Gabriel Liiceanu: Un vot responsabil la referendum poate evita cosmarul unei dictaturi

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 20:04
13411 citiri
Gabriel Liiceanu: Un vot responsabil la referendum poate evita cosmarul unei dictaturi
Foto: RealitateaTV

Filosoful Gabriel Liiceanu considera ca, in ultimele cateva luni, Romania s-a afundat intr-o "febra si isterie", si doar un vot responsabil la referendum poate evita "ceva groaznic", cum ar fi "cosmarul unei dictaturi".

Facand o analogie intre fotbal si politica, Liiceanu a explicat cat de mare este riscul ca "linistea tuturor sa fie distrusa". "Imaginati-va ca 5-6 jucatori de la o echipa trec la cealalta si meciul se transforma intr-unul in care intr-o echipa joaca 15 jucatori, si in alta 5. Va dati seama ca meciul e aiureala pura.

Riscul este ca ce am trait noi ca democratie sa vireze catre cosmarul unei dictaturi; o majoritate, o sa discutam cum obtinuta... la capat nu ne pomenim cu o dictatura a majoritatii sau o dictatura majoritara?", s-a intrebat retoric Liiceanu, invitat duminica seara, la Realitatea Tv.

"Nu inseamna ca orice majoritate reprima, insa cand intr-o democratie se joaca in doua tabere in care una ajunge la 80% in Parlament si in loc sa joace pe regulile din Parlament, le rescrie, lucrurile pot sa vireze catre ceva groaznic. Linistea tuturor va fi distrusa", a continuat Liiceanu.

"Un procuror obisnuit sa aresteze intelectuali"

Fara a da nume, Liiceanu a povestit ca, in urma cu cativa ani, un tanar politician a afirmat ca "e procuror, obisnuit sa aresteze intelectuali", chestiune care il inspaimanta.

"Ce ma sperie este abaterea de la regulile statului de drept. In clipa in care tehnicile apartin de ce eu am cunoscut in tineretea mea, rapiditatea cu care tai capul, nu faci comisii de analiza, ca ai senzatia ca optiunea ta politica poate sa cada sub o judecata de infractiune, s-a vorbit drept despre criminalizarea optiunii politice...

Am voie sa aleg pe oricine fara sa-mi fie teama ca cineva ma va aresta. Orice oferta de pe tabla politica este valabila, libera intr-o democratie, cum sa aud ca asa ceva este incriminabil si seamana cu un delict?".

Ponta: Nu am facut niciodata o astfel de afirmatie aberanta

Intr-o replica telefonica, premierul Victor Ponta a subliniat ca el nu a rostit niciodata o astfel de "afirmatie aberanta" ce aminteste de anii '50. "Inteleg ca domnul Liiceanu a spus ca eu as fi amenintat ca sunt procuror si arestez intelectuali. Nu am facut niciodata o astfel de afirmatie aberanta, am respect pentru domnul Liiceanu si toti intelectualii...Un om care ar spune asa ceva s-ar inscrie direct in anii '50", a subliniat Ponta.

Liiceanu a continuat sa explice de ce nu este corecta o astfel de atitudine: "Cand auzi ca va fi judecat cineva pentru ca a adus prejudicii imaginii Romaniei sau felul cum a dus Romania de rapa, aceastea sunt vorbe comuniste. Pai va trebui sa judeci FMI-ul, italienii sa isi judece prim-ministrul care le impune masuri de austeritate facute cu FMI, spaniolii sa-si dea in judecata premierul, Grecia sa-si bage in tribunal Guvernul care le propune o varianta de traversare a unei crize teribile".

"Aceasta febra si isterie ne duc in rapa economic"

Continuandu-si rationamentul, Liiceanu a explicat ca tot ce se intampla de cateva luni in Romania este fara precedent in istoria de dupa '89. "La TVR nu simteai pana acum cateva luni, deschizand ecranul, unde este asezata puterea. In aceste saptamani, presedintele Basescu, suspendat fiind, are sa-si apere cauza, insa nu are patrundere in acest post", a declarat Liiceanu, subliniind ca ar avea aceeasi pozitie daca ar fi vorba despre Ion Iliescu, spre exemplu.

