Judecator CCR despre referendum: Este valabil daca voteaza majoritatea celor cu drept de vot

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 17:17
13173 citiri
Judecator CCR despre referendum: Este valabil daca voteaza majoritatea celor cu drept de vot

Guvernul Ponta a modificat legea referendumului astfel incat presedintele sa poata fi demis cu 50% plus unu din numarul voturilor exprimate, fata de varianta valabila anterior, cand presedintele putea fi suspendat cu 50% plus unu din numarul total al celor cu drept de vot la momentul realizarii referendumului.

Un judecator al CCR sustine insa ca pentru a fi valabil, la referendum trebuie sa se prezinte in continuare majoritatea romanilor cu drept de vot.

Conditiile reglementate de Guvernul Ponta pentru demitere reprezinta o revenire la legea din 2007, asupra careia s-a pronuntat atunci CCR, opinia majoritara fiind ca pentru referendumul de demitere nu mai exista o conditie de valabilitate, opinie concurenta facand doar judecatorul Kozsokar Gabor.

Principala modificarea adusa de Guvern legii referendumului reprezinta reintroducerea unei prevederi care a fost adoptata de Parlament in 2007 si asupra careia Curtea Constitutionala, in majoritatea ei, s-a pronuntat la acel moment ca fiind conforma cu legea fundamentala.

Potrivit legii referendumului, articolul 5, alineatul 2, "Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale".

In 2007, la fel ca si in OUG a Guvernului Ponta, acestei prevederi i s-a adaugat si cea a articolului 10, care spune ca "Prin derogare de la art. 5, al. 2, demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate al cetatenilor care au participat la referendum".

Aceasta modificare a fost interpretata de majoritatea judecatorilor CCR in sensul ca "in conditiile noii reglementari privitoare la demiterea Presedintelui Romaniei, valabilitatea referendumului nu mai este conditionata de participarea majoritatii persoanelor inscrise pe listele electorale".

Nu este exclusa conditia de valabilitate

Un singur judecator al CCR, Kozsokar Gabor, a considerat, in 2007,ca existenta celor doua articole, simultan, nu exclude conditia de valabilitate inclusiv pentru referendumul de demitere. Astfel, chiar daca demiterea se aproba prin majoritatea celor care au participat la vot, totusi referendumul trebuie sa fie si valabil, adica sa se prezinte majoritatea celor inscrisi in liste.

In opinia concurenta deciziei CCR din mai 2007, Kozsokar Gabor sustinea ca, prin introducerea articolului 10 referitorla demitere,"nu rezulta ca referendumul ar putea fi considerat ca fiind valabil fara nici o conditie legata de numarul cetatenilor cu drept de vot participanti la acesta".

"In textul modificat al art.10 din Legea nr.3/2000 se face precizarea ca "prin derogare de la art.5 alin.(2)". Consideram ca aceasta precizare este inutila si ineficienta, intrucat, in realitate, noul text de lege nu contine nici o derogare, art.5 alin.(2) si art.10 reglementand chestiuni diferite. Art.5 alin.(2) stabileste conditia de valabilitate a oricarui referendum, respectiv ca la acesta sa participe "cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale".

Noul text al art.10 nu contine nici o dispozitie cu privire la conditiile de valabilitate, in mod special, ale referendumului organizat pentru demiterea Presedintelui Romaniei, ci vizeaza doar rezultatul referendumului precizand ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat le referendum."

Din coroborarea acestor reglementari legale rezulta ca Presedintele Romaniei poate fi declarat demis numai in urma unui referendum valabil in sensul dispozitiilor art.5 alin.(2) si in cadrul caruia majoritatea voturilor valabil exprimate de participanti sunt pentru aprobarea demiterii, in sensul art.10. Aceleasi conditii de valabilitate si aceeasi majoritate de voturi sunt cerute si pentru rezultatul favorabil al referendumului organizat pentru aprobarea legii de revizuire a Constitutiei ori pentru exprimarea vointei poporului cu privire la probleme de interes national", a considerat judecatorul CCR.

"Includerea in textul art.10 a sintagmei "prin derogarea de la art.5 alin.(2)", inutila si fara nici un efect juridic, nu face ca textul respectiv sa fie contrar vreunei prevederi constitutionale. Posibilitatea demiterii Presedintelui Romaniei prin votul majoritatii cetatenilor participanti la referendum, indiferent cat de infima ar fi aceasta participare, ar insemna o grava nesocotire a vointei cetatenilor prin al caror vot a fost ales presedintele", se arata in opinia separata a judecatorului CCR.

Citeste si:
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...