la Vila Dante", a adaugat Fenechiu.

Zgonea: Vrem sa sesizam CCR in legatura cu boicotul PDL

Legea de organizare a CCR nu prevede explicit, la capitolul dedicat confirmarii rezultatului referendumului, institutiile publice care pot sesiza Curtea. "Curtea Constitutionala vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

Pentru ducerea la indeplinire a prevederilor alin.(1), Curtea Constitutionala poate cere informatii de la autoritatile publice. Biroul Electoral Central este obligat sa prezinte, la solicitarea Curtii Constitutionale, informari asupra fazelor si operatiunilor de desfasurare a referendumului.

Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului. Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

Inaintea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotararea Curtii Constitutionale se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna", prevede Legea de organizare a CCR la articolele 46 si 47 care privesc organizarea si desfasurarea referendumului si confirmarea rezultatelor acestuia.

Dragnea: Nu cred ca CCR va vota impotriva poporului roman

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca expertii juristi ai Uniunii sunt reuniti pentru a stabili unde se vor face sesizari privind problemele de procedura si cele politice, avand in vedere ca rezultatul votului a fost viciat prin boicotul PDL.

"Expertii juristi de la noi sunt in momentul de fata reuniti pentru ca exista probleme atat de procedura, cat si probleme serioase de ordin politic care vor trebui sa fie sesizate. Vom vedea unde se vor face sesizarile, la Biroul Electoral sau la Curtea Constitutionala, dar este normal sa nu ramanem impasibili in fata acestei situatii. Pentru impasul in care ne gasim este vinovat exclusiv presedintele care a indemnat in mod fatis cetatenii sa se abtina de la vot punand astfel sub semnul indoielii valabilitatea pragului stabilit de CCR.

CCR a luat o decizie care trebuia respectata. Asa cum noi am respectat decizia Curtii si presedintele Basescu trebuia sa respecte decizia Curtii, prin urmare cetatenii trebuiau sa fie lasati sa-si exprime optiunea pentru sau contra demiterii. Altfel, rezultatul final este viciat si nu este in spiritul a ceea ce a hotarat Curtea Constitutionala", a precizat Tariceanu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Relu Fenechiu referendum demitere, #Relu Fenechiu sesizare CCR boicot PDL, #Relu Fehechiu sesizare CCR , #referendum demitere