Rezultat Referendum 2012 Vot zdrobitor impotriva lui Basescu. BEC: referendumul invalidat. USL contesta

Luni, 30 Iulie 2012, ora 00:53
74394 citiri
Rezultat Referendum 2012 Vot zdrobitor impotriva lui Basescu. BEC: referendumul invalidat. USL contesta
Foto: Day Life

Traian Basescu ramane presedintele Romaniei, potrivit exit-poll-urilor de la iesirea de la urne, dar si rezultatelor BEC pentru ora 23,00. Astfel, cu o prezenta de 45,92%%, sub pragul de 50%+1, rezultatul referendumului ar fi invalidat.

Traian Basescu ar ramane presedintele Romaniei, in ciuda unui vot zdrobitor impotriva, potrivit exit-poll-urilor - 88,20% dintre cei prezenti la urne au votat DA (pentru demiterea lui Traian Basescu) si numai 9,3% NU. In consecinta, circa 7,6 milioane de romani au votat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Potrivit Biroului Electoral Central, participarea la referendum, la nivel national a fost, pana la ora 23.00, de 45,92% din totalul alegatorilor.

41,76% dintre acestia sunt din mediul urban, iar 51,61% din mediul rural.

Judetele cu cea mai mare prezenta la vot sunt: Olt - 74,71%, Mehedinti - 70,46%, Teleorman - 70,16%, Giurgiu - 60,67% si Valcea - 60,44%.

Judetele cu cea mai redusa prezenta la vot sunt: Harghita - 11,56%, Covasna - 20,6%, Satu Mare - 28,23%, Mures - 33,96% si Arad - 34,99%.

Populatia din Municipiul Bucuresti s-a prezentat la vot, pana la ora 23.00, in proportie de 40,04%.

Rezultatele partiale urmeaza sa fie publicate luni, la orele 10.00, 14.00 si 19.00.

Estimarea a fost facuta pe baza datelor din 2.889 de sectii de votare, cu o marja de eroare de +/- 3%.

USL sustine ca, in final, prezenta va fi de 52% si Traian Basescu demis

In jurul orei 23,30, USL a sustinut ca rezultatele vor fi altele dupa numararea finala a voturilor. Astfel, reprezentantii USL sustin ca referendumul este valid, iar presedintele Traian Basescu este demis, fiind numarate peste 9,2 milioane de voturi.

USL: Referendumul e valid, Basescu e demis

In plus, dupa anuntarea rezultatelor BEC pentru ora 23,00, senatorul PSD, Dan Sova, a anuntat ca are "vesti foarte bune", anume ca, potrivit estimarilor USL, se asteapta la o prezenta la urne de 51-52%, "52%".

"Numaratoarea noastra prezenta este la 48,5%, fara a lua in calcul urnele mobile, listele suplimentare, sectiile de vot din strainatate, sectiile de vot unde nu s-a incheiat votarea la 23.00", a explicat Dan Sova.

Sova a completat ca "BEC nu are o numaratoare, ci o estimare cu o marja de 3%, nu se bazeaza nici pe procese verbale nici pe numaratori reale, ci doar pe estimari sociologice", asa ca USL are "toata convingerea ca dupa inregistrarea proceselor verbale vom avea in jur de 52% prezenta la vot".

"Traian Basescu trebuie sa plece, am certitudinea ca nu se va intoarce la Cotroceni", a mai spus Sova.

Intrebat duminica seara daca este convins ca rezultatul, in sensul invalidarii referendumului, ii este favorabil, Traian Basescu a raspuns razand: "Eu nu gresesc niciodata".

In plus, presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat ca, potrivit numaratorii paralele a partidului, prezenta la vot la ora 23.00 a fost de 46,8%.

Rezultate exit-poll-ului citat de Romania TV

Prezenta la vot, la ora 22,00 - 45,5%

Voturi DA - 88,2%

Voturi NU - 9,30%

Rezultate exit-poll-ului CCSB, citat de Antena 3

Prezenta la vot, la ora 22.00, a fost de 44%

Voturi DA: 84%

Voturi NU: 16%

Rezultate exit-poll-ului Operations Research, citat de Realitatea TV

Prezenta la vot, la ora 21 - 44,01%

Voturi DA: 86,9%

Voturi NU: 13,1%

Vezi ziua referendumului minut cu minut

Reactii dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor

Traian Basescu:

Traian Basescu a spus ca romanii nu au validat lovitura de stat a USL neprezentandu-se la referendum si a asigurat ca dupa revenirea la Cotroceni va incerca sa genereze "un sentiment de impacare in societate".

