Iulian Chifu: Avocati obisnuiti sa distruga cazuri au incercat sa distruga institutii

Duminica, 12 August 2012, ora 18:12
10883 citiri
Iulian Chifu: Avocati obisnuiti sa distruga cazuri au incercat sa distruga institutii
Foto: Bursa

Romania a ajuns in situatia actuala prin intoleranta si abuz, iar avocati obisnuiti sa distruga cazuri construite impotriva propriilor clienti au incercat sa se foloseasca de abilitatile lor pentru a distruge institutii fundamentale ale Romaniei, a declarat Iulian Chifu pentru Ziare.com.

Invitat sa explice cum s-a ajuns la aceasta stare de maxima tensiune si conflict, conf.dr. Iulian Chifu, fost director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor pana la numirea sa in functia de consilier prezidential de catre Traian Basescu, a punctat cateva dintre cauzele principale.

"S-a ajuns aici prin intoleranta, prin abuz, prin radicalism, prin refuzul unei realitati, respectiv a situatiei de coabitare cu presedintele ales pana in 2014. S-a ajuns prin ilegalitate, pentru ca, iata, vedem din ce in ce mai mult ca se utilizeaza toate mijloacele, indiferent ca sunt legale, ilegale, legitime, ilegitime, pentru a inlatura din functie un presedinte ales pana in 2014", a explicat acesta.

Iulian Chifu apreciaza ca USL dovedeste "inapetenta" in a merge pe variantele posibile de coabitare si de reconciliere cu Traian Basescu.

"Desi am vazut la primul ministru ca si-a introdus in vocabularul iesirilor publice aceste cuvinte, probabil ca nu intelege substanta si continutul din asemenea concepte", a mai adaugat acesta.

Independenta justititei si securitatea Romaniei vor supravietui

Intrebat daca s-a ajuns la momentul politic actual profitandu-se de unele lacune legislative sau prin fortarea legilor, Iulian Chifu a raspuns ca a fost intr-adevar vorba despre varianta a doua, dupa cum se poate vedea usor.

"Avocati obisnuiti sa distruga cazuri impotriva propriilor clienti au incercat, cu aceste abilitati, sa distruga institutii ale Romaniei.

Eu personal pun pariu ca exista un numar de institutii care au fost foarte solid construite si care vor reusi, evident, cu sprijinul pe care l-am vazut din partea organismelor internationale, sa supravietuiasca acestui tumult si sa isi faca treaba. In masura in care independenta justitiei si securitatea Romaniei sunt asigurate, de aici incolo, pe aceste baze, se poate construi.

Se pot reconstrui si elementele institutionale, si elementele de credibilitate, si elementele de imagine ale Romaniei, de catre toate fortele politice ce urmeaza a fi implicate", ne-a mai declarat Iulian Chifu, precizand ca se refera atat la guvernul USL, cat si la presedintele ales, Traian Basescu, care a trecut printr-un referendum ce nu a fost validat.

Exista o masa critica in toate partidele

Iulian Chifu crede ca, dupa decizia Curtii Constitutionale, lucrurile nu vor putea evolua decat "intr-un sigur fel".

"Vom avea probabil o validare din punct de vedere juridic a revenirii la Cotroceni, normal, dupa referendum.

Pe de alta parte vom afla ca toti cei care au mizat cu risc mare -inclusiv cu riscul propriei lor verticalitati, probitati- pe fortarea cu orice pret a unei solutii care sa insemne eliminarea unui actor politic ales de pe scena, fireste ca toti acestia, care au incalcat legea, vor trebui sa raspunda in fata legii, cum e normal", precizand ca se refera la toti cei care in aceasta perioada "au atacat, au limitat atributii si au zgaltait institutii fundamentale ale statului".

Cat despre cei care vor reconfigura scena politia romaneasca, Iulian Chifu a precizat: "In momentul in care acest episod va fi depasit si lucrurile clarificate, eu cred ca exista o masa critica in toate partidele, o masa critica de oameni seriosi, echilibrati, care sa treaca la reconstructia politica a Romaniei, la reconstructia increderii, credibilitatii".

Citește și:
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Firea vrea să ofere tichete cadou de Ziua Bărbatului: ”Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor”
Gabriela Firea, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat luni, 20 martie, că a inițiat un proiect prin care propune introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia...
#Iulian Chifu referendum Basescu, #Chifu avocati demitere Basescu, #Chifu suspendare Basescu , #referendum demitere