Traian Basescu nu are ce sa-si reproseze (Opinii)

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 14:49
14455 citiri
Traian Basescu nu are ce sa-si reproseze (Opinii)
Foto: presidency.ro

Traian Basescu, in cadrul Reuniunii anuale a ambasadorilor romani, tinuta la Bucuresti, a incercat sa le explice acestora ce s-a intamplat in tara, in ultimile doua luni, dar a uitat sa spuna despre implicarea sa personala in aceasta hidosenie politicianista.

Mai mult, presedintele a fluturat, tot timpul, basmaua curata, aratand cu degetul catre USL. Chiar asa sa fie?

Traian Basescu a avut, marti, prima aparitie de la decizia CCR privind rezultatul referendumului, participand la Reuniunea anuala a diplomatilor romani, organizata de Ministerul Afacerilor Externe in perioada 3-6 septembrie, la Bucuresti.

Presedintele le-a spus, printre altele, cat de mult au luptat domnia sa si institutiile publice ale statului impotriva loviturii de stat data de USL si ca, in final, au obtinut o victorie, datorita vigilentei structurilor europene care au vegheat la respectarea tratatelor UE.

In interventia sa, presedintele si-a dat in petic cu reminiscente comuniste, rastalmacind o expresie folosita de comunisti: "Daca nu stii, te invatam, daca nu poti, te ajutam, dar daca nu vrei, te obligam", modificand ultima parte astfel - "daca nu vrei, te abandonam", incercand sa ilustreze, in mod simbolic, relatia Romaniei cu UE.

Chiar asa sa fie cu UE, atat de mult sa doreasca aceasta binele Romaniei si al romanilor, iar noi cei din tara sa nu vedem sau este vorba de interese economice si partinice la care ravnesc unii parlamentari europeni?

In primul rand, nu este vorba de institutiile statului care s-ar fi opus schimbarii dorite de majoritatea romanilor, asa cum rezuma presedintele, ci de grupuri de interese din CSM, CCR, DNA, SRI care au sustinut reintoarcerea lui Basescu la Cotroceni, cu orice pret, umilindu-i pe cei 7,4 miloane de votanti, care au reprezentat procent majoritar in alegeri si care au dorit demisia presedintelui.

In plus, ce se va intampla daca, dupa cateva luni, INS vine si ne spune ca, de fapt si de drept, cei 8,4 milioane de romani reprezinta mai mult de jumatate din numarul cetatenilor cu drept de vot. Nici atunci nu vor fi reprosuri?

In al doilea rand, organizarea referendumului de demitere a presedintelui s-a facut conform legislatiei in vigoare si nu la cererea unui partid sau a unei aliante, ci a fost cererea publica a majoritatii romanilor. USL nu a facut altceva decat sa puna in aplicare o cerinta perpetua a majoritatii romanilor, indiferent daca acestia fac parte dintr-un partid sau sunt simpatizanti ai unei formatiuni sau aliante politice.

Asta nu presupune, nici pe departe, ca cei 11 milioane de romani care nu au mers la vot l-ar fi sustinut pe Traian Basescu, asa cum incearca PDL-ul sa foloseasca aceasta parte a electoratului.

Apoi, presedintele Traian Basescu uita de implicarea directa in desfasurarea referendumului, indemnandu-i pe romani sa nu mearga la vot, o atitudine imorala si singulara printre presedintii statelor Uniunii Europene. Un sef de stat trebuie sa se angajeze plenar in dezvoltarea si manifestarea libera a initiativelor societatii civile, a atitudinii civice a cetatenilor, inclusiv cea a participarii in numar cat mai mare la vot, si nicidecum la limitarea si ingradirea acestora.

In alta ordine de idei, s-a constatat lipsa de maturitate politica si a discernamantului liderilor USL in angajarea majoritatii cetatenilor intr-un proiect sortit esecului de la inceput, dar si graba acestora de a ajunge la putere, cu orice pret. In plus, intriga si balbaiala acestora in organizarea si desfasurarea unor actiuni politice, cum a fost cea a referendumului si nu numai.

Si, colac peste pupaza, in urma acestui esec major politic, nimeni, dar nimeni nu este vinovat, mai mult, nimeni nu-si reproseaza nimic.

In cele din urma, nu ramane decat ca romanii sa-si asume toate nemerniciile facute de politicieni, indiferent de partid, si, culmea ironiei, tot acestia sa faca decontul cheltuielilor esecului politic. Bravo, natiune, bravo, politicieni! Acestea sunt rezultatele mult-trambitatei democratii. Politicienii se joaca, iar poporul plateste.

Ca de obicei, Traian Basescu nu are ce sa-si reproseze, ba mai mult scoate din nou sabia si porneste la atac. Cine este la rand?

#Traian Basescu primul discurs, #Basescu discutie ambasadori, #Basescu atac USL , #referendum demitere