Miza demiterii lui Traian Basescu si refacerea Aliantei D.A. (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 08 Iulie 2012, ora 13:04
12165 citiri
Miza demiterii lui Traian Basescu si refacerea Aliantei D.A. (Opinii)
Foto: jurnalul.ro

Pe data de 29 iulie, intreaga scena politica romaneasca va fi resetata, indiferent de rezultatul referendumului.

Sa luam varianta cea mai putin probabila, dar si cea mai spectaculoasa - cazul in care Traian Basescu nu va fi demis de popor, ci va fi reconfirmat in functie. Cum nu poti fi sigur niciodata de rezultatul unui vot care il are in joc pe Traian Basescu, nu ar trebui sa socheze pe nimeni daca, in ciuda sanselor foarte slabe, presedintele va fi primi din nou votul de incredere al romanilor.

In cazul in care presedintele revine la Cotroceni dupa data de 29 iulie, scena politica va inregistra o unda de soc cum nu a mai primit pana acum. Poate tocmai din cauza sanselor foarte mici, pe care spun majoritatea analistilor ca le-ar avea, revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni va remodela realitatea politica. Primele consecinte: Crin Antonescu pleaca acasa definitiv. Il va urma Victor Ponta, mai devreme sau mai tarziu. Va fi doar o chestiune de timp pana cand premierul va demisiona.

Iar daca Victor Ponta se va incapatana sa mearga mai departe, pana la alegeri, sa spunem, unda de soc profunda produsa de surpriza revenirii lui Traian Basescu, coroborata cu iesirea din scena a lui Crin Antonescu, va conduce inevitabil la destramarea Uniunii Social Liberale, din nou - mai devreme sau mai tarziu.

De aici incolo e suficient sa ne lasam imaginatia libera ca sa avem o idee despre ce ar putea urma. Fara Crin Antonescu la conducerea PNL, cu un Victor Ponta total compromis, zilele USL vor fi numarate la propriu.

E atat de previzibila ruptura incat in disperare de cauza PSD e posibil sa il tina pe Ponta la Guvern pana la alegeri. Unda de soc insa va fi profunda. Reconfirmarea presedintelui plus compromiterea totala a lui Victor Ponta in urma afacerii cu plagiatul vor eroda zi de zi Uniunea.

In PNL vor aparea presiuni uriase, iar liberalii vor avea in fata mai multe optiuni decat oricand. Fie se vor desprinde de PSD si isi vor juca sansa independent in alegeri, fie vor reface, intr-un fel sau altul, fosta Alianta D.A. In cel mai rau caz, vor incepe din nou migratiile. De data aceasta in sens invers. Dinspre PNL spre PDL sau ce-o mai fi, inclusiv ONG-ul lui MRU.

Sa vizualizam putin - PNL si USL insasi fara Crin Antonescu sunt mai nimic. E atat de previzibila destramarea Uniunii ca nici macar nu va trebui accelerata, procesul se va inflama de la sine. Insa toate acestea se vor petrece doar in eventualitatea in care Traian Basescu va fi reconfirmat in functie. Poate pentru a ridica miza pana in aceste zone, Crin Antonescu a facut anuntul pe care l-a facut in Parlament. Cine va simti tentatia milei pentru Traian Basescu sa arunce o privire in viitor. Va gasi scenariul de mai sus. Abia atunci va putea cantari corect alegerea pe care o are de facut pe 29.

In celalalt caz, al demiterii lui Traian Basescu - ipoteza tot mai probabila, daca e sa luam in calcul si proaspetele rezultate ale sondajului de opinie IMAS - schimbarile care vor urma dupa inlaturarea presedintelui vor fi la fel de profunde. In calea USL nu va mai sta absolut nimic. Castigarea alegerilor din toamna, indiferent de ce lege a votului va fi fi adoptata pana atunci, va fi doar o chestiune de scor, iar Victor Ponta va reusi, probabil, sa isi spele cea mai grava acuzatie din cate i-au fost aduse - plagiatul.

Iar de modul in care Victor Ponta isi va "aranja" plagiatul si titlul de doctor, de felul in care va gasi de cuviinta sa isi armonizeze morala cu politica va tine si drumul pe care va aseza noua guvernare. Una care nu va avea nicio piedica sa faca absolut orice isi doreste pentru urmatoarea perioada de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#suspendare Traian Basescu presedinte, #alianta dreptate adevar, #sondaj referendum suspendare , #referendum demitere