Traian Basescu si-a lansat propriul Guvern (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 00:52
12574 citiri
Traian Basescu si-a lansat propriul Guvern (Opinii)

Gasesc a fi cat se poate de benefica, pentru propria credibilitate si imagine politica, continuarea razboiului de catre Traian Basescu impotriva "pucistilor" din USL care au facut tandari statul de drept in vara.

Norocul lui (si al nostru) e ca, desi a fost tandari statul, institutiile lui au ramas in picioare si si-au facut treaba cu un stoicism atat de necaracteristic si atipic pentru splaiurile dambovitene.

Poate ca, asa cum a spus si Ioan Rus, Traian Basescu nu avea cum sa vina si sa isi ceara iertare romanilor si sa multumeasca USL pentru ca l-au tinut doua luni la poarta curtii lui Onaca. Putea, ce-i drept, sa lase deoparte securoiul razboiului, insa apropierea campaniei electorale nu i-a dat prea multe optiuni.

Si decat sa mimeze cine stie ce falsa "coabitare" sau "reconciliere", macar omul si-a enuntat de la bun inceput premisele cu care vom lucra din nou in urmatoarele trei-patru luni. Repet, din punctul de vedere al inconsecventei organice a presedintelui, aceasta coerenta intre declaratiile din curte si cele facute marti este de apreciat.

Altfel ar fi insemnat ca tipetele si vaicarelile transmise international cu "lovitura de stat", teorie care a si stat la baza revenirii lui Traian Basescu impusa de SUA si UE, ar fi fost o bataie de joc mult prea evidenta pentru cei 7,4 milioane de romani care s-au deranjat de acasa sa-i spuna suspendatului sa plece definitiv.

Ca atare, nici presedintele "numit" de SUA si UE nu a catadicsit sa arunce nici macar un singur cuvant pentru "romanii" sai. S-a multumit doar sa vorbeasca in numele unui enigmatic "noi", care vrem "asta, dorim "cealalta", stim "asa" si nu vrem "invers".

Cine e acest "noi", ce dovezi de sustinere exista pentru misteriosii din spatele lui Traian Basescu, asta nu ne-a mai spus, insa sigur nu este vorba despre vointa "romanilor" care au votat. Pentru ei, Traian Basescu nu mai reprezinta incredere, nu mai poate fi o voce care sa le reprezinte interesele. Insa, din nou, singurul lucru bun pe care l-am auzit la revenirea presedintelui a fost consecventa in privinta urmaririi "pucistilor" care au facut "tandari" statul de drept, pentru judecarea carora institutiile care "au iesit si mai intarite" din aceasta incercare vor merge acum pana la capat.

Aceasta este desigur o falsa teza, o iluzie, ceva asemanator gandului: "stim cu totii ca nu este adevarat, asa cum stiam si ca demiterea lui Traian Basescu nu reprezinta o lovitura de stat, dar e bine si de recomandat a se merge pe ideea urmaririi si judecarii vinovatilor puciului, pentru a ne credibiliza si prima teza, cea a loviturii de stat".

Sa asteptam asadar prinderea si arestarea vinovatilor organizarii referendumului, iar apoi a celor care au participat la implinirea lui.

Insa cea mai halucinanta afirmatie a revenitului la Cotroceni este teza lansarii acelei bizare linii directe de comunicatii cu ambasadele: "Probabil, in cel mai scurt timp, voi lua decizia sa se instaleze si la Cotroceni un sistem de comunicatii direct cu ambasadele, pentru a preveni intamplari pe care le-am trait in care mesajul presedintelui nu se transmite catre misiuni diplomatice. Daca voi constata ca se mentine aceasta tendinta, vom comunica direct."

Teoretic, presedintele anunta formarea unui fel de propriu Minister de Externe la Cotroceni, ca sa nu mai existe cazuri "de transfer de influenta de la partid la misiunile diplomatice". Ori asta e semnul cel mai clar al debutului unei scindari a statului roman intre doua centre de putere - Cotroceni si Palatul Victoria.

Asa cum la Revolutia din '89, unii ocupasera Televiziunea Romana, iar altii se instalasera deja in sediul Comitetului Central, la fel avem si astazi o lupta intre doi centri de forta in incercarea de a castiga puterea totala, fara rest a unei tari prea obosite si saracite.

Razboiul se poarta de acum pe cei 7,4 milioane de romani care i-au spus DA demiterii lui Traian Basescu si pe alte cateva milioane care inca nu si-au exprimat clar optiunea. Ei vor fi impartiti la inceputul lui decembrie intre partide si in functie de asta va mai avea sau nu si Traian Basescu propriul guvern la Cotroceni.

Ca deja filmul devine absurd, ireal si fara nicio legatura cu principiile Constitutiei, separarii puterilor in stat si cu democratia insasi - e un fleac si nici nu mai conteaza. Nimeni nu mai are nervi pentru nimicuri din astea.

Traian Basescu a reusit sa dezbine si sa spliteze la propriu statul, dand adevarata lovitura de palat impotriva unei vointe majoritare care s-a exprimat foarte clar deja anul acesta de doua ori. Marea lupta se poarta acum pe schimbarea intentiei acesteia pana la inceputul lui decembrie.

Altfel, presedintele chiar ramane singur singurel la Cotroceni, obligat sa joace imaginar doar in filmul sau de unde dicteaza ministerelor si guvernelor din subordine pe linii directe de comunicatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu comunicare directa ambasadori, #Basescu razboi Guvern USL, #Basescu lovitura de stat , #referendum demitere