Referendum 29 iulie: 5 ani de inchisoare daca votezi de mai multe ori

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 00:01
3814 citiri
Referendum 29 iulie: 5 ani de inchisoare daca votezi de mai multe ori
Foto: Reuters

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) desfasoara, in perioada de timp ramasa pana la referendum de demitere a presedintelui Traian Basescu, din 29 iulie, o campanie de informare si constientizare a cetatenilor avand sloganul "Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!".

Asadar, politistii din toata tara trebuie sa informeze cetatenii, prin materiale pe care le vor imparti pe strada, cu privire la sanctiunile prevazute de lege in cazul votului ilegal si al mitei electorale, informeaza Adevarul.

Ce inseamna mita?

In materialele informative, agentii de politie ii invata pe romani ce inseamna mita: "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegatori". Mita se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Referendum 29 iulie, la munte - Vezi unde poti vota in statiunile montane

In campania MAI se atrage atentia ca nu doar cel care da mita in campania electorala este pasibil de pedeapsa, si ci cel care primeste:

1. "Deci, daca dai sau primesti mita - constand in bani sau bunuri - pentru a vota sau a nu vota un candidat/ o lista de candidati faci inchisoare intre 6 luni si 5 ani. Si tentativa se pedepseste.

2. Fereste-te de mita electorala - bani sau diverse foloase materiale - nu merita sa faci inchisoare pentru asta!

3. Decide singur la vot! Nu te lasa influentat de promisiuni, bani sau cadouri!

4. Nu uita! Si tentativa se pedepseste cu inchisoare", potrivit campaniei MAI.

Ce inseamna votul ilegal?

Romanii afla si ce este votul ilegal. Si anume: alegatorul voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor (votul multiplu), alegatorul se inscrie de mai multe ori pe listele electorale (definirea listelor electorale permanente, suplimentare si complementare, cf. Legii electorale, art. 19 - 22).

Tot la categoria vot ilegal intra si situatia in care alegatorul isi exercita dreptul la vot in alta zona (comuna, orasul, municipiul) decat cea in care isi are domiciliul sau cand cetateanul voteaza fara a avea drept de vot (cine are dreptul sa voteze: cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani sau care implinesc 18 ani pe data de 10 iunie 2012 - art. 3 (1), cetatenii Uniunii Europene cu domiciliul sau resedinta in Romania, cetatenii romani care si-au stabilit resedinta in alta unitate administrativ teritoriala cu cel putin 3 luni inainte de data alegerilor - se inscriu pe listele suplimentare - art. 3, (4).

Important de retinut este ca debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, precum si persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva nu au drept de vot (art. 5).

Referendum 29 iulie, la mare - Vezi unde poti vota pe litoral

Cetateanul trebuie sa voteze cu document valabil (cf. art. 126): cetatenii romani - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (1 luna-1 an), buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic sau de serviciu, aflata/aflat in termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din scolile militare - carnetul de serviciu militar; cetatenii Uniunii Europene isi pot exercita dreptul la vot pe baza oricarui document valabil care le atesta identitatea.

La fel ca mita, votul ilegal se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani"

"1. Daca votezi de mai multe ori (la mai multe circumscriptii electorale) (votul multiplu) esti pedepsit cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Si tentativa se pedepseste;

2. Asigura-te ca ai dreptul sa votezi! Pentru a-ti exercita dreptul la vot, trebuie sa detii documentele valabile. Serviciile comunitare de evidenta a populatiei au program special prelungit pentru a putea face fata tuturor cererilor", potrivit materialelor distribuite de agentii MAI.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#mita vot ilegal referendum, #MAI campanie vot ilegal mita, #inchisoare mita vot ilegal, #vot referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere