Va fi inecat si Traian Basescu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 23 Iulie 2012, ora 15:16
7571 citiri
Va fi inecat si Traian Basescu? (Opinii)
Foto: BuzzNews

Democratia a fost inecata in Dunare. Cel putin asa spun sustinatorii presedintelui suspendat: le-a fost furata torta democratiei si flacara ei a fost scufundata in apele adanci ale fluviului. A murit simbolul libertatii, iar, dupa 29 iulie, USL va introduce dictatura militara si va scoate tancurile pe strazi impotriva Opozitiei. Sarabanda declaratiilor nu poate fi oprita.

Totul a inceput cand Traian Basescu a aprins torta democratiei teatral pe o scena de campanie. Din acel moment deja nebunia a fost armata. Cand un politician ale carui instincte autoritare si dorinta de a-si impune doar punctul personal transpira in fiecare gest si declaratie ajunge sa se declare unicul si ultimul aparator al democratiei, atunci sigur cineva e plecat pe campiile Elizee. Ori el, ori noi. Insa nebunia abia fusese declansata.

Ca si cum nu ar fi fost suficient ca avem cel mai autoritar presedinte suspendat alergand cu torta democratiei intr-o tara unde fiecare face doar ce il taie capul, s-au gasit altii sa-i confiste flacara abia palpaind si sa i-o inece in Dunare! Curat asasinat! Totusi, vorba lui Basescu - astia cand aud de democratie, scot pistolul. Si cata dreptate ar avea, daca nu s-ar insela!

Nebunia din ultimele zile nu are precedent in Romania. Este exagerat sa-i spunem si campanie electorala. A semanat mai degraba cu o cafteala intre smecherii de dupa bloc. Cine a lovit primul, cine a dat cel mai tare? Nici nu mai conteaza. Prin tot ceea ce spun, fac si promit demonstreaza perfect ca nu este vorba nicio clipa despre noi, ci doar despre ei. Despre salvarea lui Traian Basescu si a clicii de care s-a lasat inconjurat sau despre castigarea totala a puterii de catre gasca hamesita a lui Ponta. Despre ambitia lui Antonescu si despre pierderea ratiunii cand insasi pierderea libertatii ameninta viitorul cel mai apropiat.

In realitate, democratia nu a fost nici inecata, nici furata, nici macar uitata. Ea nu a fost inca invatata, pentru ca nici nu am avut pe cineva care sa ne-o predea. Marea problema a lui Traian Basescu e ca flacara aia de o flutura orgolios nu e democratia, ci disperarea sa. Suspendatul ar fi trebuit sa nu o transforme intr-un ideal si ar fi fost bine daca am fi zarit-o fluturata pana acum. Astazi, democratia a ajuns o carpa, asta e adevarat, si isi sterge toata lumea picioarele de ea. Dar ea este asa tocmai pentru ca nu a fost consolidata si pentru ca in ultimii ani nu au fost puse decat bazele unui sistem autoritar, discretionar si care sa raspunda la comenzi individuale, nu la principii.

Democratia nu trebuie jelita si nici purtata ca pe sfintele moaste. Daca ea ar fi fost cultivata in ultimii ani, intarita si consolidata, astazi nu ar fi avut de cine sa se teama nimeni. Dimpotriva, Traian Basescu ar fi trebuit sa fie mandru ca lasa in urma o justitie atat de puternica si independenta incat nimeni si nimic nu si-o va putea supune. Abia atunci singura posibilitate de a rasturna democratia si sistemul independent ar fi fost lovitura de stat. In acel scenariu intreg discursul de astazi al presedintelui suspendat ar fi facut sens si ar fi avut semnificatie.

Asa e doar o hahaiala intoarsa pe dos, un bocet care nu convinge pe nimeni si o isterie care nu poate decat sa nasca o isterie si mai mare de cealalta parte. Din pacate astfel se consolideaza exact opusul democratiei. Daca acest cuvant mai are cu adevarat vreo importanta pentru cineva si nu am ajuns cu totii niste ipocriti histrionici.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#flacara democratiei aruncata Dunare, #referendum demitere Traian Basescu , #referendum demitere