Petre Iancu: Ingrijorarea lui Merkel nu se bazeaza pe dezinformare - Tv Ziare.com si DW

Marti, 10 Iulie 2012, ora 17:24
3961 citiri
Petre Iancu: Ingrijorarea lui Merkel nu se bazeaza pe dezinformare - Tv Ziare.com si DW

Criticile cancelarului german, Angela Merkel, la adresa derapajelor democratice din Romania, nu sunt bazate pe dezinformare, asa cum incearca sa acrediteze unii reprezentanti USL, crede Petre Iancu, jurnalist Deutsche Welle.

Intr-o emisiune realizata de TV Ziare.com in parteneriat cu Deutsche Welle, Petre Iancu a afirmat ca amploarea criticilor la adresa derapajului democratic din Romania a atins un punct critic luni, dupa ce si-a exprimat Angela Merkel ingrijorarea, dar si o serie de alti responsabili europeni, de toate orientarile politice.

"Unul din motivele ingrijorarii majoritatii cancelariilor occidentale a fost tratamentul aplicat de noua Putere institutiilor statului roman, modul in care se fac si desfac conduceri, se decapiteaza institutii, se indeparteaza persoane competente - cum ar fi la conducerea Arhivelor Nationale, ca sa nu mai vorbim de ICR", a explicat jurnalistul.

Acesta a continuat: "Faptul ca s-a facut uz de decizia arbitrara, institutiile au fost supuse unor presiuni enorme, au declansat nu numai ingrijorarea Angelei Merkel, ci si ingrijorarea sefului social-democrat din Bundestag... chiar si ingrijorarea unor partide de stanga - partidul ecologist din Parlamentul European".

"La Bucuresti s-a pornit un razboi impotriva institutiilor statului roman, fundamentale pentru calitatea democratiei romanesti si calitatea de stat de drept. Chiar daca mai nou Puterea a salutat decizia CCR, validarea suspendarii lui Basescu, acest lucru nu face decat sa ne mire, aceeasi Putere a criticat masiv CCR cu o saptamana inainte", a atras atentia jurnalistul, aratand ca tocmai acest comportament a atras critici pe plan international.

"Modul as spune prea putin politicos, ca sa ma exprim la randul meu politicos, exista termeni mult mai duri care s-ar putea utiliza, al felului in care (premierul Victor Ponta - n. red.) a raspuns la ingrijorarile legitime ale Angelei Merkel, ingrijiorare care nu este doar a ei, si a CE, si a SUA... sa nu se creada la Bucuresti ca aceste ingrijorari s-ar baza pe dezinformare asa cum sustin adepti USL", avertizeaza Petre Iancu.

Acesta subliniaza: "a spune ca Romania nu e o colonie a Germaniei este cel putin o mostra de mare reavointa, in fond nu sunt doar crestin-democratii cei care critica nu Romania si puterea USL, ci modul in care a actionat aceasta Putere. Nu atat culoarea politica a Guvernului Ponta, diferita de culoarea Executivului de la Berlin, ci calitatea statului de drept de la Bucuresti" a fost criticata de toti acesti actori internationali.

In plus, "UE are un interes legitim ca tarile care fac parte din ea sa respecte valorile fundamentale ale Europei".

Altfel spus, "problema romanilor nu e Traian Basescu, nu e Victor Ponta sau Crin Antonescu, e democratia, statul de drept, respectul fata de principiile statului de drept si instititutiilor statului, daca se vrea o democratie autentica". "Merkel nu voteaza, vor vota romanii si de ei depinde ca derapajele care s-au petrecut in ultimele saptamani la Bucuresti" sa nu se mai repete.

Asta, pentru ca atunci "cand se schimba natura unui stat, cand se modifica natura acestuia, din republica semiprezidentiala in una parlamentara, unii ar spune dictatura parlamentara, prin intermediul unor actiuni asupra celorlalte puteri, cand se ignora separatia puterilor in stat, incluzand si presa, atunci intr-adevar avem de-a face cu o lovitura de stat...

Imi amintesc de epocile partidului stat in care Ion Iliescu sau Adrian Nastase aveau mari dificultati sa acepte regulile jocului democratic".

E drept, Berlinul si ziarele germane nu l-au scutit de critici nici pe Traian Basescu, "dar nu el este o problema, el este vazut, datorita actiunilor intempestive ale USL, drept un garant al independentei justitiei in Romania".

Petre Iancu a tinut sa aminteasca faptul ca tocmai condamnarea lui Adrian Nastase, care a "dovedit clar ca in Romania justitia isi face treaba", "aceasta condamnare a declansat actiunile furibunde ale USL", desi "coruptia lui Adrian Nastase a constituit o mare bataie de joc pentru romani pentru ca s-a vazut ani la rand ca nu putea fi judecat si condamnat".

"Trebuie sa i se multumeasca lui Basescu pentru sustinerea programului de austeritate a fostului Guvern Boc, a evitat o criza de proportiile celei grecesti", a mai spus jurnalistul, care si-a exprimat speranta ca "cele petrecute sa fie spre binele democratiei romanesti, poporul roman a facut enorme progrese in 22 de ani, am toata increderea ca romanii vor sti sa voteze la 29 iulie si nu e cazul sa ne facem prea mari griji".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
#Traian Basescu Angela Merkel critica USL, #Angela Merkel critica USL, #guvern Ponta critica Merkel , #referendum demitere