Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Institutiile statului, in balamucul referendumului

Luni, 13 August 2012, ora 07:55
8728 citiri
Invitatii Ziare.com Adriana Saftoiu: Institutiile statului, in balamucul referendumului
Foto: Arhiva

Uselistul se intreaba ce se intampla cu voturile celor 7 milioane si ceva care i-au spus lui Basescu sa plece acasa. Basistul se intreaba ce se intampla cu optiunea celor care, prin neprezentare la urne, au optat pentru ramanerea lui Basescu la Cotroceni.

Practic, conversatia a ajuns in aceasta vara sa aiba o miza clara: sa depistezi, dupa intrebare, cu cine vorbesti, ce categorie ai in fata. Discutia poate sa se incinga, fara ca argumentele sa aiba o pondere prea mare in raport cu ura si dispretul pe care il incearca fiecare.

Daca asculti modul in care se poarta discutia (evit sa folosesc cuvantul dialog, pentru ca nici vorba de asa ceva), nu faci diferenta intre persoane decat dupa numele pe care il huiduie sau il aclama. In rest, basistii si uselistii au aceeasi tonalitate de abordare.

Politicienii se multiplica in fiecare cetatean. Se preiau argumentele taberei preferate, fara nici o judecata proprie. E ca si cum punctajele acelea pe care le trimit departamentele de comunicare catre membrii de partid ar ajunge la fiecare cetatean.

Cei peste 7 milioane care au votat impotriva lui Traian Basescu pot fi frustrate, in cazul in care dorinta le ramane doar o intentie. Ceilalti, care au fugit de urne, precum se indeparteaza dracul de tamaie, vor fi la fel de frustrati, pentru ca, desi au sprijinit nefacerea cvorumului si numaratoarea initiala le dadea dreptate, totusi niste personaje ce au reusit sa se autocompromita vor decide cum se interpreteaza aritmetica referendumului. Ei vor hotari daca unul e mai mare decat doi.

Mai sunt si ceilalti, care au stat acasa pentru ca asta fac, indiferent de alegeri, si care s-au trezit inclusi in categoria basistilor, dar si a mortilor. Cand lor chiar le-a fost si le e totuna.

Discursul celor doua tabere s-a deplasat definitiv de la orice idee de morala, care exista - cum spune Kant - doar atunci cand omul se raporteaza la datorie si la lege.

In prezent, nu poti spune daca 7 milioane inseamna mai mult sau mai putin, pentru ca nu stii ce cifra se afla de partea cealalta. Dar cum afli cifra? De peste 10 zile, ambele tabere explica legile, iar cei care ar fi trebuit sa o faca si sa decida au intrat in vacanta.

Cand si Curtea Constitutionala ajunge sa fie reclamata la Parchet, raspunsul despre institutii consolidate este intrinsec. Indiferent de final, acest referendum va ramane un act politic profund controversat si, indiferent cine pleaca si cine vine, toate persoanele implicate se vor afla pe aceeasi pagina neagra a istoriei Romaniei.

Acest referendum a scos insa la iveala cel mai grav lucru al Romaniei din ultimii 22 de ani. Poate mai mult decat oricand acum s-a dovedit valabila afirmatia ca Ceausescu a murit, dar spiritul acelui regim traieste, regim in care niste persoane erau institutiile care decideau ce e bine si ce e rau.

Suntem aici pentru ca o clasa politica nu a avut ca obiectiv, in acesti ultimi 22 de ani, sa construiasca si sa consolideze institutii care ar fi facut de neimaginat o asemenea situatie. Grija a fost pentru consolidarea propriilor lor interese si ambitii personale, prezentate in campanii drept aspiratii ale cetateanului.

Obiectivul cel mai bine definit era sa plece X, ca sa ne fie bine. Odata raul mic ajuns in locul celui mare, lucrurile au continuat sa se consolideze in acelasi sens. Fiecare a lasat mostenire un sistem functionaresc, care a servit evident si clar partidul si oamenii aflati la putere.

Cei care veneau pe un discurs de opozitie sanctionator fata de acest sistem l-au folosit din momentul in care l-au pipait si au vazut cat de flexibil si eficient este. Unii deja l-au mai probat, asa ca acum doar constata imbunatatirile lasate de predecesori. Asa se perpetueaza minciuna institutiilor consolidate.

Sunt printre cei care, asistand la incalcarile legii in mod constant de PDL in Parlament, as fi putut garanta ca Opozitia de atunci, Puterea de acum, nu ar repeta si relua ceea ce o aducea la exasperare. Gresit! Ba au preluat si au mai adaugat.

A-i baga pe unii la puscarie, dar a-i proteja pe cei din foarte apropierea curtii tale si a te face ca nu intelegi ca unii negociaza in numele tau, ca santajeaza in numele tau, ca la visteria de partid nu ajung doar bani transparenti si regasiti prin declaratii publice, nu reprezinta nicidecum institutii consolidate.

A da indicatii despre cum se citeste legea si cum se aplica nu reprezinta nicidecum un discurs al unui politician care poate garanta ca face diferenta intre persoana lui si functia pe care o detine.

Si in toata aceasta situatie, unii se chinuie sa convinga si sa ne convinga cum consolideaza institutii. Iar cetatenul se lasa convins de tabara lui, care a fost macar un mandat la putere in acesti ultimi ani si e egal responsabila cu tabara cealalta, de faptul ca nu avem institutii, ci niste politicieni.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Saftoiu referendum Basescu, #Saftoiu decizie CCR referendum, #validare referendum demitere presedinte , #referendum demitere