Stenograme PNL: Fenechiu - Cu presa noastra focusam pe demiterea lui Basescu (Video)

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 18:27
8649 citiri
Stenograme PNL: Fenechiu - Cu presa noastra focusam pe demiterea lui Basescu (Video)
Foto: Arhiva

Mai multe stenograme ce ar fi fost facute dupa sedintele conducerii PNL au aparut miercuri pe Internet. Acestea contin strategiile puse la cale de liderii PNL pentru a obtine demiterea presedintelui Traian Basescu la referendumul din 29 iulie.

Stenogramele au fost publicate pe portalul de sharing documente scribd.com si acopera perioada 10 - 19 iulie. Principalele personaje care stabilesc directiile de actiune sunt vicepresedintele Relu Fenechiu, secretarul general Dan Motreanu, presedintele interimar Daniel Chitoiu, presedintele organizatiei Bucuresti Eugen Nicolaescu si consultantul politic Bogdan Teodorescu.

Problema esentiala, cea a atingerii numarului de voturi necesar pentru depasirea pragului, a fost discutata in sedinta din 14 iulie.

"Ne mai trebuie 1,7 milioane de voturi. Mai putem aborda o strategie pentru sectiile de votare, sa le marim atunci", spunea Bogdan Teodorescu. El a fost completat de un alt liberal, istoricul Stejarel Olaru, care a mentionat ca "daca marim numarul sectiilor de votare e posibil sa mai castigam 100.000".

Conform stenogramelor, Bogdan Teodorescu ar fi fost cel care a stabilit sloganul USL "Demite-l" pentru referendum.

Chitoiu i-ar fi vrut la mitinguri pe Victor Ciutacu, Mircea Badea si Radu Tudor

Trsutul de presa fondat de Dan Voiculescu apare deseori in convorbirile liderilor PNL. Atat Jurnalul National, cat si Antena 3 par a fi elemente de baza in campania pentru demiterea lui Traian Basescu. Strategii liberali stabilesc ce subiecte si cand sa fie abordate de jurnalistii trustului Intact.

"Cu presa noastra sa stabilim un target, ma interseaza sa focusam pe demitere. (...) Sa ne concetram pe Piata Universitatii. Antena 3 trebuie sa fie acolo zilnic, sa transmita", spunea Relu Fenechiu in sedinta din 10 iulie, potrivit documentelor citate.

"Partidul Conservator sa dea pe cineva de la Jurnalul National si Antena 3 care sa stea la Basescu. (...) Trebuie sa facem, prin rotatie cu PSD, in fiecare zi cate o tema pentru o pagina din Jurnalul National", adauga Fenechiu trei zile mai tarziu. "Ar trebui transmis la A3 sa includa in toate promo-urile indemnul de a merge la vot", completa si Eugen Nicolaescu.

Antena 3 a revenit in discutii si in sedinta din 19 iulie. "Este foarte important sa transmita presa mitingurile, sa preia Antena 3, seara", ar fi dat din nou directive Fenechiu.

Liderii PNL n-au facut numai programul Antenei 3, ci chiar si pe cel al jurnalistilor televiziunii, cum ar fi Mircea Badea, Victor Ciutacu si Radu Tudor. Daniel Chitoiu ii avea in vedere pentru a-i chema la mitinguri.

"Din societatea civila pe cine chemam la mitinguri? Hagi, Piturca, Bittman, Felicia Filip, Mircea Badea, Radu Tudor, Stelian Tanase, Dinescu, Ciutacu, Malaele, prezinta Morar si Buzdugan? Eu pot sa vorbesc cu Ciutacu, Malaele, Dinescu", promitea Chitoiu.

"Crin Antonescu vine la toate evenimentele, restul sunt de umplutura, el incheie evenimentele cu discurs", descria si Fenechiu organizarea mitingurilor.

Raspandirea mesajelor pe Internet

Strategii PNL nu au scapat din vedere mediul virtual. Conform stenogramelor, ei au pregatita o echipa de 20 de oameni la Bucuresti, plus altii in cele 45 de filiale, care actioneaza non-stop pentru transmiterea mesajelor electorale.

"20 de persoane pentru online, lucreaza non-stop: facebook, retele de socializare, bloguri, site-uri. Avem doua locatii in Bucuresti pe Staicovici, se lucreaza 8-24, iar in tara sunt 45 de filiale", raporta Violeta Vijulie conducerii PNL.

Recuzita de campanie

Conform stenogramelor, liberalii ar fi planuit sa realizeze 100.000 de tricouri, "cu 50 de modele de mesaje", sa tipareasca un milion de ziare si inca un milion de flyere, iar in plus sa mai trimita si SMS-uri catre patru milioane de oameni.

De asemenea, liderii PNL au stabilit si numarul panourilor publicitare care vor fi ocupate cu mesaje electorale in fiecare localitate: "patru fete de panou la iesirea drumurilor nationale si doua fete de panou la drumurile judetene".

Intrebari incomode pentru Basescu. MRU, dat in judecata

"Nu poti organiza o echipa care sa se tina dupa el Triana Basescu - n.r.) si sa-l intrebe chestii incomode?", intreba Dan Mihalache. Raspunsul a venit rapid: "Am deja, sunt acolo".

De asemeni, Bogdan Teodorescu planuia cum sa afecteze imaginea lui Mihai Razvan Ungureanu, sustinator al lui Traian Basescu. "MRU trebuie dat in judecata, trebuie atins, este la 35% incredere", ii sfatuia Teodorescu pe liberali.

Nicolaescu: Pasaje autentice, dar si intoxicari

Contactat de Ziare.com, imediat dupa aparitia stenogramelor, deputatul PNL Eugen Nicolaescu a refuzat sa comenteze, afirmand ca "are alta treaba". Cateva ore mai tarziu, insa, a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema, aratant ca USL suspecteaza o operatiune ilegala de supraveghere si interceptare. Totusi, el a admis ca anumite pasaje sunt autentice.

"Ca sa nu se nasca confuzii si sa nu existe interpretari noi venim si va spunem adevarul despre pretinsele stenograme. USL constata ca sub Traian Basescu Romania a devenit un stat politienesc in care interceptarile ilegale si diversiunile ilegale sunt folosite in campania electorala. Cea mai recenta diversiune menita sa acopere marile furturi ale regimului Basescu este asa-zisul scandal al stenogramelor.

Nicolaescu despre stenogramele PNL: Pasaje autentice, dar si intoxicari

Nu exista stenograme. De asemenea, anumite teme de discutie si pasaje din pretinsele stenograme noi putem sa le recunoastem ca fiind autentice, dar in transcrierile dupa interceptarile care au avut loc apar multe modificari, intoxicari, neadevaruri, toate menite sa gireze temele de propaganda lansate de Traian Basescu.

Suspiciunea noastra este ca avem de-a face cu o operatiune ilegala de supraveghere si interceptare. Transcrierea acestor operatiuni ilegale include multe neadevaruri si reprezinta o diversiune clara de la tema referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu", a conchis Nicolaescu.

#stenograme PNL referendum Basescu, #stenograme PNL Antena 3, #stenograme PNL Fenechiu, #stenograme PNL demitere Basescu, #campanie PNL referendum Basescu , #referendum demitere