Presa externa: Decizia CCR, un test pentru tanara democratie din Romania

Vineri, 03 August 2012, ora 11:47
5388 citiri
Presa externa: Decizia CCR, un test pentru tanara democratie din Romania

Poate ca electorii romani au reusit in incercarea de a-si inlaturara presedintele, pana la urma, insa Curtea Constitutionala a Romaniei a transmis, joi, ca nu poate sa legalizeze rezultatele referendumului de duminica, scrie presa internationala.

CCR a decis sa nu legalizeze votul de inlaturare a presedintelui suspendat al Romaniei, referendum care initial fusese declarat esuat din cauza lipsei de prezenta la vot, cu toate ca majoritatea covarsitoare a electorilor a votat pentru demiterea lui Traian Basescu, noteaza The New York Times.

Curtea Constitutionala a precizat ca a primit date contradictorii de la diferite agentii, referitoare la numarul de electori eligibili si ca 12 septembrie este termenul la care trebuie rezolvata aceasta problema.

Soarta lui Traian Basescu fiind din nou in dubiu, analistii cred ca decizia CCR a intensificat batalia dintre acesta si Victor Ponta, care i-a cerut lui Basescu sa demisioneze, in ciuda prezentei scazute la vot.

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Euronews noteaza ca CCR a amanat decizia privind rezultatul referendumului din Romania si ca cearta pe marginea acestui subiect va continua pentru inca o luna.

Membrii guvernarii de stanga, care a lansat procesul de suspendare impotriva lui Traian Basescu refuza sa accepte rezultatul referendumului, mai transmite sursa citata. Adversarii presedintelui suspendat vor acum ca CCR sa foloseasca date diferite ale populatiei, in speranta ca astfel va creste procentul de participare la vot si ca se va intoarce rezultatul in favoarea lor.

Si The Washington Post scrie, citand agentia Associated Press, ca CCR amana pana in luna septembrie decizia de validare a referendumului, prelungind criza politica din Romania.

Presa externa: CCR prelungeste criza politica din Romania

Guvernul condus de premierul Victor Ponta sugereaza ca pragul de 50 la suta necesar validarii referendumului s-ar fi atins si ca numarul de alegatori este de fapt mult mai mic decat arata statisticile oficiale, citand date preliminare ale referendumului din 2011, care arata ca populatia tarii s-a micsorat, de la 22 de milioane de locuitori, la 19 milioane, in ultimul deceniu si, prin urmare, ar fi fost atins pragul de 50 la suta.

Traian Basescu, numit un personaj carismatic si cateodata adept al confruntarilor, si-a vazut "averea politica" in declin, dupa ce dusmanul sau politic, Victor Ponta, a devenit prim-ministru pe 7 mai si apoi a fortat suspendarea sa.

Totodata, The Wall Street Journal scrie ca CCR a prelungit criza politica, acesta fiind un test pentru tanara democratie a natiunii din fostul bloc sovietic.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...