Igor Dodon i-a retras cetatenia moldoveneasca lui Traian Basescu. Cum a reactionat fostul presedinte - UPDATE

Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 19:20
51861 citiri
Igor Dodon i-a retras cetatenia moldoveneasca lui Traian Basescu. Cum a reactionat fostul presedinte - UPDATE
Foto: Ziare.com

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat marti decretul prin care i-a retras cetatenia moldoveneasca lui Traian Basescu.

Liderul de la Chisinau a facut acest anunt pe contul sau de Facebook, fiind preluat in cateva minute de presa din Moldova.

"Am semnat decretul privind retragerea cetateniei Republicii Moldova domnului Traian Basescu", a scris pe Facebook Igor Dodon.

"In temeiul art. 88 lit. c) din Constitutia Republicii Moldova si al art. 23 alin. (1) lit. a) din Legea cetateniei Republicii Moldova, presedintele Republicii Moldova decreteaza:

Articol unic. - Se retrage cetatenia Republicii Moldova domnului Traian Basescu", se arata in documentul semnat de liderul de la Chisinau.

Documentul nu face insa precizari si la sotia fostului presedinte al Romaniei.

"Astazi a avut loc sedinta Comisiei pentru problemele cetateniei si acordarii de azil politic de pe langa presedintele Republicii Moldova. Au fost examinate detaliat conditiile legale de acordare a cetateniei dlui Basescu.

Anterior, in calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus ca cetatenia i-a fost acordata dlui Basescu in mod ilegal", a mai scris Dodon.

Dodon: Basescu a indemnat la lichidarea statalitatii Moldovei

Acesta a explicat in continuare de ce considera ca Traian Basescu a primit ilegal cetatenia moldoveneasca.

"Traian Basescu a indemnat in repetate randuri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la Romania. Inca din perioada aflarii sale in exercitiul functiei de presedinte al Romaniei, acesta a refuzat sa recunoasca statalitatea moldoveneasca si existenta poporului moldovenesc.

Toate cele mentionate vin in grava contradictie cu prevederile legii supreme - Constitutia Republicii Moldova. Mai mult decat atat, in cadrul procedurii de acordare a cetateniei RM lui Basescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor institutii, inclusiv faptul existentei urmamririi penale", a subliniat liderul de la Chisinau.

Mai departe, acesta precizeaza ca, prin retragerea cetateniei Republicii Moldova lui Traian Basescu, va "repara incalcarea legii, comisa de fostul presedinte" Nicolae Timofti.

"Respectul fata de Republica Moldova, fata de poporul nostru, fata de istoria noastra de secole, fata de suveranitatea si independenta noastra va fi in continuare o preocupare de baza pe parcursul mandatului oferit de popor. Si oricine atenteaza la aceste valori si realitati va avea de suportat consecintele care se impun conform legii", a mai sustinut presedintele Moldovei.

UPDATE 19:20 - Basescu: Trebuie sa gasesc niste avocati la Chisinau

Basescu nu a comentat foarte mult gestul lui Dodon, limitandu-se in a spune ca e o decizie care il dezonoreaza pe proaspatul presedinte moldovean.

"Eu nu comentez altfel, decat prin prisma faptului ca avem viziuni total diferite, si ca Dodon vrea in continuare o Republica Moldova ingenunchiata sub hegemonia de la Moscova. Eu as dori o Republica Moldova care sa mearga pe drumul european si de ce nu o Republica Moldova care sa fie unita cu Romania. Decizia lui Dodon este una strict politica, care in timp o sa-l dezonoreze. Eu sunt unionist si nu am ce-i face lui Dodon", a declarat fostul presedinte al Romaniei pentru Deschide.md.

Intrebat daca va recurge la parghiile juridice pentru a-si pastra cetatenia Republicii Moldova, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a spus ca urmeaza sa consulte posibilitatile cu avocatii sai.

"Trebuie sa gasesc niste avocati la Chisinau ca sa vedem care sunt modalitatile de atacare in instanta a decretului. Trebuie sa vad exact ce presupune legislatia Republicii Moldova", a declarat Basescu.

Traian Basescu si sotia sa, Maria Basescu, erau cetateni moldoveni din 3 noiembrie, cand au depus juramantul: "Jur sa fiu cetatean devotat Republicii Moldova, sa respect cu sfintenie Constitutia si celelalte legi ale ei, sa nu intreprind nicio actiune care i-ar prejudicia interesele si integritatea teritoriala".

"Sunt mandru ca mi-am indeplinit visul de a avea cetatenie valabila pe tot teritoriul de la frontiera de Vest pana la Nistru si putin dincolo de Nistru. Un moment pe care eu si Maria nu o sa il uitam niciodata, un moment de care fiicele mele sunt mandre, un moment de povestit nepotilor", a scris atunci pe Facebook Traian Basescu.

Fostul presedinte si sotia sa au depus cererea de obtinere a cetateniei in luna martie a anului trecut, iar pe 9 iunie Nicolae Timofti a semnat decretul.

Basescu, amenintat de doua luni cu retragerea cetateniei

Dodon a facut marti ce a promis de doua luni, din 4 noiembrie, a doua zi dupa ce sotii Basescu au depus juramantul de cetatean al Moldovei.

"In cateva zile, dupa data de 14 (noiembrie, a doua zi dupa alegerile prezidentiale din Moldova, castigate de Dodon - n.red.) veti pierde aceasta cetatenie pe care nu o meritati", a spus atunci politicianul de la Chisinau.

A treia zi dupa alegerile din Moldova, Traian Basescu spunea ca il va da in judecata pe Dodon daca va pierde cetatenia.

Presedintele Moldovei a repetat, pe 27 decembrie, ca Basescu va pierde cetatenia pana la sfarsitul anului, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
#Igor Dodon retras cetatenie Traian Basescu, #Dodon cetatenie Basescu, #Basescu fara cetatenie moldoveneasca, #Basescu retragere cetatenie Republica Moldova , #Republica Moldova
Comentarii
S
Stan
rank 1
Poza giv
giv
rank 5
Dodon a rezolvat problemele din tara lui. Asta mai ramasese.