Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: USL si CCR arunca tara in haos

Vineri, 03 August 2012, ora 10:08
6637 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: USL si CCR arunca tara in haos

Iata, se adevereste cel mai rau scenariu cu putinta. USL reuseste sa obtina de la CCR continuarea instabilitatii politice formidabile, care ne afecteaza pe toti, in primul rand economic.

Pretextul este cusut cu ata alba. CCR nu se putea pronunta, vezi Doamne, pe liste electorale nesigure, incerte.

Dar in ziua de 1 august nu exista decat o singura raportare oficiala, de la institutia care se ocupa cu evidenta populatiei, MAI, anume 18,2 milioane alegatori. De ce a asteptat CCR ziua de 2 august, cand a primit o a doua hartie, de la aceeasi institutie, care o punea sub semnul indoielii pe prima? Ca doar nu suntem tampiti cu totii.

Pe urma, listele electorale sunt intr-o dinamica continua. Mereu mor oameni, altii fac 18 ani, unii renunta la cetatenie, nu exista un moment static al acestor liste. De aceea si spune legea ca se actualizeaza odata pe an, pana la 31 martie, dupa care raman batute in cuie timp de un an.

Asa ca motivul invocat de CCR nu se sustine, e aberanta cererea sa reconstituie cineva listele electorale fix din 29 iulie. Cum se poate face asa ceva? Si atunci, ce sa fi fost la mijloc?

Presiunea enorma a politicului, santajul, amenintarea intereselor si lasitatea judecatorilor de la CCR. Care au salarii uriase, nu le pasa de prabusirea nivelului de trai al cetatenilor.

USL a facut o greseala enorma, fara sa castige nimic in schimb. Amanarea deznodamantului, intr-un fel sau in altul, adanceste si mai mult criza politica, cu consecinte economice dramatice, unele remarcate si de Mugur Isarescu la conferinta de presa de joi:

- Se prabuseste in continuare cursul de schimb

- Vor continua iesirile de capital din tara

- Investitorii isi amana planurile de investitii pana la limpezirea situatiei politice

- Detinatorii de titluri de stat le vand in panica

- Costurile imprumuturile necesare Romaniei, CDS-ul, urca rapid

- Alti investitori isi fac planuri sa plece din Romania

Si toate acestea pentru satisfacerea ambitiilor politice ale unor aventurieri, pe spinarea poporului care sufera toate aceste consecinte.

Colac peste pupaza, surse europene citate de publicatiile germane Die Welt si Die Zeit afirma ca dreptul de vot al Romaniei ar putea fi suspendat, daca actuala situatie se inrautateste.

UE isi pierde rabdarea cu cei doi aventurieri, in contextul in care oricum se asteapta decizii economice cruciale, eventual iesirea Greciei din zona euro, si numai de derapaje de la democratie, pe plaiurile mioritice, nu avea nevoie Bruxelles-ul.

Acest lucru inseamna neparticiparea Romaniei la proiectarea viitorului exercitiu financiar european, 2014-20120, la apararea intereselor tarii cand va fi vorba de prioritizarea proiectelor europene, in special cele de infrastructura.

O continuare a guvernarii in aceste conditii e o prostie, cu tapul ispasitor de serviciu, Traian Basescu, iesit din joc, cu prabusirea resurselor financiare ale tarii, cresterea costurilor pentru imprumuturi, seceta prelungita, de unde sa satisfaca USL asteptarile imense a celor 7,4 milioane de votanti, plus a celorlalti, ca nu poate face deosbire intre ei?

USL a intrat, dintr-o gafa incredibila la atatia oameni care se pretind politicieni cu experienta, intr-o capcana din care nu mai poate iesi.

Si-a pus toata Europa in cap, si-a redus dramatic sursele de finantare externe, n-ar fi exclus ca FMI sa plece peste cateva zile cu concluzii proaste la situatia politica existenta. I-a mai spus odata lui Victor Ponta: "enough, Mr. President"!

Exista banuiala ca si resursele energetice, gazele de sist si altele, reprezinta o miza enorma intre Moscova si America, iar la mijloc au cazut imberbii Ponta si Antonescu.

O alta miza este schimbarea procurorilor sefi de la Parchetele importante, sefii serviciilor secrete, care a si inceput cu cele militare, probabil schimbarea sefilor din justitie, pentru a indeplini directiva zero: "nu vom avea puterea deplina, pana nu luam si justitia".

Elita intelectuala si presa neaservita nu-i va ierta in continuare. Vor fi sub un bombardament permanent, pe masura ce situatia economica a tarii se va inrautati.

In concluzie, perspectivele date de ingenuncherea CCR de catre USL sunt sumbre. Singura parte buna este ca pana in noiembrie actuala putere se va decredibiliza in ochii cetatenilor, prin neputinta de a le aduce bunastarea promisa, prin haosul si nesiguranta instalate, incat pierderea alegerilor parlamentare va fi o pedeapsa prea mica pentru cat rau fac tarii.

Sigur, daca se constata elemente de responsabilitate penala sau civila, va exista timp suficient pentru a da socoteala si in acest sens.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#CCR decizie referendum Traian Basescu, #USL referendum Traian Basescu, #referendum demisie Traian Basescu , #referendum demitere