Romania - "O mie noua sute optzeci si patru" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 14:52
16763 citiri
Romania - "O mie noua sute optzeci si patru" (Opinii)

"MRU trebuie dat in judecata, trebuie atins, e la 35% incredere", aceasta este fraza care ma cutremura cu adevarat din stenogramele discutiilor din interiorul PNL, publicate pe Internet.

In aceasta fraza sta insasi esenta nebuniei care a tras Romania inapoi cu cel putin 5 ani, aceasta fraza confirma temerile cele mai negre ale Bruxelles-ului in privinta evolutiei, mai precis a involutiei, Romaniei.

As vrea sa precizez dintr-un bun inceput ca am asteptat mai bine de 24 de ore de la publicarea stenogramelor ca PNL sa se dezica de continutul lor si sa afirme oficial ca sunt simple facaturi de campanie. Nu s-a intamplat acest lucru, veridicitatea continutului lor nu a fost pus la indoiala, liberalii acuzand doar ca a fost vorba despre interceptari ilegale. Nu-mi ramane deci decat sa cred ca ele sunt adevarate.

Nu e nicio supriza ca exista ceea ce Relu Fenechiu numeste "presa noastra". Nu e nicio surpriza ca erau puse la cale opratiuni mediatice de manipulare. Nu e nicio supriza ca exista reprezentanti ai USL delegati la fiecare televiziune si care merg acolo nu pentru o dezbatere, nu pentru a raspunde la intrebari, ci pentru a rosti, cel mai adesea rastit, o poezie bine invatata. Ca sunt platite echipe de comando pe forumuri, ca Internetul a devenit camp de lupta, toate acestea sunt lucruri vizibile cu ochiul liber, chiar si pentru un observator neavizat.

Si as zice ca nici macar nu sunt noutati. Cred ca si cealalta tabara foloseste procedee asemanatoare, cel putin in privinta delegatilor la televiziuni si a postacilor platiti. Cutremurator este felul in care in inima USL este gandita folosirea justitiei ca instrument politic. Faptul ca este gandita anihilarea lui Mihai Razvan Ungureanu printr-o actiune in justitie, cel mai probabil penala, ca intra in discutie crearea unei astfel de actiuni inseamna temerile cele mai negre si acuzatiile cele mai aspre ale UE se adeveresc.

La fel rezulta si din controversatul document publicat de Adevarul, acel acord semnat de Victor Ponta, Daniel Constantin si Daniel Chitoiu, pe de-o parte, si mai multe organizatii nonguvernamentale si cu iz paramilitar, as adauga eu, intre care cea condusa de dubiosul colonel Mircea Dogaru. In acordul cu pricina liderii USL se declara de acord in principiu cu obiectivele acestor organizatii, obiective intre care se numara desfiintarea Curtii Constitutionale, a ANI, a DNA si a CNSAS.

Victor Ponta recunoaste ca a semnat documentul, dar sustine ca nu stia nimic despre aceste obiective. Atunci cu care obiective a semnat ca este de acord? Colonelul Dogaru pretinde ca obiectivele, inclusiv desfiintarea CCR, ANI, DNA si CNSAS, au fost discutate punct cu punct cu liderii politici care nu au avut nimic impotriva lor. Acum fie dl. Ponta nu stie ce semneaza, si atunci are o mare problema de discernamant, fie stie si atunci intr-adevar, USL urmareste desfiintarea statului de drept, iar singurul motiv pentru care inca nu a reusit a fost si este opozitia feroce de la Bruxelles.

De altfel, sa ne amintim ca in ajunul declansarii operatiunii de suspendare, Crin Antonescu insusi califica CCR drept ,,o rusine" si anunta drept prioritate a USL revocarea judecatorilor CCR, altfel inamovibili in virtutea Constitutiei. USL a vorbit deschis depre intentia de face din CCR un fel de aripa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Imi mai amintesc ca nu a existat declaratie a vreunui lider USL care sa nu atace DNA si ANI ca instrumente ale lui Traian Basescu, care nu acuze anchetele penale ale Parchetului anticoruptie si investigatiile inspectorilor de integritate. Actualul ministru al Justitiei, Titus Corlatean, cerea nu cu mult timp in urma, nici mai mult nici mai putin decat trimiterea in puscarie a magistratilor implicati in dosarele lui Adrian Nastase. De ce ar fi atunci atat de putin credibil ca USL sa fi imbratisat cu drag ideea desfiintarii institutilor pe care le uraste atat de mult si a caror disparitie i-ar usura atat de mult existenta?

Interesant ca acordul dintre USL si autopretinsa societate civila a provocat frisoane si in interiorul PNL. Andrei Chiliman ii cere public lui Daniel Chitoiu sa spuna daca a semnat sau nu documentul aparut in presa.

"Principiile si valorile libertatii si ale democratiei, asumate si promovate de Partidul National Liberal, pentru care atat de multi romani si-au sacrificat vietile, nu se negociaza. Se afirma si se respecta! In orice situatie, fie ea si de razboi politic! Si, mai ales, indiferent de interesele politicianiste ale unora sau altora dintre noi!", scrie Andrei Chiliman, nici pe departe vreun prieten al lui Traian Basescu. Sunt vorbe la care ar trebui sa meditam putin, inainte de a transforma in realitate, fictiunea lui George Orwell, "O mie noua sute optzeci si patru".

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...