"Paiata" de la Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 12:50
4275 citiri
"Paiata" de la Cotroceni (Opinii)

Publicarea cifrelor recensamantului din octombrie 2011 a scos din adormire scandalul din jurul suspendarii lui Traian Basescu din vara lui 2012. Potrivit datelor facute publice de INS, populatia stabila era de 20.121.641 de persoane. Dintre acestia, in varsta de 18 ani si peste sunt 16.269.839.

De la aceste date s-a reaprins flacara demiterii presedintelui, pentru ca aproape toata atentia a ramas intepenita pe ultima cifra, de unde fiecare a inteles ce a dorit - majoritatea ca referendumul de demitere a fost valid intrucat, potrivit noilor informatii, a existat cvorum.

Premierul Victor Ponta a fost primul care a spus ca Traian Basescu trebuia demis, pentru ca "am fost peste 50% in 29 iulie care am dat 'lovitura de stat'". Presedintele i-a transmis ca a ramas "acelasi om lipsit de responsabilitate in ce spune". Si, intr-adevar, Ponta a vorbit cu responsabilitatea unui amator, nu a unui premier care stie prea bine ca alegerile si referendumurile nu se organizeaza dupa datele furnizate de INS, ci pe baza listelor electorale intocmite si actualizate de primarii in baza datelor de la Evidenta Populatiei.

A fost inceputul unei zile care s-a terminat cu semnatarii acordului de coabitare dandu-si lovituri sub centura ca in vremurile bune, cand "plagiatorul" era "copilotul", pe care presedintele se jura ca nu il va desemna premier niciodata in timpul mandatului sau.

Si pentru ca atentia publica a fost trezita si aruncata in mijlocul evenimentelor din vara anului trecut, circul declaratiilor trebuia dus pana la capat.

Traian Basescu a reluat tema raspunderii in instanta pentru organizarea puciului de vara trecuta, "altfel vom trai cu ideea ca politicienii nu platesc nici cand prin actiunile lor isi discrediteaza tara. Desi corect ar fi ca cineva sa plateasca in fata instantei pentru deciziile politice si pentru actele normative, care au blocat statul". O idee corecta, dar de care acelasi presedinte s-a mai folosit si in timpul suspendarii sale de la Cotroceni, in 2012, cand il ameninta pe Crin Antonescu - "paiata de la Cotroceni" - cu inchisoarea pentru ca "a incercat destructurarea structurilor de securitate a statului roman".

Cuvintele apartin insa celui care l-a desemnat de doua ori premier pe "plagiatorul" si "copilotul" care facea precum "maimutica" si cu care a semnat mai apoi o foaie de hartie numita acord de coabitare. Este acelasi presedinte care se intelegea cu premierul peste capul Justitiei pentru a nominaliza procurorii sefi, in mare dupa principiul - "unul mie, altul tie".

Traian Basescu vrea ca vinovatii pentru organizarea "loviturii" sa plateasca, desi a facut tot ce i-a stat in putinta sa imparta frateste cu ei puterea si sa negocieze om cu om schimbarile si preluarile posturilor cheie.

In comparatie cu raspunsul palid al lui Ponta, reactia lui Basescu exprima dorinta de a reintra in joc si, poate, un ultim mesaj de incurajare si mobilizare inainte de declansarea campaniei pentru europarlamentare.

Este gestul unui politician care nu mai are nimic de pierdut, dar poate sa recastige mult din ce a detinut candva.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#recensamant referendum demitere Basescu , #referendum demitere
Comentarii
Poza janvaljean
janvaljean
rank 5
Titlul corect al articolului nu este ,,Paiata de la Cotroceni'' ci..