The Economist, despre referendum: Inapoi de unde am plecat

Marti, 31 Iulie 2012, ora 10:52
5521 citiri
The Economist, despre referendum: Inapoi de unde am plecat

Votul de la referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu ar fi trebuit sa rezolve problemele pe care le are Romania. Insa romanii au dat o lovitura planului premierului Victor Ponta, pe 29 iulie, scrie presa externa.

Guvernul de centru-stanga condus de Victor Ponta avea drept prioritate sa scape de presedintele tarii, pe care il considera abraziv, polarizator si abuziv, relateaza The Economist.

Referendumul nu a reusit sa stranga destui votanti pentru a fi declarat valid, prezentandu-se la urne mai putin de jumatate dintre cei 18,3 milioane de alegatori prezenti pe listele de vot.

Astfel, este de asteptat ca Basescu sa se intoarca in functie pentru a-si termina mandatul, care se va incheia in 2014. Lupta politica, insa, este putin probabil sa se incheie prea curand, in ciuda avertismentelor din partea partenerilor europeni, dar si a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ai caror reprezentanti sunt asteptati la Bucuresti marti, pentru a evalua indeplinirea angajamentelor pentru un imprumut de cinci miliarde de euro. Seceta severa, criza continua din zona euro si instabilitatea politica sunt factori care atarna greu pe economia romaneasca.

Rezultatul referendumului, un nou inceput?

"Fac un apel catre toate fortele politice din Romania sa ia rezultatul referendumului drept o sansa pentru un nou inceput", a declarat ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, luni.

"In ciuda tuturor diferentelor, ar trebui sa se intoarca cat mai curand cu putinta la o cooperare constructiva care sa apere interesele Romaniei si acelea ale cetatenilor. Diferentele de opinie ar trebui clarificate si depasite in procesele si institutiile democratice", a completat diplomatul german.

Un apel similar a venit din partea liderului social-democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, care a cerut "tuturor partidelor sa actioneze responsabil pentru tara si sa opreasca luptele care ar putea pune in pericol credibilitatea si pozitia Romaniei in Europa".

Swoboda: Referendumul din Romania nu poate fi validat. Lupta politica trebuie sa inceteze

Actiunile rapide ale Guvernului Ponta de a prelua controlul institutiilor statului si de a ignora deciziile Curtii Constitutionale s-au confruntat cu o avalansa de critici fara precedent din partea partenerilor europeni. Comisia Uniunii Europene a elaborat un raport, pe 18 iulie, in care a pus la indoiala faptul ca Guvernul "intelege" sensul statului de drept intr-o democratie.

The Economist aminteste despre faptul ca Traian Basescu este urat de multi romani, care ii cer demisia in fiecare zi, dupa ce protestele de strada din luna ianuarie au dus la caderea Guvernului "loial lui Traian Basescu". Totodata, sursa citata mai scrie despre criticile aduse sportivei medaliate olimpic Alina Dumitru, din partea lui Victor Ciutacu si Mircea Badea, dar si despre scandalul Vilei Dante, de saptamana trecuta.

In plus, Victor Ponta a spus ca Traian Basescu a devenit "un presedinte ilegitim" si ar trebui sa inceteze sa se mai agate de putere. "In acest moment, domnul Basescu se reprezinta doar pe sine. Si poate pe Viktor Orban", a spus premierul roman, referindu-se la sfatul dat de prim-ministrul maghiar pentru comunitatea maghiara din Romania sa nu voteze la referendum.

Politicienii Uniunii Social Liberale au spus ca vor cere Curtii Constitutionale sa valideze referendumul si in acest caz in care nu s-au prezentat la vot jumatate plus unu dintre alegatori. CCR este asteptata sa-si dea verdictul in zilele urmatoare, dupa ce Biroul Electoral Central isi va termina numaratoarea. Singura certitudine, incheie The Economist, este ca situatia politica va continua, oricare va fi verdictul.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#The Economist referendum Traian Basescu, #validare referendum Basescu, #vot referendum Traian Basescu , #referendum demitere