USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR

Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:37
5816 citiri
USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR
Foto: Arhiva

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, sustine ca referendumul de pe 29 iulie se va defasura conform ordonantei de guvern si nu pe baza deciziei CCR de marti, potrivit careia trebuie sa fie prezenti la vot 50% plus unu din alegatori, pentru validarea referendumului.

Dusa a declarat ca, in sedinta de marti, magistratii CCR s-au pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

Ministrul a adaugat pentru Mediafax ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legislative - respectiv de constatare a constitutionalitatii - CCR a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a precizat ca, dupa aceasta decizie a Curtii, initiativa legislativa urmeaza a fi trimisa la promulgare, ea nefiind lege.

CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%

Referendumul din 29 iulie se supune regulilor ordonantei de urgenta, a declarat marti si avocatul social-democrat Lucian Bolcas.

"Exista doua acte normative diferite: este vorba de o lege care a fost acum supusa controlului anterior promulgarii si, pe de alta parte, o ordonanta de urgenta care reglementeaza desfasurarea referendumului. Referendumul a fost stabilit de Parlament prin hotararea sa fixandu-se data, intrebarea si termenul campaniei electorale anterior pronuntarii Curtii Constitutionale cu privire la lege. Deci el a fost stabilit de catre Parlament pe baza ordonantei de urgenta.

Este clar ca nu se pot schimba regulile jocului in timpul jocului. Doi, legea nu este activa la aceasta ora, nu se poate aplica, pentru ca ea nu este promulgata. In aceste conditii, activa este ordonanta de urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial care a fost trimisa Parlamentului spre aprobare si care isi produce din plin efectele fata de legea care nu poate sa-si produca niciun efect la aceasta data", a declarat Bolcas, citat de Agerpres.

Aceeasi idee a promovat-o si senatorul Ioan Ghise, care a lasat sa se inteleaga ca decizia judecatorilor nu poate modifica ordonanta de urgenta pe care Guvernul a emis-o in 5 iulie.

"Curtea s-a pronuntat in privinta faptului daca este intemeiata obiectia de neconstitutionalitate ridicata de vreo 70 de deputati pedelisti fata de legea initiata de un senator PSD, privind modificarea legii referendumului. Curtea a respins solicitarea, spunand ca acea lege adoptata in 26 iunie este constitutionala.

A doua idee, dupa 26 iunie a fost data de 5 iulie, cand in baza Constitutiei s-a emis o ordonanta, act normativ, care este in executare. Curtea nu pune conditii, a constatat doar. Deci legea adoptata are valoare constitutionala. Ultimul act normativ in vigoare este ordonanta de urgenta", a afirmat Ioan Ghise, la B1 Tv.

Curtea Constitutionala a decis, in sedinta de marti, ca modificarile la Legea Referendumului sunt constitutionale.

Magistratii au stabilit, insa, ca, pentru a fi validat referendumul, trebuie sa se prezinte la vot jumatate plus unu din numarul de alegatori, iar ceea ce decide majoritatea dintre acestia se va aplica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#referendum demitere Basescu USL, #CCR referendum reactie USL, #referendum valid CCR USL , #referendum demitere