CNSAS: Pentru 8 candidati la alegerile locale exista decizii ale instantelor privind calitatea de colaborator al Securitatii, inclusiv pentru Traian Basescu

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 14:17
3342 citiri
CNSAS: Pentru 8 candidati la alegerile locale exista decizii ale instantelor privind calitatea de colaborator al Securitatii, inclusiv pentru Traian Basescu
Traian Basescu/Facebook

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a transmis joi, intr-un comunicat de presa ca opt candidati la alegerile locale au decizii privind calitatea de colaborator al Securitatii, dintre care cinci au decizii definitive castigate in instanta de CNSAS. Printre cei opt se numara si fostul presedinte Traian Basescu, candidatul PMP la Primaria Capitalei, al carui proces este in curs de solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitiei (ICCJ).

"Referitor la verificarea candidatilor la alegerile locale din 27 septembrie 2020, in temeiul Art. 3 lit. g din OUG nr. 24/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, Colegiul CNSAS comunica urmatoarele. Cu toate ca s-au primit listele cu candidati de la Birourile Electorale Judetene doar din 31 de judete, 22 de municipii resedinte de judet si din Bucuresti, sectoarele 1, 4 si 5, institutia noastra a procesat cu prioritate datele privind candidatii la functiile de presedinte de consiliu judetean, consilier judetean si municipal, precum si pentru candidatii la functia de primar din orasele municipii resedinte de judet", arata reprezentantii CNSAS, intr-un comunicat de presa.

Sursa citata precizeaza ca din datele celor 6.678 candidati transmise catre institutia noastra pana la 24 septembrie 2020, rezulta ca 3.491 persoane nu sunt verificabile, fiind nascute dupa 1973.

In legatura cu un numar de 8 candidati, instantele de judecata s-au pronuntat dupa cum rezulta:

- Traian Basescu, candidat pentru Primaria Capitalei. Exista un proces castigat de CNSAS pe fond, care este in curs de solutionare la ICCJ.

- Ludovic Boros, candidat la functia de consilier judetean - Salaj. Proces castigat definitiv de CNSAS.

- Florin Adrian Brie, candidat la functia de consilier judetean - Salaj. Proces in curs de solutionare la Curtea de Apel Bucuresti.

- Ioan Igret, candidat la functia de consilier judetean - Arad. Proces castigat definitiv de CNSAS.

- Ioan Marginean, candidat la functia de consilier judetean - Mures. Proces castigat de CNSAS pe fond. In curs de solutionare la ICCJ.

- Corneliu-Constantin Plesu, candidat la functia de consilier judetean - Vaslui. Proces castigat definitiv de CNSAS.

- Marcel Stoian, candidat la functia de consilier judetean - Harghita. Proces castigat definitiv de CNSAS.

- Dumitru Tudor, candidat la functia de consilier local - Primaria Apostolache, judetul Prahova. Proces castigat definitiv de CNSAS.

#CNSAS, #Traian Basescu, #Securitate, #alegeri locale, #colaborator, #Justitie, #instanta , #Securitate