Traian Basescu: Le multumesc romanilor ca nu au validat lovitura de stat

"Romania nu mai poate reveni la o societate condusa dupa bunul plac, fara reguli. Ii asigur pe romani, ca odata revenit la Cotroceni o sa incerc sa clarific, sa generez un sentiment de impacare in societate. Este clar pentru mine ca foarte multi dintre romani au nemultumiri generate de ceea ce s-a intamplat in ultimii ani si am convingerea ca fractura din societate trebuie stopata, anihilata, pentru ca Romania are nevoie de toate forta poporului ei pentru a trece mai departe prin perioada dificila", a spus presedintele suspendat, in aplauzele celor adunati in fata sediului sau de campanie.

Traian Basescu isi reincepe reconcilierea cu un atac la Ponta si Antene

Crin Antonescu:

Nu cunoastem deocamdata rezultatele finale si oficiale, stim insa cateva lucruri care ma indreptatesc sa spun ceea ce am mai afirmat: intr-o situatie in care acest referendum a fost boicotat de PDL si de insusi presedintele Basescu, de UDMR si marea parte a cetatenilor de origine maghiara a Romaniei, intr-o zi caniculara intr-o perioada de concedii, cetatenii romani intr-o majoritate indiscutabila au raspuns chemarii la referendum, prin amploarea, intensitatea si corectitudinea lor.

Ceea ce am putut vedea cu totii a fost un cetatean roman hotarat sa spuna prezent la intanirea cu destinul acestei tari.

Crin Antonescu: Vom astepta civilizat rezultatele oficiale, le multumesc romanilor

Vom astepta cu totii in mod democratic, civilizat, rezultatele oficiale de la BEC, vom astepta si vom respecta decizia CCR, vom avea un rezultat sau altul.

Acestea sunt detalii pe langa marele mesaj pe care l-a dat poporul: nu mai are ce invata in materie democratica de la nimeni. Daca mai existau indoieli de la partenerii nostri europeni, acestea nu mai sunt.

Le multumesc celor care prin votul, implicarea lor, au scris o pagina fumoasa, mare, din istoria Romaniei.

Victor Ponta:

Orice om politic care ignora vocea a 9 milioane de romani este un om rupt de realitate.

Consider ca aceasta prezenta masiva si rezultatul votului - 90% - reprezinta o noua legitimitate pentru guvernul pe care-l conduc, pentru politicile noastre, in ciuda acuzatiilor.

Victor Ponta: Cine ignora vocea a 9 milioane de romani e rupt de realitate

Prezenta masiva si votul covarsitor, tinand cont ca, din 18 milioane de romani cu drept de vot, 3 milioane sunt in strainatate, 1,5 milioane sunt maghiari, care au preferat sa nu participe, deci practic o majoritate covarsitoare a romanilor care sunt in tara si au participat.

Cei care au vorbit si mai vorbesc de frauda, sa se uite la televizor sa vada sutele si miile de oameni tineri care au stat la coada, pana la inchidere, sa voteze si sa le ceara iertare

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor:

Traian Basescu ar trebui sa-si dea demisia - demisia de onoare a unui cetatean european. Nu cred ca exista politician in lume care sa fie ales prin absenteism. Ar trebui sa plece de la Cotroceni, fara sa mai astepte validarea rezultatelor.

18.292.514 alegatori au fost asteptati duminica la urne pentru a-si exprima optiunea in legatura cu demiterea presedintelui Traian Basescu, in acest sens fiind organizate 18.548 de sectii de votare, dintre care 18.242 in tara si 306 in strainatate.

Zgonea: Basescu sa-si dea demisia de onoare, inainte de validarea rezultatelor

Pentru ca referendumul sa fie validat, era necesar ca la urne sa se prezinte cel putin 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica 9.154.307 de persoane.

Daca la urne se prezinta mai putin de jumatate dintre alegatori, Curtea Constitutionala va declara scrutinul invalidat, iar Legislativul "va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat".

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#rezultate referendum 2012, #rezultate referendum demitere Basescu, #Traian Basescu demitere referendum 2012 , #referendum demitere