Semne ale inamicilor de la referendum (Opinii)

Sambata, 18 August 2012, ora 14:00
9058 citiri
Semne ale inamicilor de la referendum (Opinii)

Modalitatile de exprimare ale celor trei personaje centrale din politica romaneasca la zi denota o stare de fapt, cat si tendinta spre care se indreapta aflarea radacinilor unei ecuatii dovedite mult mai dificile decat arata initial enuntul ipotezei.

S-o luam pe rand. Crin Antonescu, in pofida unei detasari autoimpuse si a spontaneitatii raspunsurilor, nu reuseste sa mascheze preocuparea pentru ce va urma. Zambetul, atunci cand se hotaraste sa-l arboreze, nu convinge.

E din recuzita obligatorie a diplomatiei, dar nu are naturalete. Daca se pot lua trecator in seama mimica, expresia fizionomica ce insotesc un discurs, nu se poate spune acelasi lucru despre comunicarea verbala. Aici lucrurile stau si trebuie luate mult mai in serios.

Se ne amintim de acea afirmatie a premierului Ponta referitoare la cancelarul Merkel si eventualul sau vot in Romania. Crin Antonescu a dezavuat in surdina iesirea prietenului , stiind ca asa ceva nu se cuvine, desi o oarecare logica patriotarda cautiona rabufnirea.

Acum asistam la o alta gama de abordare in privinta inaltului demnitar german. Un ton taios-intepator. In opinia presedintelui interimar, sefa Guvernului de la Berlin s-a folosit de Traian Basescu ca de o unealta comoda si facila. Devenita apoi tot mai pretioasa in vederea indepartarii oricarui chip de complicatie in Romania.

In agenda personala, la rubrica malitiozitati, i-a trecut pe reprezentantul Executivului american, Philip Gordon, precum si Departamentul de Stat al SUA.

La randul sau, Victor Ponta solicita grabire Curtii Constitutionale in elaborarea deciziei privind referendumul din 29 iulie. Mai putin ca rezon al eventualei culpabilitati de care ar putea fi acuzat pentru acest interminabil suspans politic, ci mai degraba a influentei presiunilor la care este supus.

Se simte ca-l preocupa aceasta povara, deoarece nu-si exercita ca la carte atributiile de ministru al Justitiei in cazul actiunilor Parchetului General si al procurorilor DNA. Iritarea ii provine si din perspectiva unei posibile coabitari cu Traian Basescu, pe care a si luat-o in calcul.

Chiar daca presedintele interimar a incercat sa-i superficializeze declaratia. Fiindca aminteam de plebiscitul din acea duminica de Cuptor nestins, europarlamentarii USL au solicitat printr-o scrisoare Comisiei Europene sa adopte o pozitie despre anchetele desfasurate in tara privind referendumul.

Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarului pentru Justitie, Viviane Reding, li se cere sa-si exprime oficial opiniile vizavi de "procesul extrem de daunator care se desfasoara in mai multe zone din Romania- un proces ce ameninta principiul democratiei si dreptul de confidentialitate."

Presedintele suspendat a trecut Carpatii pentru a le multumi aliatilor de "masa verde". Asa se cuvine oriunde si oricand. Sa-ti gratulezi sustinatorii la atribuirea unui premiu. Fie el Oscar, Nobel sau Herder. O cer eticheta si buna educatie.

Personal cred ca acesta e un semn clar ca Traian Basescu se pregateste sa arate "V"-ul inventat de Churchill. Cutreiera linitit muntii Ardealului, intinzand o noua punte a "traditionalei prietenii romano-maghiare", ca sa folosesc un perfect limbaj de rumegus.

Nu mai emite declaratii caustice, nu mai infiereaza. Daca am avut sau nu dreptate, vom vedea peste cateva zile.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...