Zeci de persoane, audiate la DNA Constanta in cazul referendumului

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 20:29
1650 citiri
Zeci de persoane, audiate la DNA Constanta in cazul referendumului
Foto: Arhiva

Aproximativ 50 de persoane din judetele Constanta si Tulcea au fost chemate la audieri, in ultimele zile, la sediul DNA Constanta in dosarul privind posibile fraude la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

"Este vorba despre o comisie rogatorie sosita de la Bucuresti, care audiaza mai multi martori intr-un dosar al structurii centrale", a declarat, joi, seful DNA Constanta, procurorul Sorin Constantinescu.

El a precizat ca este vorba despre aproximativ 50 de persoane care locuiesc in judetele Constanta si Tulcea.

"Fiind vorba despre persoane aflate in zona noatra de competenta, s-a decis audierea lor la Constanta, dar dosarul este al structurii centrale", a mai spus seful DNA Constanta.

Martorii chemati la audieri in dosarul refendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu au fost citati cate 15 - 20 pe zi, urmand sa fie audiati in functie de cum ajung la sediul DNA Constanta.

Contactati telefonic, reprezentantii USL Constanta au spus ca nu stiu nimic despre audierea acestor martori si nici din ce localitati provin ei.

In luna august, Directia Nationala Anticoruptie informa ca procurorii fac cercetari in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie. Astfel, au avut loc audieri in judetele Vrancea, Gorj, Dolj, Mehedinti si Teleorman.

Parchetul General a deschis peste 500 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind in judete din Oltenia si Moldova, unde au fost inregistrate prezente record, de multe ori de peste suta la suta.

De asemenea, au fost chemati la audieri politicieni sau reprezentanti ai autoritatilor locale. Astfel, presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a fost audiat, in 16 august, la DNA Cluj. In acelasi caz au mai fost audiati, in calitate de martori, seful Consiliului Judetean Cluj, Horia Uioreanu, care este si vicepresedinte al PNL Cluj, precum si liderul PNL Cluj, Marius Nicoara.

Secretarul general al PSD Liviu Dragnea este cercetat de procurorii DNA intr-un dosar privind posibile fraude la referendum, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia. El a fost miercuri la DNA, unde a spus ca a depus un memoriu in care a dat explicatii in legatura cu acuzatiile care ii sunt aduse.

In 21 august, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, dar ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil, astfel ca presedintele Traian Basescu, suspendat din functie, si-a reluat atributiile.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
#DNA Constanta referendum, #referendum Constanta ancheta DNA, #DNA anchete referendum , #referendum demitere