Presa internationala, inainte de referendum: Romania cunoaste o deviere spre autoritarism

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 15:15
8997 citiri
Presa internationala, inainte de referendum: Romania cunoaste o deviere spre autoritarism
Foto: USA Today

Cu doua zile inainte de referendumul privind demiterea lui Traian Basescu, presa externa devine din nou foarte interesata de situatia din Romania.

O analiza publicata de cotidianul american USA Today arata ca Romania cunoaste un regres in privinta democratiei si statului de drept.

"N-am crezut niciodata ca voi simti o asemenea revolta, astfel incat sa ies in strada. Dar ei au dispretuit justitia, au ignorat legile. Iar totul se intampla foarte repede", este declaratia unei tinere, Florina Claudia Tudica, care prostesteaza in fata Guvernului si cu care cotidianul american isi incepe articolul despe Romania.

"Dupa ani de reforme democratice, Romania pare sa devieze spre autoritarism, asa cum se intampla si in alte cateva tari din Europa de Est. (...) Europa asteapta sa vada ce se va intampla duminica, 29 iulie, atunci cand romanii vor vota intr-un referendum national privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, ultimul demers din seria luptei pentru putere din partea unor formatiuni politice despre care criticii spun ca au putina loialitate fata de democratie.

Criza politica din Romania ar putea anula ani de progres democratic, iar analistii spun ca Occidentul trebuie sa actioneze cu fermitate pentru a stopa acest derapaj", continua USA Today.

Cotidianul citeaza apoi opinia unor experti, care constata cat de instabila este democratia in Romania.

"Exista o fragilitate extraordinara a institutiilor democratice in Romania si in unele locuri din Europa Centrala. In pofida faptului ca au parcurs un foarte, foarte lung drum in ultimii 20 de ani, asistam la un regres in democratie si statul de drept", spune Heather Conley, director al Programului Europa din cadrul Centrului de Studii Strategice si Internationale din Washington.

Doar o lupta pentru putere, nu o incercare de a rasturna democratia

USA Today face un scurt istoric al evolutiei Romaniei in ultimii 20 de ani, in care "a trebuit sa infrunte o coruptie endemica, sa se ocupe de o economie distrusa si sa consfinteasca respectul fata de drepturile omului. Astazi, acolo unde rafturile goale din magazine si intreruperea curentului electric au marcat odata capitala tarii, magazine de designeri si cafenele la moda coexista cu arhitectura-mamut in stil comunist. Romania si-a liberalizat pietele si a introdus presa si alegerile libere".

Cu toate acestea, "traditia de lupta pentru putere care dateaza de secole aici" nu a fost invinsa.

"La inceputul acestei luni, premierul de stanga Victor Ponta a reusit indepartarea ambilor presedinti ai camerelor Parlamentului si inlocuirea lor cu aliati. Parlamentul l-a suspendat pe Traian Basescu si a limitat drastic puterea Curtii Constitutionale", noteaza publicatia.

USA Today nu uita sa mentioneze nici protestele de strada, nici reactia oficialilor europeni. Este mentionata si o opinie a unui politolog de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi, care considera ca reactiile sunt exagerate, fiind vorba doar de o lupta pentru putere, iar nu o incercare de a rasturna democratia.

Cu toate acestea, mai scrie cotidianul american, unii spun ca referendumul va decide nu doar soarta lui Traian Bassescu, ci si daca tara ramane credincioasa valorilor democratice.

Washington Post: Criza politica din Romania atrage atentia asupra democratiilor subrede din Europa de Est

Cea mai influenta politic publicatie americana, Washington Post, constata ca "batalia politica murdara de la Bucuresti ridica intrebari despre domnia legii in Romania". Aceasta vine in contextul in care probleme similare se inregistreaza si in Ungaria, Bulgaria si Serbia.

"Criza politica din Romania a lasat urme adanci asupra credibilitatii Romaniei, Statele Unite si Uniunea Europeana manifestand dubii fata de cum guvernul de stanga respecta independenta justitiei", scrie Washington Post.

"Basescu, care a depasit usor referendumul din 2007 privind demiterea sa, trebuie acum sa faca fata celei mai dure lupte din viata sa, in conditiile in care cel mai puternic atu al sau, popularitatea, a disparut", mai scriu jurnalistii americani.

AFP: Romania, o tanara democratie europeana suferinda

Conform Mediafax, Agentia France Presse publica o analiza semnata de Isabelle Wesselingh, in care Romania este descrisa ca o "democratie suferinda".

"Intre cauzele bolii se afla partidele politice clientelare care reprezinta mai degraba grupuri de interese economice decat o ideologie si al caror scop este sa detina toate fraiele puterii, nu sa apere interesul public", apreciaza Mircea Kivu, citat de agentia franceza.

Tot intre cauze se afla o societate civila uneori instrumentalizata, alteori incapabila sa se mobilizeze pentru a cere mai mult respect fata de democratie, este de parere Jean-Michel de Waele, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles.

In tabloul nu intotdeauna imbucurator al democratiei romane, justitia este o sursa de speranta, apreciaza experti citati de AFP, iar pentru viitor supravegherea Uniunii Europene va fi cruciala, subliniaza ei.

De asemnea, despre referendum si viitorul democratiei Romania mai scriu Le Monde, Financial Times, The Guardian si multe alte publicatii din lume, care preiau materiale realizate de agentiile France Presse si Reuters.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#USA Today referendum Basescu, #presa externa referendum Basescu, #USA Today democratie Romania , #referendum demitere