"Daca in locul lui Basescu ar fi Iliescu, as pleda la fel sa i se acorde timp de antena la TVR. Tot ce s-a petrecut de la o vreme incoace seamana cu ce n-a avut corespondent in ultimii 22 de ani".

Mai mult, "de doua luni de zile leul a inregistrat o cadere uluitoare. Intre 2009 si 2012 cursul leului a mers intre 4-4,35 euro, timp de trei ani. De o luna jumate incoace s-a depreciat cu 5%. In acelasi timp, forintul s-a apreciat cu 4%, bursa romana a cazut cu 11%. Inseamna ca febra si isteria care ne-au cuprins - noi traim in alegeri fara intreupere si am avut mereu un fundal de televiziuni care au tinut ...Romania este intr-un soc electric de ani de zile", crede Liiceanu.

"Aceasta febra si isterie ne duc in rapa economic. Eu am nevoie ca tara care vrea sa se aseze intr-o matca de liniste si echilibru, nu dementa galeriilor care se huiduie intre ele... Nu reusim sa punem pe picioare un mecanism al democratiei care sa functioneze impecabil".

In opinia filosofului, "marea problema dupa '90 este coruptia care a ajuns in stadiul ultim - vorba lui Machiavelli in Principele - noi traim in aceasta situatie de 22 de ani. Ati mai vazut tara in care se fac in 20 de ani averi de sute de milioane de euro, de functii guvernamentale in urma carora sa ai venituri de sute de mii de euro?".

Un alt indicator al sanatatii democratiei unei tari este justitia si "nu e stat de drept daca justitia nu functioneaza orb, ea nu stie culoarea partidelor. Cand a inceput sa functioneze, sperietura a fost atat de mare in clasa politica incat a trebuit inabusita".

"Romania in clipa de fata traieste numai pe scena politica"

Liiceanu afirma ca "ce vedem de doua saptamani e aceasta spaima, aduce aminte de tehnici de dictatura pura. In acest referendum, daca ne uitam pana duminica si nu la ce ne asteapta la toamna, economic, coltii accestor lucruri se vor vedea la toamna si la iarna".

Toti indicatorii arata ca "febra organismului numit Romania creste inspaimantator. Nu cred ca dupa locale aveam nevoie de referendum. Vin apoi alegerile din noiembrie, dupa aia prezidentiale. Romania in clipa de fata traieste numai pe scena politica. Noi gafaim cu totii, suntem scosi din minti, nu mai apucam sa muncim! Tara nu e guvernata, e o tara care organizeaza circul politic la nesfarsit!" a avertizat Liiceanu.

Desi nu a dorit sa ofere solutii, Liiceanu a aratat ca poporul roman e perfect responsabil de ce face. "Vor plati cu propria lor calitate a vietii; daca vor vira prost vor iesi din Europa, vor trai nu se stie ce taramuri ale politicii si vor fi sacrificati cei lucizi care se vor intreba de ce au trebuit sa traiasca povara unei majoritati".

Inca o data, Liiceanu avertizeaza ca referendumul este un simptom al unor derapaje profunde, in conditiile in care presedintele interimar si premierul sunt implicati intr-o campanie electorala ce nu-si are rostul.

"Eu nu pot sa devin un agent electoral, asta e treaba fiecaruia. Ceea ce ma sperie este ca in Bucuresti si toata tara vad o propaganda: votati DA, dati-l jos pe cutarica. Unde ajungem? Un referendum nu are in mod normal un prealabil in care sa se faca campanie, ii lasi singuri pe oameni sa judece, e foarte grav ce vad, ca exista mitinguri, ca presedintii interimari si premieri se amesteca in campanii de partid".

#Gabriel Liiceanu referendum Basescu, #Liiceanu dictatura Romania, #Liiceanu Ponta procuror , #referendum demitere