Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Financial Times, despre situatia politica din Romania: Prada este a victoriosului

Joi, 12 Iulie 2012, ora 08:27
6441 citiri
Financial Times, despre situatia politica din Romania: Prada este a victoriosului
Foto: Arhiva/Day Life

Situatia politica din Romania ocupa din nou spatii ample in presa internationala, care avertizeaza ca modul in care a actionat Guvernul Ponta risca sa afecteze si alte tari din UE.

Uniunea Europeana prezinta o noua forma ingrijoratoare de contagiune. Nu este insa vorba despre probleme economice ale statelor zonei euro, ci despre practicile anti-democratice care vin din noile sale membre, tari foste comuniste, noteaza Financial Times.

Editorialul incepe cu un joc de cuvinte: "To Victor the spoils" (Prada este a victoriosului - n. red.) este titlul pe care il da jurnalistul de la FT. In text, acesta atrage atentia asupra luptei pentru putere dintre Guvernul Ponta si Presedintie, in urma careia Traian Basescu risca sa fie demis prin referedum.

Financial Times avertizeaza, totodata, ca modul in care s-a comportat Executivul Romaniei reprezinta un pericol atat pentru tara noastra, cat si pentru alte state membri ale UE.

"Prim-ministrul Ponta nu este facut din aluatul provocator din care este facut ungurul de dreapta Viktor Orban", considera autorul materialului.

"Insa exista asemanari tulburatoare intre metodele pe care coalitia sa de centru-stanga le-a utilizat pentru a-si consolida puterea dupa ce i s-a cerut sa preia conducerea Guvernului, in aprilie", adauga FT.

Pe de alta parte, presedintele suspendat Traina Basescu "este perceput de catre romani ca un exponent al unei elite clientelare", mentioneaza publicatia, adaugand ca "daca Executivului nu ii place ce a facut Basescu, ar fi trebuit sa actioneze cu mijloace democratice si in interiorul statului de drept pentru a-l schimba".

FT mentioneaza ca "in cazul in care romanii sunt satui de Basescu, ei aveau oricum posibilitatea sa voteze impotriva sa in alegerile prezidentiale din 2014". "Comportamentul Guvernului Romaniei" reprezinta "un exemplu negativ pentru vecinii din Uniunea Europeana", in situatia in care mai multe tari occidentale considera ca Romania si Bulgaria au fost admise in UE "prematur", acest comportament "risca sa complice sperantele altor candidati din Balcani".

In finalul materialului, FT apreciaza reactia rapida a UE in cazul Romaniei fata de cel al Ungariei si vointa oficialilor europeni "de a utiliza actiunile limitate de care dispune impotriva tarilor care se abat de la calea democratica".

Potrivit Financial Times, reactia Uniunii Europene ar trebui, pe de o parte, sa ii impuna premierului roman sa isi tina promisiunea de a respecta decizia CCR legata de referendum si sa corecteze erorile semnalate la Bruxelles si, pe de alta parte, "sa transmita clar Budapestei, Bucurestiului si oricarei alte capitale tentate sa apeleze la metode similare ca exista un organism cu reguli si ca este pregatita sa le aplice".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Financial Times comentariu Romana, #FT Ponta Basescu referendum, #UE reactie Romania referendum , #referendum demitere