Le Figaro: Traian Basescu ramane la carma

Miercuri, 22 August 2012, ora 16:52
5142 citiri
Le Figaro: Traian Basescu ramane la carma
Foto: Reuters

Presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, a castigat marti batalia politica deschisa in urma cu trei luni de coalitia de centru-stanga, USL, aflata la putere, scrie presa franceza.

In ciuda tuturor eforturilor premierului Victor Ponta si ale aliatului sau liberal, Crin Antonescu, Curtea Constitutionala a confirmat marti invalidarea referendumului, din lipsa de cvorum.

Nedovedind calitatile unor jucatori de anvergura, Victor Ponta si Crin Antonescu au contestat valabilitatea listelor electorale. Ei au sustinut ca, tinandu-se cont de cei decedati, de cetatenii cu carti de identitate expirate si de romanii ce traiesc in strainatate - adica in total 3,5 milioane de persoane - cvorumul a fost atins, scrie Le Figaro.

Manevra ar fi meritat efortul, daca ministrul de Interne de atunci, Ioan Rus, ce s-a ocupat de organizarea scrutinului, nu ar fi sustinut contrariul, inainte de a demisiona la inceputul lui august, argumentand multiple presiuni pentru "a curata listele".

De fapt, adjunctul sau, seful Adminstratiei, este pus sub invinuire pentru "abuz in serviciu". Parchetul General il acuza ca ar fi transmis Curtii Constitutionale, care de altfel nu a solicitat nimic, o nota punand in discutie corectitudinea listelor.

Din nefericire pentru Guvern, au fost demarate alte anchete impotriva unor "baroni" USL, suspectati de abuz in functie, prin influentarea cetatenilor sa voteze. Printre ei, Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apararii, invinuit pentru "trafic de influenta si luare de mita".

Ce semnifica aceasta coabitare furtunoasa?

Membra UE din 2007, Romania se zbate sa integreze in totalitate valorile unui stat de drept. Traian Basescu, datorita puternicei sale personalitati, nu este scutit de implicare in instabilitatea politica ce predomina de mai multi ani la Bucuresti, scrie Le Figaro.

Dar, principala sa vina, in ochii adversarilor politici, este de a fi admis o cleptocratie imbogatita in conditii oculte, in timpul tranzitiei catre o economie de piata.

Sub conducerea sa (si mai ales ca urmare a directivelor UE), justitia si-a castigat adevarata independenta, fapt ce i-a permis sa lupte impotriva coruptiei si sa puna capat "culturii" impunitatii, mai scriu jurnalistii francezi.

Punere in garda

Bruxelles-ul, Washingtonul si FMI au jucat un rol cheie in deznodamantul crizei politice din Romania. Reamintim ca avertizarile au venit din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si ale reprezentantului Guvernului SUA, Philip Gordon.

In fine, FMI subliniaza ca, in afara de problemele zonei euro, criza politica era de natura sa descurajeze investitorii.

Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. In apropierea alegerilor parlamentare din toamna acestui an, nimic nu anunta totusi ca arma razboiului va fi ingropata. Victor Ponta a promis sa respecte verdictul Curtii, dar l-a calificat "ilegal", in vreme ce Crin Antonescu a indemnat romanii sa "lupte in continuare", arata jurnalistii francezi.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#demitere Basescu presa internationala, #decizie CCR presa straina, #Basescu le Figaro , #referendum demitere